V tejto firme nechcete pracovať: Odhaľte 7 znakov toxickej spoločnosti

Spoločnosť s toxickou firemnou kultúrou sa niekedy dá len veľmi ťažko odhaliť. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je daná firma rajom, až po čase však zistíte, že ste sa dostali do prostredia, v ktorom nevládne dobrá atmosféra a vzťahy medzi nadriadeným a zamestnancami nie sú také, ako sa na začiatku zdali. Nechcete stratiť svoj drahocenný čas vo firme, ktorá nie je pre vás tá pravá? Dobre sledujte vaše nové pracovisko. Ak spozorujete tieto znaky, dajte si pozor – pravdepodobne ste sa dostali do zlej firmy.

 

  1. Nepredstavia vás vášmu nadriadenému a keď vás o ňom zaujíma niečo viac, napríklad aký je jeho štýl riadenia, odpovede sa vám dostáva len ťažko, prípadne sa dozviete niečo, čo vás nepoteší.
  2. V kancelárii sa nikto neusmieva, kolegovia sa medzi sebou nerozprávajú a vyhýbajú sa očnému kontaktu s vami.
  3. Keď sa stretnete s potenciálnymi kolegami, takmer nerozprávajú a nechcú vám nič povedať o práci v danej spoločnosti či jej fungovaní.
  4. V práci, na ktorú sa hlásite, sa za posledný rok vystriedali asi štyria ľudia.
  5. Ak sa niekoho spýtate na dôvody častej fluktuácie, váš nadriadený sa ich snaží zahovoriť.
  6. Keď sa spýtate, akého kandidáta hľadajú, nevedia odpovedať, prípadne majú nerealistické požiadavky.
  7. Ak ste v práci nový a nemáte žiadneho tútora, prípadne niekoho, kto by vás zaučil.

Je dôležité zapadnúť do firemnej kultúry spoločnosti. Je to súčasťou toho, ako dosiahnuť v rámci firmy úspech a spokojnosť s prácou. Ak však pracujete v toxickom prostredí, ktoré vám nevyhovuje, začne z vás vysávať  energiu. Pamätajte si, ak sa vám zdá, že je pracovná ponuka až príliš dobrá na to, aby bola pravdivá, pravdepodobne sa nemýlite.

Spoločnosti, v ktorých nevládne dobrá atmosféra a nefungujú tak, ako by mali, často ponúkajú fantastické platy – je to ich spôsob, ako si udržať talenty vo svojom toxickom prostredí. Je však na vás, či chcete pracovať v prostredí, v ktorom budete dobre zaplatený, ale nešťastný alebo pracovať za menej a v prostredí, ktoré vám vyhovuje.

Viac o téme: Kolegovia Firma Toxické Zlý Zlá Prostredie Šéf Nenávidia Firemné Zlí Firme
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy