Na čo myslia personalisti, keď s vami robia pohovor? Toto sa im odohráva v hlave

Zdroj: thinkstockphotos.com

Pohovory sú často vnímané ako perfektná príležitosť ukázať, čo vo vás je, čo dokážete a prečo by vás zamestnávateľ mal prijať. Realita však býva často iná. Možno to poznáte aj vy - nervozita, stres a obavy spôsobia, že sa nedokážete predať tak, ako by ste chceli. Tajomstvom k úspešnému pohovoru však nie je len sebavedomie – na to, aby ste zabodovali, je tiež dôležité vedieť, čo vlastne od vás personalista očakáva a čo sa odohráva v jeho mysli počas toho, ako sa s vami rozpráva.

Zistite, aké tri otázky si kladú v duchu personalisti, keď pred nimi sedí potenciálny kandidát.

Zapadne do našej spoločnosti?

Personalista sa pri rozhovore s kandidátom snaží predstaviť si ho na pozícii, na ktorú sa hlási, no nielen ako ju bude vykonávať, ale aj ako by fungoval v rámci celého tímu a či by doň zapadol. Je preto dobré ukázať, že sa s vašou osobnosťou a vlastnosťami do danej spoločnosti hodíte.

Pokiaľ ide o malú spoločnosť, do ktorej sa hlásite, niekedy je ťažké zistiť, aká firemná kultúra v nej vládne. Nie je to však nemožné. To, ako to v danej firme fungujú, vám môže poodhaliť ich facebooková stránka. Ak tu nič nenájdete, snažte sa po príchode na pohovor všimnúť si atmosféru vo firme – je tam ticho alebo počujete smiech a rozhovory? Sledujte tiež človeka, ktorý vás privíta, aj to vám môže dopomôcť k zisteniu, ako sa zamestnanci v práci správajú. Prispôsobte tomu svoje vystupovanie.

Zhoduje sa to, čo hovorí, s tým, čo uvádza vo svojom životopise?

Keďže ste sa dostali až na pohovor, znamená to, že si personalista myslí, že sa na danú pozíciu hodíte. Vašou úlohou je udržať ho v tomto presvedčení. Personalista však nemá dôvod myslieť si, že to, čo ste o sebe uviedli v životopise, je pravda – preto si to poriadne overí na pohovore. Pri detailnejších otázkach teda rozprávajte obšírne o tom, čo je uvedené vo vašom životopise. Nezabudnite na konkrétne príklady – čo ste dokázali alebo sa naučili.

Hodí sa na pozíciu, na ktorú sa hlási?

Personalistu bude zaujímať, na koľko rozumiete charakteru pozície, na ktorú sa hlásite. Preto od vás bude požadovať príklady toho, ktorými potvrdíte to, čo o sebe vyhlasujete. Ak totiž o sebe v životopise uvediete, že máte vodcovské schopnosti, určite vás požiada o opísanie situácie, v ktorej ste sa tak prejavili a ako ste ju zvládli. Snažte sa čo najviac zvýrazniť svoje klady a prednosti a ukážte personalistovi, že ste tým pravým, ktorý by mi dal dané miesto získať.


Prečítajte si tiež: 8 vecí, ktoré pochovajú každý životopis: Toto vo vašom CV neuvádzajte!


Samozrejme, každý pohovor je iný, snažte sa ale vcítiť do kože personalistu, čo približne od vás očakáva a čo urobiť preto, aby ste jeho predstavy naplnili.

Viac o téme: Pohovor Otázky Pohovory Personalista Pohovore Pýtajú Personalistom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: guardian.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy