Najčastejšie chyby v motivačných listoch: Toto robia takmer všetci uchádzači, tvrdia personalisti

Nie je motivačný list ako motivačný list. Ten dobrý vás môže posunúť na pracovný pohovor, ten zlý vás od neho – aj keď máte kvalitný životopis, vzdiali. Ako napísať motivačný list tak, aby personalistov zaujal? Spýtali sme sa priamo odborníkov na ľudské zdroje. Pozrite sa, čo radia: týmto chybám sa vyhnite a toto do vášho motivačného listu nezabudnite zahrnúť.

 


 

Skôr, než začnete písať motivačný list

Personalisti odporúčajú neunáhliť sa. Doprajte si naň dostatok času, ak ho totiž „odfláknete", personalista to spozná. Takisto nevnímajte motivačný list ako nutné zlo. Naopak, je to príležitosť, ktorú by ste mali čo najlepšie využiť. „Je to priestor, kde môžete vyjadriť, čím vás konkrétna ponuka práce oslovila, prečo je pre vás spoločnosť zaujímavým zamestnávateľom, priblížiť svoje doterajšie pracovné skúsenosti a v neposlednom rade máte možnosť predať sám seba, vyzdvihnúť vaše silné stránky, spomenúť významné pracovné úspechy a uviesť, v čom môžete byť práve vy prínosom na danej pracovnej pozícii,“ hovorí Denisa Kováčová, špecialistka ľudských zdrojov z Rozhlasu a televízie Slovenska.

Premyslite si preto vopred, čo do vášho motivačného listu zahrniete. Andrej Kulaviak z personálneho oddelenia spoločnosti Kaufland totiž upozorňuje, aby uchádzači zbytočne nekopírovali životopis. „V motivačnom liste by mali byť nové  nápady, originálne a pútavé myšlienky,“ vysvetľuje. S tým súhlasí aj Kováčová: „Z motivačného listu sa má personalista dozvedieť o kandidátovi niečo nové, má byť pridanou hodnotou a poskytnúť mu informácie, ktoré zo životopisu nevyčíta, ale zároveň sú relevantné pre konkrétnu pracovnú pozíciu,“ objasňuje.

 

Aké sú najčastejšie nedostatky motivačných listov?

Personalisti, ktorých rukami prešli stovky motivačných listov, tiež zosumarizovali najčastejšie chyby, ktoré v nich uchádzači robia. Poučte sa z nich a tieto neopakujte:

5 najčastejších chýb v motivačnom liste podľa D. Kováčovej:

  • Chybne uvedené údaje (meno personalistu, názov spoločnosti, názov pozície)
  • Všeobecné šablóny, nič nehovoriace frázy, málo konkrétne informácie, prípadne nepravdivé informácie
  • Prílišné superlatívy (práca snov; od malička som vedel, že chcem pracovať pre vás.. a pod.)
  • Keď spoločnosť v inzeráte žiada motivačný list a uchádzači ho nepošlú
  • Gramatické chyby

„Častou chybou tiež je, že uchádzači používajú jeden typ motivačného listu na rôzne pozície a neprispôsobujú ho konkrétnej pozícii,“ spomína ďalší z mínusových bodov pre uchádzača Kulaviak. Gramatické chyby a preklepy uvádza aj on ako jedny z bežných nedostatkov. „Mnohé motivačné listy vyzerajú tak, akoby si ich uchádzač pred odoslaním ani neprečítal, čo pôsobí veľmi neprofesionálne,“ vysvetľuje.


Dodržte základné pravidlá pri písaní motivačného listu

„Motivačný list je v podstate formálny dokument, preto by mal obsahovať určité formálne náležitosti – údaje o odosielateľovi, adresáta, miesto a dátum, podpis. Aj po vytlačení motivačného listu potom personalista presne vie, o akého kandidáta ide a na akú pozíciu reagoval, nemusí si tieto informácie dopisovať na papier ručne. Kvôli prehľadnosti je takisto vhodné list rozčleniť na úvod, jadro a záver,“ vymenúva Kováčová.


Prečítajte si tiež: Personalistka, ktorej rukami prešlo 40-tisíc životopisov, prezrádza: Toto je 6 najotravnejších chýb vo vašom CV


Podľa Kulaviaka však motivačný list môže byť menej formálny ako životopis, isté pravidlá by však mali byť dodržané. „Správna štruktúra, zrozumiteľnosť a celkový vzhľad sú parametre, ktoré by sme mali dodržiavať,“ hovorí.

A aká je optimálna dĺžka motivačného listu? Tu sa personalisti zhodujú: bežný motivačný list by nemal presiahnuť jednu stranu A4. „Netreba písať obsiahle slohové práce, k poskytnutiu podrobnejších informácií o kandidátovi a jeho pracovných skúsenostiach slúži osobný pohovor,“ vysvetľuje Kováčová.

 

Tipy, ako napísať motivačný list, ktorý personalistu presvedčí o vašich kvalitách

Personalistov sme sa tiež spýtali, čo, naopak, uchádzačom odporúčajú zahrnúť do ich motivačného listu. Inšpirujte sa ich radami.

3 veci, ktoré by nemali chýbať v motivačnom liste podľa D. Kováčovej:

  1. Pozícia, na ktorú kandidát reaguje, prípadne oblasť záujmu, ak kandidát nereaguje na konkrétnu pracovnú ponuku
  2. Reálna motivácia – prečo chce uchádzač pracovať na tejto konkrétnej pozícii a v tejto spoločnosti
  3. Informácie, ktoré v životopise nie sú uvedené, ale sú relevantné z hľadiska pozície a mohli by zavážiť pri rozhodovaní, či daného kandidáta posunúť do užšieho výberu

3 odporúčania pre dobrý motivačný list od A. Kulaviaka:

  1. Motivačný list by nemal byť vtieravý
  2. Mal by obsahovať nové informácie, ktoré v životopise nenájdeme
  3. Motivačný list by mal byť pútavý, aby každý, kto ho číta, „vydržal“ až do konca

Prečítajte si tiež: Nezamestnaní, pozor: Od mája sa menia podmienky práce na dohodu, na toto sa pripravte


Viac o téme: Vzor List Chyby Ako Napísať Motivačný Motivačného Listu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy