Fíni platia každý mesiac nezamestnaným 560 eur: Pozrite sa, aké sú zatiaľ výsledky experimentu

Zdroj: thinkstockphotos.com

O fínskom experimente, ktorý garantuje vybraným 2 000 nezamestnaným ľuďom každý mesiac príjem 560 eur na ich účte, ste už asi počuli. Ľudia vo veku 25-58 rokov, ktorých do projektu vybrali, tak dostávajú každý mesiac rovnakú sumu a budú ju dostávať po dobu 2 rokov. A to aj vtedy, ak si nájdu prácu. Cieľom experimentu je povzbudiť ľudí, aby si našli prácu aspoň na čiastočný úväzok a nebáli sa toho, že prídu o dávky v nezamestnanosti. Ako to s experimentom vyzerá zhruba po 2 mesiacoch a čo naň hovoria samotní účastníci, ktorí sa doň zapojili?

Juha Jarvinen

Podnikateľ a otec šiestich detí hovorí, že sa mu výberom do experimentu splnil sen. Dovtedy bol totiž nezamestnaný 5 rokov. Musel sa tak spoliehať iba na príjem svojej manželky, rodinné prídavky a podporu v nezamestnanosti. Na otázku, čo bude robiť v budúcnosti, odpovedá, že chce začať podnikať, pretože teraz už má dostatočnú podporu.

Sini Marttinen

Posledné dva roky si 34-ročná žena so skúsenosťami zo sociálnej práce hľadala prácu v tejto oblasti. Hovorí, že dodatočné peniaze, ktoré vďaka experimentu získava, jej výrazne zľahčujú hľadanie si práce a má pocit, že sa jej vrátila dôstojnosť. Prezradila totiž, že ako nezamestnaná bojovala s pocitom menejcennosti.

Mika Ruusunen

Otec dvoch detí pracoval pred niekoľkými rokmi ako pekár. Tesne po tom, ako ho vybrali do experimentu, si našiel prácu v oblasti IT. A ako vníma základný príjem? „Sú to peniaze navyše k tomu, čo zarobím – je to veľmi príjemný bonus,“ hovorí. Priznáva však, že niektorým ľuďom môže tento príjem doslova zachrániť život - ľuďom, ktorí sa musia starať o mnohočlennú rodinu, prípadne chcú rozbehnúť podnikanie a nemajú na začiatok dosť peňazí.

 

Nastal čas základného príjmu?

Fínsky experiment je variácia univerzálneho, základného príjmu: tento príjem je vyplácaný bezpodmienečne vládou všetkým občanom, nezáleží pritom na tom, či sú zamestnaní alebo nie. Táto idea má svoje korene už v 18. storočí a už odvtedy zamestnávala mnohých filozofov. Fíni sú dlhodobo vnímaní ako národ, ktorý sa nebojí inovácií, nie je teda prekvapením, že práve tu sa odohral prvý experiment takéhoto druhu.

Zdá sa však, že čas tohto nápadu prišiel až teraz. Narastá totiž skupina ľudí – napríklad aj politikov, ktorí tvrdia, že idea základného príjmu môže priniesť riešenia veľkých problémov dnešných čias. Prívrženci tejto idey totiž poukazujú na narastajúce neisté podmienky pracovného trhu, ktoré sa týkajú predovšetkým slabo platených ľudí s nízkou kvalifikáciou. Hovoria tiež o zväčšujúcich sa rozdieloch v platoch, rastúcom počte ľudí pracujúcich na čiastočný úväzok či zamestnávateľov využívajúcich vykorisťujúce praktiky.

A čo očakávajú Fíni od tohto experimentu? Pirkko Mattilová, ministerka sociálnych vecí a zdravia dúfa, že účastníci projektu si vďaka tomu ľahšie nájdu krátkodobú prácu, prípadne rozbehnú svoje vlastné podnikanie.

Viac o téme: Fínsko Plat Mzda Výplata Príjem Základný Fínsku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider, guardian; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy