9 najväčších chýb tých, ktorí si nevedia hľadať prácu: Tomuto sa vyhnite aj vy

Mnohí z nováčikov na trhu práce sa stretávajú s veľkými problémami, keď si snažia nájsť zamestnanie. Niekedy sú príčinou ich neúspechu chyby, ktorým ak by sa vyhli, ich situácia by sa značne zlepšila. Pozrite sa na deväť najväčších prešľapov, ktoré robia ľudia bez skúseností s hľadaním práce. Nerobte rovnaké omyly, poučte sa z ich chýb.

 

 


 

  1. Nerobia si dostatočný prieskum trhu
    Pracovné portály, webové stránky firiem, veľtrhy práce, kontakty známych – toto všetko môže byť zdrojom informácií, kde práve hľadajú zamestnancov. Nevzdávajte sa, ak sa vám nepodarí prácu nájsť tak rýchlo, ako ste si mysleli. Hľadanie zamestnania je dlhší a náročný proces, ktorý si bude vyžadovať veľa vášho úsilia.
  2. Predvádzajú sa
    Je prirodzené, že sa uchádzači chcú pred personalistom „ukázať“, niekedy to však preženú a dosiahnu práve opačný efekt. Pamätajte, že menej je niekedy viac. Naučte sa rozoznať zdravú hranicu medzi prílišnou skromnosťou a vychvaľovaním sa.
  3. Nemajú žiadne otázky
    Relevantné, zmysluplné otázky sú skvelým spôsobom, ako ukázať, že sa o zamestnanie zaujímate a ste správne „nabudený“. Pýtaním sa správnych otázok sa tiež pohovor môže ľahko dostať z formálneho rozhovoru do priateľskej konverzácie, kedy sa budete cítiť uvoľnenejšie  a lepšie, a tak budete mať väčšiu šancu, že personalistu ohúrite.
  4. Neukazujú záujem o prácu na pohovore
    Najväčšie šance totiž majú tí, ktorí ukazujú „zapálenie“ pre pohovor, firmu a samotnú prácu.
  5. Nie sú úprimní vo svojich odpovediach
    Prípadne sa inšpirujú tými, ktoré nájdu uvedené v rôznych článkoch na internete. Skúste byť vo svojich odpovediach úprimní, zároveň to však neprežeňte – sú totiž veci, ktoré personalista „nemusí“ vedieť už na pohovore.
  6. Klamú o svojich úspechoch
    V snahe zaujať sú občas schopní ukázať sa v inom, lepšom svetle, než je to naozaj. Klamstvá sa však veľmi rýchlo a ľahko odhalia, dajte si na to pozor.
  7. Neobliekajú sa na pohovor vhodne
    Závisí od pozície a spoločnosti, na ktorú sa hlásite. Dobre zvážte, na ktorú môžete prísť oblečený ležérnejšie a na ktorú je nevyhnutné prísť v elegantnom oblečení.
  8. Nevedia vysvetliť, akým prínosom budú pre firmu
    Aby vás táto otázka nezaskočila na pohovore, pripravte sa na ňu vopred. Zvážte, ktoré vaše schopnosti sú ideálne pre pracovnú pozíciu, na ktorú sa hlásite.
  9. Ohovárajú svojho súčasného /bývalého zamestnávateľa
    Jedna z najčastejších chýb, ktoré robia ľudia, ktorí sú na trhu práce len krátko. Pamätajte si, že ak sa vás na pohovore spýtajú, prečo ste odišli z predchádzajúcej práce, pozitívny obraz o vás si vybudujete tým, ak zabudnete na to zlé a opíšete skôr to dobré z vášho predchádzajúceho alebo súčasného zamestnania.
Viac o téme: Trh Práca Zamestnanie Práce Chyby Hľadaní Pri Hľadám Prácu Robotu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: independent.co.uk; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy