6 najhorších odpovedí na pohovore: Tieto vety radšej nikdy nevyslovte

Na portáli Karierainfo.sk nájdete užitočné články o tom, aké otázky sa personalisti na pohovoroch zvyknú pýtať, priniesli sme vám tiež ukážky tých najčudnejších, najzákernejších ale aj najnetypickejších. Nech už však príde od personalistu akákoľvek otázka, dajte si pozor, aby tieto vety na pohovore nevyšli z vašich úst! Toto je šesť odpovedí, ktoré vaše šance získať prácu poriadne znížia a preto by ste sa im mali radšej vyhnúť.

 

 

  1. Žiadna odpoveď
    Mlčať na pohovore je chyba. Snažte sa vyhnúť trápnym momentom ticha, dôkladná príprava na pohovor by mala pomôcť tomu mala zabrániť. Je totiž zlým znamením, ak po otázke od personalistu nastane z vašej strany dlhá tichá pauza.
  2. „Do toho vás nič“
    Ak vám personalista na pohovore položí otázku, ktorá nijako nezasahuje do vášho súkromia, nie je diskriminačná či nevhodná, nemali by ste mať najmenší problém na ňu odpovedať. Týka sa vašej predchádzajúcej práce? Pýta sa personalista na vaše predstavy o vašej kariére? Tieto otázky sú v poriadku. Ak by sa však pýtal na vaše súkromie, nemusíte odpovedať. Určite však nepoužite takúto útočnú odpoveď.
  3. „Toto je dosť divná otázka“
    Personalisti niekedy obmieňajú repertoár typických otázok. Namiesto klasických a bežne opakovaných využívajú netradičné, ktorými chcú zistiť viac, než sa môže na prvý pohľad zdať. Aj veľké zahraničné spoločnosti sú známe tým, že na svojich pohovoroch kladú netypické otázky, zadávajú tiež rozličné úlohy. Ak sa niečo podobné stane aj vám, nehodnoťte samotnú otázku, ale zamyslite sa, ako na ňu originálne odpovedať.
  4. „To som len žartoval“
    Na pohovoroch by ste mali hovoriť vážne. Menšie žartíky sú v poriadku, ak však rozprávate o svojich skúsenostiach, nerobte si z toho vtipy. Personalista musí vedieť, že to, čo hovoríte, myslíte vážne. Nesnažte sa vystreliť si z neho či nachytať ho s tým, že na konci poviete: „To bol len vtip!“
  5. „A čo ja viem?“
    Ak sa náhodou stane, že neviete odpovedať na niektorú z kontrolných otázok personalistu - napríklad nepoznáte všetky podrobnosti o firme, do ktorej sa hlásite - ospravedlňte sa a priznajte to. Buďte však slušný, vyhnite sa prekvapenému či otrávenému tónu. 
  6. „Namiesto odpovede vám ja položím otázku!“
    Ak vás niečo zaujíma, určite sa to personalistu spýtajte. Ak vám však položí otázku, neodpovedajte na ňu otázkou. Zodpovedzte ju a vyčkajte na priestor, kedy vám bude umožnené sa pýtať. Pamätajte, ste hosťom vo firme, pozvali vás, pretože vás chcú lepšie spoznať, snažte sa preto na otázky odpovedať čo najlepšie. 
Viac o téme: Odpovede Pohovor Odpoveď Odpovedať Pohovore Pýtajú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy