Trapasy Slovákov na pohovoroch: Týmto príbehom neuveríte!

Ilustračné fotoIlustračné foto

Stres a nervozita úradujú pred, ale aj počas pohovoru u väčšiny uchádzačov. A aj „vďaka“ tomu sa občas pritrafia veselé situácie a sem-tam aj menšie trapasy. Oslovili sme personalistov, aby sa s nami podelili o vtipné príhody s uchádzačmi. Pozrite sa, čo všetko sa niektorým na pohovoroch podarilo!

 


 

 

 

Takto spolupracovať nebudeme...

Na jeden pohovor si spomínam celkom presne. Bol to uchádzač na sieťového špecialistu. Stretnutie prebehlo štandardne, kandidát mal dobré odborné zručnosti, ako aj prístup na pohovore, otázky. Neštandardná bola otázka, ktorá sa odohrala až medzi dverami pri odchode zo stretnutia - celkom nezáväzne: Na akom systéme pracujete?"  Pri odpovedi, že používame len jeden operačný systém, ktorý využíva viac ako 80% medzinárodných korporácií, prišla reakcia: „Tak to nebudeme môcť spolupracovať, to nepôjde. Dovidenia.“ Bolo to pre mňa zaujímavé poučenie," hovorí Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov z Poštovej banky.

Ďalšou úsmevnou situáciou bol príliš "ukecaný" uchádzač: "Jeho kadencia slov sa nedala ustáť, ja sama som nedokázala prerušiť tok slov a spýtať sa ďalšiu otázku. Ako bonus tento kandidát ukončil pohovor so slovami "Som rád, že ste mali možnosť spoznať ma",ʼ spomína Jurčíková.

Telefonáty radšej vybavujte až po pohovore

Niekoľko trapasov uchádzačov zažila aj Zuzana Karaszová, špecialistka ľudských zdrojov z RTVS: „Príjemná kandidátka uprostred rozhovoru prijala prichádzajúci hovor s nahnevaným, vytočeným tónom: „Áno, ešte tu sedím, ešte nepovedali plat. ... Neviem, kedy ho povedia!“ Následne hovor ukončila, usmiala sa na nás a milo nás vyzvala, aby sme pokračovali v pohovore."

Karaszovej sa tiež praxou overilo, že uchádzači by si mali dať pozor na svoje správanie nielen počas pohovoru, ale ešte pred ním: Niekedy totiž idem vyzdvihnúť  kandidátov na recepciu ja, nenechávam to na asistentku. Raz sa tak stalo, že postarší pán cestou do zasadačky odo mňa zisťoval, aká je tá pani, ktorá bude viesť pohovor, pretože sa jej po telefonáte neuveriteľne bojí – vraj má prísny hlas a rozumie fachu, takže si nebude môcť vymýšľať."


Prečítajte si tiež: 8 vecí, ktoré pochovajú každý životopis: Toto vo vašom CV neuvádzajte!​


S neuveriteľným, no v závere zábavným príbehom, sa pripája aj Ivan Jurkovič z personálnej a pracovnej agentúry P. J. Servis: "Na konkrétnu hodinu mal istý uchádzač dohodnutý pohovor. Dorazil načas, na klientskom servise kolegyniam oznámil, že má dohodnutý pohovor. Kolegyňa ho teda uviedla do kancelárie, kde sa pohovor mal realizovať. Na našej strane sme mali vytlačené CV, všetko sa zdalo byť v poriadku. Pohovor začal, prvé otázky boli zo strany uchádzača zodpovedné akoby sa nič nedialo. Až následne vyplynulo, že si daný uchádzač pomýlil spoločnosť. Ani oslovenie nesprávnym priezviskom, ani fakty z jeho životopisu mu zrejme neprišli zvláštne. Na celej situácii sa dobre pobavili obe zúčastnené strany." 

Sladkosťami si personalistu nekúpite

S netradičnými príhodami na pohovoroch majú skúsenosti aj v personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S. HR Consultant Peter Lazový si spomína na skúsenosť svojej kolegyne: „Stretla sa s jedným kandidátom – bol to výborný špecialista vo svojej oblasti. Na pohovore u nášho klienta - kde už išlo o pohovor s niekoľkými manažérmi, však vytiahol balíček s cukríkmi a začal ich rozdávať. Žiaľ, neuspel," hovorí a hneď pridáva ďalší príbeh: "Jeden kandidát si na celom pohovore "mykal" - dokázali sme..., zaoberali sme sa... Najprv som si myslel, že rozpráva o úspechoch či skúsenostiach celého tímu. To trvalo až do momentu, keď povedal: „Vysokú školu ekonomickú sme ukončili v roku...,“ usmieva sa Lazový.

Nemôžete prísť na pohovor? Tieto výhovorky nepoužite

Za roky praxe má na čo spomínať aj Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling. "Kandidát na automechanika - vodiča k nám prišiel na pohovor na bicykli. Prvý dobrý pocit nášho konzultanta zo zdravého životného štýlu nádejného kandidáta vystriedalo zdesené zistenie, že uchádzač dorazil na bicykli z dôvodu, že je v súčasnosti bez vodičského preukazu."

"Úsmevné sú aj výhovorky niektorých kandidátov, prečo sa nemôžu dostaviť na pohovor," hovorí Dranga. „Najčastejšie sú to pohreby dedkov, na druhom mieste malé havárie a na treťom drobné úrazy. Ale jedna pani bola originálna - tá neprišla na pohovor, pretože si musela ísť dať urobiť trvalú,“ uzatvára sériu veselých príbehov z pohovorov.


Mohlo by vás tiež zaujímať: 6 vecí, ktoré personalisti neznášajú, keď robíme na pohovore​


Viac o téme: Pohovor Trapasy Zážitky Príhody Veselé Personalisti Pohovore Pohovoroch
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy