7 znakov, že možno nie ste až taký chytrý, ako si o sebe myslíte: Overte si to

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Povedali ste si niekedy, že ste na niečo až príliš dobrý, príliš inteligentný? Ak ste osoba, ktorá v seba bezhlavo verí a považuje sa za vševediaceho, mali by ste urobiť krok vzad a trochu sa zamyslieť. Takýto postoj vám totiž môže spôsobiť veľa problémov nielen v bežnom živote, ale aj v práci. Pravda nebýva príjemná: je však možné, že hoci máte o sebe vysokú mienku, nemusí to byť úplne tak. Pozrite sa, čo často robia ľudia, ktorí nie sú až takí chytrí, ako si o sebe myslia. Nerobíte náhodou niečo podobné aj vy?

 

  1. Viac rozprávate, než počúvate
    Nechodia za vami ľudia so svojimi problémami, prípadne za vami neprídu, aby sa pochválili, čo sa im podarilo, pretože vedia, že to vždy skončí vami a vašimi problémami či úspechmi? Skúste niekedy menej rozprávať a viac ľudí počúvať, snažte sa tiež sledovať reakcie ľudí na to, čo im rozprávate. Nie ste náhodou človek, ktorý sa potrebuje len vyrozprávať a druhí ho nezaujímajú?
  2. Predstierate, že ste niekým iným
    Skrývate svoje pravé ja, vydávate sa za niekoho, kým nie ste. Je dobré ukázať zo seba to najlepšie, keď ste s dôležitými ľuďmi, ľudia s nadpriemerným IQ však vedia, že úprimnosť a otvorenosť je lepšia, ako neustále sa pretvarovanie, aby ste na iných zapôsobili.
  3. Ste vždy v centre konfliktu
    Že sa vždy ocitnete uprostred nejakých problémov a konfliktov? Keď sa nad tým spätne zamyslíte, zistíte, že ste ho spôsobili vy, prípadne ste mu dopomohli? Chytrí ľudia sa jednak nenechajú zatiahnuť do záležitostí, ktoré nevedia vyriešiť, prípadne sa ich snažia čo najrýchlejšie vyriešiť a ukončiť. Skúste robiť to isté aj vy.
  4. Ľudí skôr odrádzate než motivujete
    Šikovní a inteligentní ľudia pomáhajú iným už len tým, že im venujú svoju pozornosť. Vedia ich počúvať (prvý bod) a zdieľajú s nimi to, čo vedia. Tí, ktorí sa takýmito kvalitami nemôžu pýšiť, robia opak – ľudí okolo seba nepočúvajú a naznačujú im, že ich problémy či nápady nie sú hodné ich času. Ak si aj na nich chvíľku nájdu, svojimi slovami a prístupom ich však ale skôr odradia a demotivujú.  
  5. Preferujete jednoduchú zábavu
    Ak sa vám väčšinou nechce zaoberať vážnymi témami a hodnotnou kultúrou a radšej venujete hodiny prázdnym reality šou v televízii, veľa to naznačuje aj o vašom intelekte. Skutočne chytrí ľudia sa totiž zaujímajú prevažne o čítanie kníh a sledovanie filmov, ktoré rozvíjajú ich kreativitu a nútia ich pýtať sa rôzne otázky.
  6. Ste vždy zaneprázdnený
    Vyzerá takmer každý váš pracovný deň ako kolotoč, ktorý nedokážete zastaviť? Máte pocit, že len čo dokončíte jednu úlohu, objaví sa niekoľko ďalších? Chytrí ľudia si vedia naplánovať prácu, delegovať ju a tiež požiadať o pomoc. Je totiž celkom arogantné myslieť si, že len vy dokážete vyriešiť každú jednu úlohu. Zorganizujte si svoje úlohy a povinnosti a trávte čas aj užívaním si ostatných dôležitých veciach  v živote – nielen prácou.
  7. Ste prelietavý
    Možno sa vám nezdá, ako môže mať sukničkárstvo prepojenie s intelektom, pravdou však je, že ak sa človek vyhýba promiskuite, je to znak vyššej inteligencie. Znamená to totiž, že sa dokáže ovládať a nenechá sa len bezhlavo unášať svojimi pudmi. 
Viac o téme: Test Intelekt Inteligentný Inteligencia Chytrý IQ Inteligencie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy