7 otrepaných odpovedí, ktoré na pohovore nevyslovte: Radšej si zahryznite do jazyka

Hlavným cieľom na pohovore je spraviť na personalistu skvelý dojem. Ako na to? Rozhodne nie vyslovením typických, klišé odpovedí, ktoré používa takmer každý druhý uchádzač. Na tie najbežnejšie otázky personalistov totiž mnohí potenciálni kandidáti odpovedajú úplne rovnako, pretože si myslia, že sú to overené a bezpečné odpovede, ktorými nič nepokazia. Pravdou však je, že tieto šablónovité odpovede môžu vaše šance na úspech poriadne znížiť. Na ktoré vety, tvrdenia a odpovede by ste si mali dať pozor?

 

  1. Dokonale sa hodím na túto prácu
    Túto odpoveď používajú mnohí, keď od personalistu dostanú otázku „Prečo by sme vás mali prijať?“. Zlou správou ale je, že takto odpovedať je maximálne nevhodné. Môžete tak totiž o sebe vytvoriť dojem, že ste arogantný a povýšenecký človek -  a to vám na šanci získať džob rozhodne nepridá. Namiesto toho radšej povedzte: „Keď som si v inzeráte čítal, koho hľadáte, mal som pocit, že ma ten popis dosť vystihuje.“
  2. Som prirodzený vodca
    To môže povedať každý. Namiesto takéhoto suverénneho vyjadrenia radšej popíšte situácie, v ktorých ste sa ukázali ako líder. Podarilo sa vám zorganizovať nejaký event? Alebo ste úspešne zmenežovali projekt? Konkrétne príklady presvedčia personalistu oveľa viac.
  3. Som tímový hráč
    Každý druhý uchádzač o sebe tvrdí, že je tímový hráč, dokonca si to drvivá väčšina z nich píše do svojich životopisov. Opäť však platí, že namiesto takýchto vyjadrení radšej predostrite príklady, ktoré vaše tvrdenie dokážu. Porozprávajte napríklad príbeh o tom, ako ste pomohli kolegovi, ktorý si s nejakou úlohou nevedel rady.
  4. Nemám žiadne slabé stránky
    Jedna z viet, ktorú personalisti neradi počujú. Naozaj nemáte žiadnu chybu, ste úplne dokonalým uchádzačom? Každý jeden z nás má slabé miesta, ak tvrdíte, že vy nie, klamete. Mnohí uchádzači sa tiež boja, že ak prezradia svoju slabú stránku, uškodí im to. Záleží však na tom, ako odpoveď podáte. Ak sa hlásite na pozíciu, v ktorej je nevyhnutné zvládať prácu pod stresom, nepriznajte sa, že vás nával úloh rýchlo rozruší (ak je to tak, zvážte vôbec, či chcete danú prácu – pôsobenie na takejto pozícii totiž pre vás môže byť veľmi náročné). Pri otázke týkajúcej sa vašich slabých stránok sa skôr zamerajte na to, v čom máte medzery a zdôraznite, že sa chcete zlepšiť.
  5. Som perfekcionista
    Veľa uchádzačov si myslí, že personalisti chcú od nich počuť práve túto vetu. Nie je to však celkom pravda. Pri takejto odpovedi totiž môže personalista začať uvažovať, či si viete zmenežovať čas a určiť priority pri snahe, aby bola každá úloha, na ktorej pracujete, dokonalá. Nebudete mať problém dodržať termíny odovzdania úlohy, keď ju budete dookola kontrolovať? Namiesto slova perfekcionista radšej použite výraz detailista a spomeňte aj situáciu, v ktorej sa to prejavilo.
  6. Som workoholik
    Na prvý pohľad sa môže zdať, že vďaka tomuto vyjadreniu získate u personalistu plusový bod, tento pojem má však aj negatívne konotácie. Viacero zamestnávateľov sa dnes snaží o work-life balance svojich zamestnancov – teda aby dosahovali rovnováhu ako v pracovnom, tak aj v osobnom živote. Takisto, zamestnávatelia hľadajú pracovníka na dlhšie obdobie, nechcú, aby po krátkom čase vyhorel, odišiel z práce a oni tak museli znova hľadať človeka na danú pozíciu.
  7. V mojej predchádzajúcej práci to bolo hrozné
    Niektorí uchádzači majú pocit, že sa na pohovore do nového zamestnania musia personalistovi vo všetkom otvoriť. A preto veľmi často pri otázke „Prečo ste odišli z predchádzajúceho zamestnania?“ spustia, akého otrasného šéfa mali či s akými hlúpymi kolegami museli spolupracovať. Na tieto vyjadrenia si dajte veľký pozor – potenciálnemu zamestnávateľovi totiž naznačia, že podobne sa budete vyjadrovať aj o ňom, a tak mu môžete pokaziť meno. Namiesto toho radšej svojou odpoveďou polichoťte spoločnosti, do ktorej sa hlásite: že ju už dlho sledujete a vždy ste túžili pre ňu pracovať a keď ste objavili inzerát s voľným pracovným miestom, rozhodli ste sa využiť príležitosť.

Prečítajte si tiež: Trapasy Slovákov na pohovoroch: Týmto príbehom neuveríte!​


Viac o téme: Odpovede Práca Zamestnanie Pohovor Hľadanie Práce Odpovedať Pohovory Zamestnania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: monster; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy