5 zručností do života, ktoré by sa mali učiť v škole, no väčšinou sa neučia: Uhádnete, ktoré to sú?

Dospievanie je náročné. Prináša so sebou síce veľa výhod, ale aj veľa povinností. Byť dospelým znamená byť zodpovedným, samostatným a schopným znášať následky za svoje činy. A hoci nás škola pripraví na mnohé a odovzdá nám toho veľa, je niekoľko zručností a schopností, na ktoré by tiež mali klásť dôraz. Pozrite sa na päť základných zručností, bez ktorých sa nám v živote funguje len veľmi ťažko.

 

 

 

  1. Vedieť narábať s peniazmi
    Vedieť si stanoviť rozpočet a dodržiavať ho je kľúčová zručnosť, nevyhnutná pre fungovanie v živote. Veľa mladých ľudí však žije v dlhoch – míňajú viac, ako zarábajú, nevychádza im na účty či splátky -  sú finančne negramotní. Avšak už v škole by sa mali učiť nielen rátať, ale predovšetkým hospodáriť so svojimi peniazmi.
  2. Mať poriadok v účtoch a dokladoch
    Najmä pre mladých ľudí je dôležité, aby mali poriadok vo všetkých svojich dokumentoch. Či už sa to týka rôznych potvrdení, dokladov, ale napríklad aj svoj životopisu - je dôležité mať ich uložené prehľadne na jednom mieste, kde ich ľahko nájdeme, keď ich budeme potrebovať.
  3. Vedieť si dohodnúť stretnutia
    Byť dospelým znamená vedieť si dohodnúť a zabezpečiť stretnutia. Mnoho mladých ľudí má ale problém napríklad objednať sa k lekárovi a namiesto nich to robia ich rodičia. Byť dospelým však znamená vedieť sa postarať sám o seba.
  4. Komunikovať efektívne
    Možno to znie jednoducho, pravdou však je, že až také jednoduché to nie je. Nemáme na mysli rozhovory so známymi či priateľmi, ale komunikáciu napríklad na pohovore, na pracovisku, pri rôznych formálnych stretnutiach. Vedieť komunikovať jasne, vedieť prejaviť svoje požiadavky zrozumiteľne – s týmto má problém mnoho, a nielen mladých, ľudí. Ideálnym miestom, kde sa v tom môžu cvičiť a zlepšovať, je práve škola.
  5. Vedieť kriticky myslieť
    Schopnosť kriticky myslieť spočíva v tom, že pracujeme s informáciami, zahŕňame do nich svoje vlastné vedomosti, skúsenosti a názory iných a na základe toho si vytvárame vlastný názor. Dnes sme však doslova zaplavení informáciami, valia sa na nás každý deň v obrovských prúdoch. Často ich je proste veľké množstvo a nemáme dostatok času všetky dostatočne zhodnotiť a overiť, a tak ich jednoducho akceptujeme a prijmeme – a tak niekedy uveríme polopravdám a neovereným informáciám. Aj preto je dôležité zvážiť, či by sa nemali učitelia na školách začať venovať rozvíjaniu tejto schopnosti u detí. 
Viac o téme: Mali Škola Učiť Vedieť Škole Zručnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy