„My sa vám ozveme,“ sľúbil personalista, no zatiaľ nevolá? Toto by ste mali urobiť

Po skončení takmer všetkých pohovorov odznie stará známa veta: „Ďakujeme, my sa vám ozveme.“ Prejde však pár dní a vy stále neviete, na čom ste a ako to celé dopadlo? Čo by mal uchádzač robiť, ak sa mu personalista neozýva, hoci to sľúbil? Vyčkávať alebo byť iniciatívny a zistiť si, či má dôvod na radosť? Opýtali sme sa za vás personalistov zo známych slovenských spoločností. Pozrite sa, čo radia.

 

 

Je slušnosťou poskytnúť uchádzačovi feedback

Poskytnúť spätnú väzbu uchádzačom, ktorí sa zúčastnili pohovoru, má záujem mnoho firiem. Aj zástupcovia nami oslovených firiem tvrdia, že sa snažia poskytovať spätnú väzbu všetkým tým, ktorých pozvali na pohovor. „Kandidátov, ktorí sa zúčastnili pohovoru, kontaktujeme vždy telefonicky a to všetkých - úspešných, aj neúspešných. Pri kandidátoch v najužšom výbere komunikujeme i konkrétnu spätnú väzbu,“ hovorí Ján Svrček z oddelenia ľudských zdrojov Rozhlasu a televízie Slovenska.

Podobne to funguje aj v poisťovni Generali. Spätná väzba zo strany našej spoločnosti sa poskytuje všetkým externým ako aj interným kandidátom, ktorí reagovali na naše inzercie. V niektorých špecifických prípadoch SV poskytujeme aj osobne,“ prezrádza Ivana Gajdošová z oddelenia HR biznis partnerov.

„Kto sa zúčastní pohovoru, mal by dostať odpoveď,“ myslí si Peter Luprich, HR biznis partner zo spoločnosti Telekom. Aj tu sa snažia poskytnúť feedback, vzhľadom na veľký počet pozícií, ktoré spoločnosť obsadzuje, však komunikujú vyrozumenie o neprijatí na danú pozíciu.

Kým na zaslaný životopis nemusíte od každej firmy dostať spätnú väzbu, iná situácia nastáva, ak vás pozvali na pohovor. Tu o nevyhnutnosti spätnej väzby hovorí aj Peter Lazový, Key Account Manager & Consultant zo spoločnosti Drill B.S.: „Čo sa týka osobného pohovoru, ak si už zástupcovia firmy našli čas na stretnutie, je štandardom, a myslím si, že aj základnou slušnosťou, zaslať aspoň emailové vyjadrenie.“

Neodstrašte zamestnávateľa prehnanou aktivitou

Odpoveď od firmy nemusí prísť preto, že sa napríklad výberový proces mohol natiahnuť. Podľa personalistov je to bežná situácia. „Objektívne okolnosti veľakrát posunú celý výberový proces o niekoľko dní, ale aj týždňov,“ prezrádza Luprich. „Pri viacerých otvorených pozíciách naraz a desiatkach kandidátov sa môže bežne stať, že sa rozhodnutie oddiali, nakoľko termíny stretnutí neposúvajú len manažéri, ale mnohokrát aj kandidáti,“ objasňuje Svrček.

Nech už sú ale situácie meškania s odpoveďou akékoľvek, uchádzač si zaslúži vedieť, ako na pohovore dopadol.  Personalisti však radia nepreháňať to s aktivitou. „Ak vám personalista povie, že sa vám ozve do stredy, nie je potrebné mu volať v utorok o ôsmej večer s otázkou, či už nemá bližšie informácie,“ tvrdí Ján Svrček z oddelenia ľudských zdrojov Rozhlasu a televízie Slovenska.

Snažte sa vyhnúť správaniu zúfalého či otravného kandidáta, „Zamestnávateľa odstraší, ak telefonujete už pár dní po pohovore, alebo aj niekoľkokrát.  Je v poriadku sa pripomenúť, ale neprežeňte to,“ zdôrazňuje Lazový.

Trpezlivosť spätnú väzbu prináša

Namiesto vyvolávania a „bombardovania“ HR oddelenia firmy otázkami, ako ste vlastne dopadli, radia personalisti byť trpezlivým a vyčkať do dátumu, na ktorom sa uchádzač s rekruiterom dohodol. „„Ak po dohodnutom termíne neprišla žiadna odozva zo strany potenciálneho zamestnávateľa, je úplne namieste sa pripomenúť. Kandidát tým ukáže, že jeho záujem je aktuálny a taktiež, že dbá na termíny,“ myslí si Gajdošová.

Na pohovore by malo zaznieť, aký ďalší postup sa vo výbere očakáva, vrátanie orientačného časového hľadiska. V prípade, že v sľúbenom čase informácia neprichádza, treba sa ozvať,“ pripája sa Luprich.

Kedy presne a ako by sa ale uchádzač mal pripomenúť personalistovi? „Kandidátovi by som odporúčal kontakt emailom - po uplynutí sľúbeného termínu. V prípade, že termín nebol daný, mal by sa ozvať 2 týždne po pohovore.  Ak firma na email neodpovie do 3-4 dní, je v poriadku zatelefonovať na HR oddelenie,“ radí Lazový.

Viac o téme: Sa Pohovor Väzba Čo Robiť My Vám Keď Pohovore Spätná Ozveme Vyrozumenie Neozvali Neozývajú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy