Ste už dlhšie bez práce? Dajte si pozor, pre firmy môžete byť podozrivý

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Byť dlhodobo bez práce je problém. Nielen pre človeka, ktorý je nezamestnaný, pretože stráca pracovné návyky, spôsobuje to problém aj zamestnávateľovi – na takéhoto uchádzača sa pozerá podozrievavo a s nedôverou. Hoci to s ich situáciu nevyzerá ružovo, personalisti si myslia, že nič nie je stratené. Ste aj vy dlhodobo nezamestnaný? Prečítajte si, čo radia v tejto nepríjemnej situácii personalisti.

 

 

 

Čo stojí za dlhodobou nezamestnanosťou?

Aké faktory najčastejšie spôsobujú, že sa ľudia ocitnú bez práce dlhodobo? Veľa ľudí, ktorí sú bez zamestnania niekoľko rokov, ľahko nájdeme v okresoch označovaných za hladové doliny. Nedostatok pracovných príležitostí tu mnohých „odsudzuje“ k dlhodobej nezamestnanosti. „Okrem toho je to však aj neochotou žiadateľov o prácu dochádzať do práce či miesta budúceho zamestnania, ale taktiež aj nevhodná kvalifikácia, nedostatok odborných skúseností, nereálne platové očakávania, ale aj neznalosť cudzieho jazyka,“ ozrejmuje Lýdia Baranková, marketingová špecialistka personálnej agentúry Grafton.

Veronika Hrašková, Branch Manager z agentúry Manpower hovorí, že medzi ďalšie dôvody patrí aj „znížená schopnosť opätovane sa začleniť do pracovného procesu a prispôsobiť sa pracovným podmienkam – napríklad pevnému pracovnému času.“

Ste nezamestnaný už niekoľko rokov? Nezúfajte, ale pracujte na sebe

Mnoho dlhodobo nezamestnaných ľudí je zo svojej situácie frustrovaných a nešťastných. Čím dlhšie sú bez práce, tým viac sa tieto pocity prehlbujú. Hoci sa situácia zdá beznádejná, personalisti to nevnímajú až tak čierne. Je dôležité povedať, že šance na získanie práce sú vždy. Kandidáti by mali objektívne zhodnotiť nielen svoje očakávania, ktoré od budúceho zamestnávateľa majú, ale predovšetkým aj svoje dosiahnuté skúsenosti a nadobudnutú prax,“ hovorí Baranková.

„Základom je zostať aktívny aj v prípade straty zamestnania,“ odporúča Hrašková. „V prípade problémov s nájdením nového zamestnania je dobré nájsť si aspoň vedľajší pracovný pomer, respektíve brigádu, prípadne sa venovať iným činnostiam a aktivitám,“ dopĺňa.


Prečítajte si tiež: Neviete vyžiť z výplaty? Okamžite prestaňte robiť tieto veci!


Ku kolegyniam z branže sa pripája aj Peter Lazový, HR Consultant z poradensko-personálnej agentúry DRILL B.S. „Všeobecne platí, že akákoľvek aktivita je lepšia, ako žiadna. Je možnosť zapojiť sa do pravidelných dobrovoľníckych aktivít - napríklad administratíva pre miestnu neziskovú organizáciu (môže následne poskytnúť referencie na Vašu prácu), absolvovať rekvalifikačné kurzy, alebo dlhodobé školenia, vrátane (aj bezplatných) online kurzov.“

Takto sa totiž dokážete vyhnúť strate pracovných návykov, ktoré sú pre zamestnávateľa kľúčové. HR špecialisti sa totiž pri pohľade na životopis takéhoto uchádzača boja, že prišiel o pracovné návyky a bude mať problém sa zaradiť do práce.  Alebo majú obavu, že sa jedná o problematického človeka, ktorému sa nechce pracovať alebo ktorého nikto nechce zamestnať,“ vysvetľuje Lazový.

Aké šance majú mladí nezamestnaní? Personalisti radia toto

„Mladý človek má dobré vyhliadky na zamestnanie sa, ak je napríklad otvorený relokácii, či práci mimo svojho odboru," hovorí Lazový.  Odporúčam, aby už počas školy "brigádoval" vo svojom odbore a získal aspoň pár mesiacov prax.  Alebo má možnosť získať absolventskú prax, stáž či trainee program.  Sú to síce aktivity za nízku, alebo žiadnu mzdu, získajú však prax, ktorá je relevantná a rapídne zvyšuje šance na získanie dobrého zamestnania v odbore,“ vysvetľuje.

Baránková zas mladým ľuďom, ktorí sú už niekoľko rokov nevedia nájsť prácu, odporúča využiť možnosti, ktoré ponúkajú štátne inštitúcie: „Napríklad Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR iniciuje aktivity na podporu zamestnanosti na Slovensku. Jedným z projektov je podpora samostatnej zárobkovej činnosti mladých nezamestnaných. Tí môžu dostať z úradu práce príspevok na začatie samostatnej zárobkovej činnosti za podmienky, ak budú takúto činnosť vykonávať najmenej dva roky.“

Ste starší, máte záväzky a už niekoľko rokov bez práce? Personalisti priznávajú, že vaša situácia je ťažšia

Presťahovať sa za prácou je v tomto prípade oveľa náročnejšie ako pri slobodnom, mladom človeku. Kým mladý človek bez záväzkov si jednoducho zbalí veci a nájde izbu v podnájme, presťahovať manželku či manžela s deťmi tak jednoducho nejde. Riešením však môže byť dochádzanie za prácou. „Uchádzači o prácu sa neraz nazdávajú, že dochádzanie do práce by ich ukracovalo o čas a priestor na voľný čas. Je zaujímavé, že práve zamestnávatelia sú, s cieľom nájdenia vhodného kandidáta, ochotní budúcemu zamestnancovi poskytnúť, ako jeden z benefitov, finančný príspevok v podobe úhrady prepravy do zamestnania. V praxi to môže znamenať preplatenie až 100 % hodnoty cestovného alebo polovicu vynaložených cestovných nákladov,“ hovorí Baránková. „Na Slovensku taktiež existujú projekty na podporu zamestnanosti, iniciované a riadené štátom. Ide o projekty s cieľom podpory verejného zamestnávania, pričom zamestnávateľom môže byť samospráva, občianske združenie, či nadácia alebo nezisková organizácia,“ dodáva.


Prečítajte si tiež: Ste bez práce? Takto by mal vyzerať deň nezamestnaného človeka


So zaujímavým riešením tejto situácie prichádza aj Lazový: „Schodnou cestou môže byť napríklad aj využitie svojich skúseností a kontaktov a založiť si svoj vlastný biznis - aspoň menšie podnikanie, ktoré rodinu uživí,“ radí.

Na trhu práce uspeje len najlepší – staňte sa ním

Zostávať v lokalite, v ktorom chýbajú pracovné príležitosti a čakať, či sa náhodou nestane nejaký zázrak, je naivné. Ochudobňujete nielen svoj životopis, ale aj samého seba. Pokiaľ nemáte záväzky, pokojne sa vydajte ďalej od svojho bydliska, aspoň na isté obdobie. V prípade človeka so záväzkami sa poobzerajte po práci aj v širšom okolí. V žiadnom prípade však nezabúdajte na svoj neustále rozvoj a naberanie znalostí a skúseností. „Dôležité je si uvedomiť, že na trhu práce uspeje iba ten najlepší uchádzač. Preto je v záujme samotného kandidáta neustále sa vzdelávať, učiť sa cudzie jazyky a odborne sa vzdelávať,“ uzatvára Baránková.

Viac o téme: Bez Práca Nezamestnaný Práce Viac Rokov Dlhodobo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy