11 vecí, ktoré v životopise nemajú čo robiť: Nie sú náhodou aj v tom vašom?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vedeli ste, že personalista strávi približne 6 sekúnd nad každým životopisom, ktorý dostane? To je dosť krátky čas, však? Aj preto sa musia uchádzači snažiť pripraviť si životopis, ktorý zaujme nielen úpravou, ale aj obsahom. Neuvádzajte do životopisu informácie, ktoré personalistu nezaujímajú a odradia, naopak - spravte z vášho CV „výkladnú skriňu“ seba samého a vašich schopností. Ktoré informácie by sa vo vašom životopise rozhodne nemali objaviť?

 

 

  1. Váš vek
    Ak nechcete byť diskriminovaný z dôvodu vášho veku, mali by ste tento údaj odstrániť zo svojho životopisu.
  2. Kontaktné údaje do vašej práce
    Nielenže je to nebezpečné, ale rovnako aj hlúpe. Naozaj chcete, aby vám potenciálny zamestnávateľ telefonoval do práce? Váš súčasný zamestnávateľ tiež má prístup k vašim e-mailom, môže teda ľahko zistiť,  že si hľadáte novú prácu – a to pravdepodobne nechcete. V životopise preto uveďte vždy vaše súkromné telefónne číslo a súkromnú e-mailovú adresu.
  3. Vaše záľuby
    Pokiaľ nie sú relevantné pre pozíciu, na ktorú sa hlásite, vôbec ich do svojho životopisu neuvádzajte.
  4. Lži
    Hoci to môže v životopise vyzerať lepšie, nepridávajte si schopnosti a zručnosti, ktoré v skutočnosti neovládate, netvrďte, že ste mali kompetencie nadriadeného, pokiaľ to nie je pravda. Personalista si dokáže veľmi jednoducho overiť, či si nevymýšľate.
  5. Výška platu
    Táto informácia je osobná a nie ste povinný informovať personalistu, koľko ste zarábali na predchádzajúcich pozíciách, prípadne aký je váš plat v aktuálnom zamestnaní.
  6. Ozdobné písma
    Životopis je formálny dokument, snažte sa preto dodržať, aby tak aj vyzeral. Nepoužívajte ozdobné písma, držte sa obyčajných, dobre čitateľných fontov a uprednostnite jeden typ, aby životopis nepôsobil chaoticky.
  7. Priveľa textu
    Dobrý životopis by mal mať maximálne 2 strany. Venujte sa len relevantným informáciám, buďte stručný, ale jasný, vyhnite sa siahodlhým opisom.
  8. Dôvod, pre ktorý ste odišli z predchádzajúcej práce
    Táto informácia je v životopise zbytočná. Uveďte len, ako dlho a na akej pozícii ste v predchádzajúcom zamestnaní pracovali a čo bolo vašou náplňou práce.
  9. Dôvod, pre ktorý chcete danú prácu
    Ak chcete potenciálnemu prezradiť, prečo vás zaujala pracovná ponuka, napíšte motivačný list. Práve v ňom sa hodí opísať, prečo by ste danú spoločnosť radi pracovali.
  10. Meno vášho šéfa
    Meno vášho nadriadeného by sa vo vašom životopise vyskytnúť určite nemalo. Inak si vášho bývalého, prípadne aktuálneho šéfa môže personalista ľahko vyhľadať a kontaktovať ho. Ak ste však mali možnosť spolupracovať s uznávaným odborníkom z  branže, určite nebude na škodu pochváliť sa jeho menom v CV. Môžete tak ukázať, že ste sa učili od najlepších.
  11. Stokrát opakované slovíčka
    Zodpovedný, vytrvalý, so zmyslom pre detail, tímový hráč – tieto charakteristicky používa každý druhý uchádzač. Čo takto opísať naozaj sám seba, tento raz ale kreatívne a originálne? Opíšte sa personalistovi, nedržte sa však zaužívaných fráz – zaujmite niečím vlastným. 

Prečítajte si tiež: Čo máte uvedené v závere životopisu? Tento údaj by tam nemal chýbať


Viac o téme: Životopis Údaje Informácie Životopise Životopisu Uviesť Uvádzať Neuvádzať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: independent.co.uk; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy