Chýba vám šťastie? Depresie a smútky zaženie týchto 19 obyčajných činností

Zdroj: thinkstockphotos.com

Nič vás v živote neteší? Ste smutný, bez nálady a už ani neviete, čo je to úprimná radosť? Zbavte sa depresií a smútkov, vráťte sa k životu, v ktorom nechýbal smiech a vnútorná spokojnosť. Existuje na to 19 jednoduchých činností, ktoré vám pomôžu uvedomiť si, že vždy máte dôvod na úsmev. Toto sú ony.

 

 

 

 

  1. Spíšte si zoznam vecí, za ktoré ste vďačný
    Pomôže vám to uvedomiť si, čo všetko máte a že váš život nie je až taký zlý. Ste zdravý, máte prácu, pravidelný príjem, vlastnú strechu nad hlavou? To sú veci, po ktorých túži mnoho ľudí.
  2. Choďte do prírody alebo sa pozerajte na nebo plné hviezd
    Pobyt v prírode, na čerstvom vzduchu, dokáže s človekom zázraky. Užívajte si, čo vidíte a tešte sa z pokoja, ktorý vám príroda okolo vás ponúka.
  3. Dajte si kávu
    Káva nefunguje len ako životabudič, údajne dokáže zlepšiť aj vašu náladu. Niektoré štúdie ukazujú, že veľmi podobne môže na človeka pôsobiť aj čaj.
  4. Meditujte
    Kedy naposledy ste sa zastavili po náročnom dni a dopriali si pár minút ticha, len sám pre seba? Snažte sa hľadať v tichu pokoj – meditovanie údajne pomáha znižovať pocity depresie a úzkosti.
  5. Prečítajte si dobrodružný príbeh
    Ak túžite po zaujímavom  zážitku, získať ho môžete aj tak, že si o ňom prečítate. Istá štúdia ukázala, že ľudia, ktorí si len čítajú inšpiratívne príbehy, sú viac spokojnejší, menej v strese a dokonca vďaka tomu naberajú odvahu robiť veci, do ktorých by sa iní ľudia nepustili.
  6. Zapojte sa kultúrnych aktivít
    Návšteva múzea alebo koncertu je ďalším zo zaujímavých spôsobov, ako si zlepšiť náladu. Ukazuje sa totiž, že zúčastňovaním sa rôznych kultúrnych podujatí klesá riziko depresií a naopak, zvyšuje sa spokojnosť s vlastný životom. Cítite, že na vás „lezú smútky“? Vyberte sa do divadla alebo na zaujímavú prednášku.
  7. Počúvajte smutné piesne
    Prekvapila vás táto rada? Možno vás prekvapí aj zistenie vedcov, ktorí tvrdia, že počúvanie smutnej hudby prináša množstvo výhod – správnym smerom totiž reguluje negatívne pocity a náladu a prináša istú formu útechy.
  8. Nastavte si ciele, ktoré dokážete splniť
    Ak si totiž stanovíte reálne ciele, ktoré sa vám podarí splniť, porastie vaša spokojnosť. Nestanovujte si niečo, o čom tušíte, že asi nesplníte. Tým si skôr privodíte nespokojnosť a smútok z vlastného zlyhania.
  9. Napíšte, čo cítite
    Určite ste už počuli známu radu, že ak ste na niekoho nahnevaný, mali by ste mu napísať list a neposlať ho. Možno sa vám zdá, že napísanie toho, čo vás trápi, je plytvanie časom a energiou, pravdou však je, že je to skvelý spôsob, ako si utriediť myšlienky a predovšetkým dostať zo seba všetko negatívne.
  10. Miňte peniaze na niekoho iného, nie na seba
    Možno si myslíte, že ak si kúpite niečo nové, urobíte si tým radosť. To je však pravdou iba sčasti – táto radosť vám totiž dlho nevydrží. Ak sa ale rozhodnete potešiť niekoho iného, radosť sa znásobí. Tešiť sa budete už pri výbere darčeka, pri jeho odovzdávaní a pri sledovaní reakcie obdarovaného.
  11. Staňte sa dobrovoľníkom
    Ak urobíte niečo dobré, prospešné a pomôžete iným, objaví sa vo vás skvelý pocit, ktorý zaženie akékoľvek depresie a smútky.
  12. Ozvite sa starým známym
    Človek je tvor spoločenský, k svojej existencii potrebujeme interakcie s inými – predovšetkým s tými, ktorí sú nám blízki. Ozvite sa ľuďom, na ktorých zvyčajne nemáte čas a podniknite niečo spoločne.
  13. Zacvičte si
    Pri cvičení sa totiž uvoľňujú endorfíny, nazývané aj hormóny šťastia. Ak sa teda najbližšie budete cítiť „pod psa“, choďte si zabehať prípadne zacvičiť, uvidíte, ako sa vám potom zlepší nálada.
  14. Usmievajte sa
    Už „obyčajný“ úsmev totiž dokáže „oklamať“ váš mozog a začnete sa cítiť lepšie.
  15. Odpúšťajte
    Nosiť v sebe hnev, zlosť či smútok z vás šťastných ľudí nespraví. Uzatvorte minulosť, odpustite tým, ktorí vám ublížili a posuňte sa ďalej. Nikdy neviete, šťastie na vás môže čakať za rohom.
  16. Majte sex
    Nie je to však pritom vôbec o kvantite. Neznamená teda, že čím častejšie budete mať sex, tým šťastnejší budete. Spokojnosť sa dostaví vtedy, ak máte sex s partnerom a v tomto vzťahu nie sú zahrnuté len pudy, ale aj emócie.
  17. Buďte optimista
    S optimistickým prístupom sa vám totiž bude viac dariť a budete sa aj cítiť šťastnejší. Skúste sa teda na pohár pozerať radšej ako na poloplný, než poloprázdny.
  18. Zašpiňte si ruky
    Viete, ako pozitívne pôsobí práca s pôdou – napríklad pri sadení alebo presádzaní rastlín,  na človeka? Vedci zistili, že dotyk so zeminou pôsobí na náš organizmus veľmi podobne, ako keby sme užili antidepresíva.
  19. Buďte trpezlivý
    Pocit šťastia vraj rastie vekom. Viaceré štúdie ukázali, že šťastnejší ľudia sú prevažne tí vo vyššom veku. Prečo je to tak, je aj pre vedcov záhadou. Možných vysvetlení je však niekoľko: starší ľudia majú za sebou viac skúseností a tak vedia, pre čo sa „oplatí“ trápiť a čo by mali vypustiť z hlavy. Druhou odpoveďou je, že starší ľudia vraj viac dôverujú iným – očakávanie od iných len to dobré prináša množstvo výhod, jednými z nich sú práve spokojnosť a šťastie. 
Viac o téme: Smútok Šťastie Depresia Šťastný Smutný Depresie Byť Ako
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy