Váhate, či si založiť živnosť alebo eseročku? Zistite, čo sa vám oplatí viac

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ešte pred tým, než si povieme zopár dôležitých slov o hlavných výhodách, chceli by sme upozorniť na jeden dôležitý fakt. Podnikanie je úspešné vtedy, ak sa rozhodnete priniesť na trh niečo, o čom ste presvedčení, že ľuďom prinesie prospech.

Ďalšou veľmi dôležitou úlohou je nezabudnúť ani na fakt, že výkon spoločnosti a jej jednotlivých organizačných zložiek je ovplyvňovaný aj okolitým prostredím. Akýsi druh vonkajších síl, ktoré sa niekedy dajú len veľmi ťažko kontrolovať a ovplyvniť tak, aby ste si mohli vystačiť so strategickým plánom.

Turbulentnosť, pri ktorej sa každá spoločnosť, bez ohľadu na právnu formu podnikania musí pripraviť na možné zmeny. Stabilita sa nedá zaručiť asi v žiadnej ekonomike konkrétnych štátov. Priznajme si, že riadiť organizáciu, ktorou  štáty sú je nesmierne ťažké a v prípade podnikateľských subjektov, ktoré podliehajú právnemu systému, tomu nebude inak.

Vždy sa však nájde zopár jednoduchých trikov v podobe registračného sídla, vypovedajúcich o tom, že všetko má svoje výhody a nevýhody. Pokiaľ máte v tejto veci jasno, môžete si vybrať adekvátnu právnu formu.

Za dobré meno si niečo priplatíte

V prípade podnikateľského prostredia sa každé založenie s.r.o. musí riadiť legislatívou a podmienkami, ktoré určil štát. Platí to aj pri získaní živnostenského oprávnenia. Základné imanie je prvá vec, ktorá tieto dve formy od seba odlišuje. Respektíve výška vkladov. Pri živnosti vám možno postačí aj 50 € a rýchla doba založenia. V očiach obchodných partnerov však vyniknete oveľa lepšie s právnou formou spoločnosti s ručením obmedzeným.

Už z tohto názvu vyplýva jedna z hlavných výhod s.r.o. Vklad spoločníkov nazývaný základné imanie sa tu síce pohybujú v úplne iných sumách, minimálne základné imanie je 5000€. Vyššia bonita spoločnosti však môže byť určitou zárukou. Obmedzené ručenie - v prípade s.r.o. len do výšky vkladov jednotlivých spoločníkov, je zas výhodné aj z pohľadu majiteľov. V prípade živnosti ručíte neobmedzene celým svojím majetkom.

Daňové a odvodové povinnosti

Dane sú jednou z foriem, ktorými štát reguluje fungovanie spoločností. Podľa platných zákonov po založení s.r.o. musíte platiť daň zo svojho zisku, čo je rovnaké aj pri živnosti.

Od 1.1 2017 sa tiež znížila sadzba dane z príjmu z 22 % na 21 %, čo má rovnako viac výhod, ktoré sa odvíjajú od výšky zisku. Pri živnosti síce pri malom príjme platíte daň len 19%, ale ak zarobíte viac budete musiať platiť až 25% dane.

V prípade s.r.o. sa dá daňové a odvodové zaťaženie rôznymi cestami optimalizovať. Napríklad spoločník alebo konateľ, pokiaľ nepoberajú odmenu za vykonanú prácu, nie sú povinní platiť odvody. Podnikanie formou s.r.o. je stále viac výhodnejšie aj z pohľadu platenia odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Týka sa to zamestnancov, za ktorých sa musia platiť odvody. Zamestnávateľ, teda majiteľ spoločnosti ako aj konatelia s.r.o. nemusí platiť za seba sociálne odvody a zdravotné odvody sú len minimálne.

Výhody aj v prípade ukončenia podnikania

Výhodou s.r.o. je, že ak sa Vám aj nedarilo v podnikaní za vzniknuté dlhy neručíte osobným majetkom. Ručenie za vzniknuté dlhy celým svojím majetkom je naopak najväčšou nevýhodou živnosti. V prípade manželov sa ručí celým spoločným majetkom.

Zvládanie niektorých náročných situácií, ktoré podnikanie so sebou prináša je veľmi veľa. V bežnom živote o ne núdza nie je tiež, ale pri riadení organizácie, ktoré je zodpovedné za majetok, zisky spoločníkov a uspokojenie potrieb zamestnancov je to omnoho väčší tlak.

Majiteľ spoločnosti bez ohľadu na právnu formu je takýmto situáciám vystavený takmer každý deň. Náročné prostredie tak nemusí byť pre konkrétnych ľudí zhodné s prvotnou predstavou o podnikaní, a preto sa rozhodne z tohto odvetvia odísť. Ukončenie pri živnosti je rýchle a pokiaľ nemáte istotu, stačí ju len prerušiť.

Ukončenie podnikania v prípade spoločnosti s ručením obmedzeným je možno trochu zdĺhavejšie, ale zasa sa to odvíja od základu, ktorým je jej sofistikovaný systém riadenia.

Vyššie vklady, vyššia zodpovednosť, viac administrácie, s ktorou vám však vedia pomôcť špecializované spoločnosti, ktoré majú dlhoročnú prax. Hlavné výhody ukončenia pri tejto forme spoločnosti sú, že máte na výber. Likvidácia, fúzia, konkurz a predaj. Posledná možnosť vám môže niekedy dokonca pri takomto rušení spoločnosti pomôcť na celej situácii zarobiť.

Nikdy by ste sa však nemali vzdávať pri prvom probléme, ani pri ďalšom a opakovanom páde. Vždy sa dá nájsť výhodnejší spôsob ako si odbremeniť podnikanie zriadením virtuálnej kancelárie, založením spoločnosti s podporou profesionálnych agentúr a samozrejme zodpovedným prístupov vo všetkých krokoch, ktoré musíte urobiť.

Viac o téme: Sa S.r.o. Sro Živnosť Spoločnosť Živnostník Eseročka Založiť Čo Oplatí Firmu Eseročku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: PR článok
Staršie správy
Staršie správy