Najzbytočnejšie chyby Slovákov v životopisoch: Je možné, aby v nich stále robili tieto prešľapy?

Aj napriek tomu, že na tému dobrého CV uchádzačom pravidelne radia odborníci a delia sa s nimi o rôzne užitočné tipy, personalisti stále dostávajú životopisy, ktoré ich vedia prekvapiť. Pozrite sa, aké zbytočné a neuvážené chyby Slováci vo svojich životopisoch neustále opakujú. Vy sa týmto omylom vyhnite a pripravte si životopis, ktorý personalistu zaujme a presvedčí o vašich kvalitách. Týchto prešľapov sa vyvarujte.

 

 

  1. Vychvaľujú sa
    Ich profil dokonale korešponduje s pracovnou ponukou, sú ideálnym kandidátom, perfektnou voľbou pre zamestnávateľa. Nepripomína vám to trochu telešopingové reklamy? Niektorí uchádzači sú schopní aj toto napísať do svojho CV, motivačného listu či sprievodného e-mailu. Nechajte na personalistu, nech sám posúdi, či ste tým najvhodnejším z kandidátov. Inak budete vyzerať ako chválenkár.
  2. Majú životopis v excelovskej tabuľke
    Originalite sa medze nekladú, životopis by však mal byť čitateľný. Ak ho celý zarámujete do tabuľky s úzkymi riadkami, jeho rozlúštenie bude nadľudský výkon.
  3. Používajú infantilnú e-mailovú adresu
    Ešte stále sa nájdu uchádzači, ktorí sú schopní do svojho životopisu uviesť e-mailovú adresu ako bombulka16, helldancer1 alebo ghostplaylist42. Pamätajte si, vaša e-mailová adresa by mala byť v tvare vášho meno a priezviska, nie pod rôznymi čudnými či infantilnými prezývkami.
  4. Uvádzajú zbytočne detailné informácie
    Ak ste absolvovali školenia, nie je nutné vypisovať, v ktorých dňoch presne, od kedy a do kedy. Nie, toto si nevymýšľame, toto sú uchádzači schopní napísať do svojho životopisu. Takisto nemusíte uvádzať svoje meno a priezvisko do dvoch riadkov. Šetrite miesto na dôležité veci: vaše vzdelanie, pracovné skúsenosti a zručnosti.
  5. Uvádzajú rodinný stav a osobné informácie
    Zamestnávateľ nemá právo zisťovať, či ste vydatá/ženatý, či a koľko detí máte. Aj napriek tomu to mnoho uchádzačov stále uvádza vo svojom životopise. Tieto informácie tu však rozhodne nepatria a nie ste povinný na ne odpovedať ani na pohovore.
  6. Robia preklepy v názve ich zamestnávateľov
    Preklepy sa stanú, aspoň pri názvoch spoločností, v ktorých ste pracovali, by ste si mali dať pozor. Takouto nešťastnou náhodou môžu vzniknúť vtipné, ale aj nevhodné názvy, ktoré by personalista nemusel pochopiť.
  7. Používajú nevhodnú fotografiu
    Pravdepodobne tú z kúpeľne, z dovolenky či z oslavy považujú za svoju najlepšiu, na ktorej sa sami sebe páčia, do životopisu sa však rozhodne nehodí. Takisto nie je vhodné používať fotografiu upravenú rôznymi „umeleckými“ filtrami, ktoré spôsobia, že osobu na nej bude ťažké identifikovať. Do CV sa hodí profesionálna fotka – požiadajte vášho známeho, ktorý je hoci aj amatérsky fotograf, aby vám s tým pomohol. Je dobré, ak budete na fotografii oblečený elegantne. Nemusí to byť hneď sako či kostým, pánom postačí košeľa, dámam blúzka. Na fotografii by mala byť zachytená horná polovica vášho tela, celá postava nie je nutná.  
  8. Ich životopisu chýba úprava
    Nečitateľný životopis je náročný na personalistovu pozornosť. Preto je dosť možné, že ak sa v ňom bude snažiť zorientovať, no pôjde mu to len ťažko, životopis skončí veľmi rýchlo v kategórii nevyhovujúci. Dajte si pozor na tieto chyby:
    - Zlé formátovanie
    - Nečitateľné písmo
    - Neoznačenie jednotlivých častí CV (vzdelanie, pracovné skúsenosti, znalosti a zručnosti)
  9. Nepoužívajú interpunkciu
    „Zdruzena stredná skola“, „pracovala som ako cašnícka,“ „podľa specifikácie“... Predovšetkým mladí ľudia majú problém písať s interpunkciou. Komunikácia na sociálnych sieťach spôsobila, že chceme písať rýchlo a úsporne, na mäkčene a dĺžne preto neostáva čas. To sa však prenáša aj do oficiálnych dokumentov, kde je časť textu písaná správne a časť bez interpunkcie. Pôsobí to však, ako keby ste svoj životopis dali dokopy za pár minút a ani si ho po sebe neskontrolovali.
  10. Neuvádzajú základné údaje
    Predstavte si, že si personalista otvorí životopis a neuvidí ani meno, ani kontaktné údaje, jediné, čo vidí, sú roky a názvy spoločností. Životopis má svoju predpísanú formu, nezanedbajte ju.
  11. Nedodržiavajú časový sled
    Zapamätajte si pravidlo, že pri opisovaní vzdelania či pracovných skúseností sa postupuje od súčasného k tomu minulému. Potenciálneho zamestnávateľa zaujíma, kde ste pracovali naposledy, prípadne kde ste aktuálne zamestnaný – posledná pracovná skúsenosť je totiž najrelevantnejšia. Taktiež si dajte pozor, aby ste v týchto údajov nepreskakovali, dodržujte časový sled.
Viac o téme: V Vzor Životopis Vzory Chyby Ako Napísať Životopisy Životopise Životopisu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy