Zvláštne otázky, ktoré môžete dostať na pohovore: Viete, ako by ste na ne odpovedali?

Pred pohovorom je nevyhnutná príprava. Asi aj vy ste si pred stretnutím s personalistom zháňali informácie, zisťovali, aké otázky sa môže opýtať. Táto taktika je správna – máte totiž dosť času nad nimi v pokoji porozmýšľať, môžete zvážiť, čo do svojej odpovede zahrnúť a čo radšej vynechať. Personalisti však rátajú s vašou prípravou, preto si niektorí chystajú poriadne netradičné otázky, ktoré vás môžu prekvapiť. Pozrite sa, v ktorých spoločnostiach by ste mali rátať na pohovoroch aj s menej bežnými otázkami a zistite, prečo sa ich vlastne personalisti pýtajú.

Billa

„Veľa ľudí chodí na pohovor s pripravenými odpoveďami na tradičné otázky. Ak im položíme iné otázky, môžu ich vykoľajiť a my ako hodnotitelia ich začneme vidieť takých, akí naozaj sú,“ hovorí Richard Havrila, HR Manager spoločnosti. Aké netradičné otázky sa pýtali uchádzačov na pohovore?  

Boli by ste ochotný podstúpiť test na detektore lži?
- Čo by ste na sebe zmenili, ak by ste mohli?
- Ak by ste si mohli vybrať, aké zviera/strom/rozprávková postava by ste boli a prečo?

 „Často sa po takýchto otázkach uchádzači uvoľnia, začnú byť sami sebou a niekedy sú to dokonca aj veľmi zábavné odpovede, ktoré pobavia a uvoľnia atmosféru v miestnosti. Sú, samozrejme, aj o kreativite a často napovedia aj niečo veľavravné o kandidátoch - napríklad aké vlastnosti si cenia, alebo čo im prekáža na nich samých,“ vysvetľuje Havrila.
 

Poštová banka 

„Je bežnou praxou v Poštovej banke, že v rámci sady otázok počas rozhovoru odznejú vždy aj tie netradičné, prípadne koncipované nepriamo, pretože naučenú odpoveď nepovažujeme za pridanú hodnotu,“ vysvetľuje Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov spoločnosti. Aké netradičné otázky kladú uchádzačom v Poštovej banke?

- Koľko stolov je na Slovensku?

„To, čo nás zaujíma pri tejto otázke, samozrejme, nie je číslo,“ vysvetľuje Jurčíková. „To, kam otázkou mierime, je skôr vidieť postoj, ako sa kandidát k samotnej otázke postaví, aký prístup zvolí, ako uvažuje, aké má rozvinuté analytické myslenie, čo všetko ho zaujíma, teda aké rôzne faktory zvažuje pri svojom „expertnom odhade“, ako dokáže klásť otázky, získavať a spracovávať informácie, popasovať sa s úlohou v oblasti, ktorej nie úplne rozumie,“ dopĺňa.

Ak by ste sa hlásili do Poštovej banky na obchodnícke pozície, môžete sa pripraviť na tieto netradičné otázky:

Aké rôzne možnosti použitia pohára vám napadajú okrem klasického použitia?

„Obchodníci sú často v situácii, ktorá je nová, neočakávaná a mali by byť schopní rýchlo a pohotovo reagovať. V tomto prípade sledujeme okrem zvládnutia situácie ako takej aj fantáziu a vynaliezavosť kandidáta. Či mu napadnú nezvyčajné riešenia a možnosti. Opäť ale treba pripomenúť, že ani v tomto prípade neexistuje jedna správna odpoveď,“ ozrejmuje Jurčíková.

- Povedzte nám o sebe niečo, čo sa do životopisu nedostalo

„Tu skôr sledujeme, odkiaľ človek začne, čo je pre neho významné v jeho živote. Otázka je otváracia a slúži ako základ k ďalšej diskusii,“ vysvetľuje Jurčíková. „Dôležité je však spomenúť, že netradičné otázky sú len jeden z nástrojov pre overenie vhodnosti kandidáta a slúžia nám teda na doplnenie celkového obrazu o uchádzačoch,“ dodáva.
 

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS)

„V prípade pozícií, kde je dôležitá kreativita a originálne myslenie, máme viackolové výberové konanie. Jedným zo samostatných kôl je práve kolo s rôznymi praktickými zadaniami, cvičeniami a kreatívnymi úlohami,“ hovorí Ján Svrček, špecialista ľudských zdrojov RTVS. Medzi tie netradičnejšie otázky patrí napríklad táto:

- Keď na cyklistických pretekoch predbehnete druhého v poradí, koľký v poradí budete?

„Podobné ľahké a ťažšie logické otázky využívame na zistenie logického myslenia u kandidátov pri analytickejších pozíciách,“ dodáva Svrček.
 

NAY

S netradičným otázkami sa môžu stretnúť aj uchádzači, ktorí by radi pracovali v spoločnosti NAY. Avšak nie všetci: „S netradičnými otázkami sa uchádzači u nás môžu stretnúť hlavne pri manažérskych pozíciách, respektíve takých pozíciách, pri ktorých musia zvládať vysoké pracovné nasadenie, prípadne prejaviť svoju kreativitu,“ prezrádza Andrej Višacký, manažér ľudských zdrojov spoločnosti. Jednou z otázok, ktoré kladú uchádzačom, je napríklad táto:

 - Ak by ste teraz mali povedať vaše životné krédo, ako by znelo?

„Reakcia na túto otázku mi veľa napovie, ako vie kandidát spontánne reagovať,“ vysvetľuje Višacký. „Či sa ľahko vzdá – znervóznie, alebo sa zasmeje a zaimprovizuje, prípadne či je jeho reakcia okamžitá, pretože sa naozaj v živote riadi určitým pravidlom a vlastným hodnotovým správaním.“

Máte aj vy skúsenosti s netradičnými otázkami na pohovoroch? Napíšte nám, akú najčudnejšiu otázku ste dostali na pohovore a ako ste na ňu odpovedali.

Viac o téme: Pohovor Otázky Netradičné Odpovedať Pohovory Najčastejšie Pohovore Pohovoroch Aké Pýtajú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy