Chceli by ste pracovať pre Google? Ak ste žena, toto je dôvod, pre ktorý by sa vám tam nepáčilo

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Celosvetovo známy gigant Google sa ocitol v problémoch. Americký úrad práce ho totiž žaluje za diskrimináciu svojich zamestnankýň. Spoločnosť údajne platí ženám výrazne menej než ich mužským kolegom. Úrad práce tvrdí, že majú k dispozícii dôkazy, ktoré jasne ukazujú sústavný nepomer medzi platmi mužov a žien v rámci celej spoločnosti. Podľa získaných dôkazov vraj boli ženy diskriminované na väčšine pracovných pozícií. Google však tieto obvinenia odmieta.

 

 

Problém sa objavil už na začiatku tohto roka, Google totiž údajne odmietol poskytnúť  informácie o platoch zamestnancov, ktoré sú potrebné k auditu spoločnosti. Vyšetrovací tím tvrdí, že dôkazy, ktoré majú k dispozícii, naznačujú extrémnu formu diskriminácie žien v oblasti miezd.

Spoločnosť Google sa však proti týmto tvrdeniam ohradila a vzniesla kritiku na úrad práce za to, že neprezradil metodológiu ani informácie, na základe ktorých dospeli k tomuto záveru. Hoci je Google povinný poskytnúť úradu práce svoje záznamy a dáta, tvrdí, že všetky potrebné informácie už úrad má a odmieta odovzdať ďalšie.

Pred pár dňami sa však na Twitter účte spoločnosti objavila správa, v ktorej Google oznamuje, že sa mu podarilo vyriešiť otázku platovej nerovnosti.

"Hrdo oznamujeme, že sa nám podarilo skoncovať s platovou nerovnosťou medzi pohlaviami a všetkým svojim zamestnancom poskytujeme rovnakú mzdu bez ohľadu na rasu. V linku, ktorý sme pripojili k tvítu, odkazujeme na portál, prostredníctvom ktorého zdieľame to, čo sme sa naučili a ktorý môže pomôcť aj iným podnikateľom pri odstraňovaní platovej nerovnosti medzi pohlaviami.“

Spravme z každého dňa Dňom platovej rovnosti. Všetci zamestnanci dnes môžu podniknúť kroky, ktorými eliminujú rodovú a rasovú nerovnosť.

V prípade, že Google bude aj naďalej odmietať poskytovať potrebné informácie pre audit, je americký úrad práce rozhodnutý zastaviť všetky kontrakty so spoločnosťou a zablokovať budúce spolupráce.

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: V Práca Ženy Platy Google Pre Diskriminácia Mužov Vyššie Žien Googli
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: thenextweb.com, theguardian.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy