Ako sa obliecť na pohovor? Tieto farby vám pomôžu zabodovať!

Prvý dojem je viac než dôležitý. Ten totiž robíme ešte skôr, než vôbec otvoríme ústa a začneme rozprávať o svojich pracovných skúsenostiach. Personalisti si totiž ako prvé na nás všimnú to, ako sa tvárime, aká je naša neverbálna komunikácia a tiež to, ako sme oblečení. Aké farby oblečenia sú na pohovor najvhodnejšie a akým sa, naopak, treba vyhnúť?

 

 

Výber správnej farby vie urobiť veľa

Vedeli ste, že ak si vyberiete vhodnú farbu oblečenia, môžete si tak „zaistiť“ väčší pocit sebadôvery, profesionality, prípadne schopnosť „zapasovať“ do prostredia spoločnosti? Pri výbere odevu na pohovor je veľmi dôležitým pravidlom snažiť sa byť zapamätaným pre vaše schopnosti, postoj či prístup, nie pre to, čo ste mali oblečené. Aj vy predsa chcete, aby sa personalista zameriaval na vaše zručnosti a kvalifikáciu a nie na to, či máte vkus v oblasti módy. Ak si zvolíte decentné farby, zabezpečíte si tým, že vaše oblečenie nebude na pohovore pôsobiť rušivo.

Výrazným vzorom sa vyhnite
Aké sú to tie decentné farby? Ide predovšetkým o námornícku modrú, tmavosivú či čiernu. Platí ako  v prípade pánskych oblekov, tak aj dámskych šiat. Ak váhate, či si obliecť niečo so vzormi, uprednostnite radšej malé, nenápadné vzory, ako napríklad drobné prúžky. Vyhýbajte sa však výrazným vzorom, prípadne zvieracím motívom.

Radšej ako farbami zažiarte tým, čo viete
Áno, personalista si vás určite zapamätá, ak prídete v žiarivých lososových šatách či v červenej košeli. Vy však predsa nechcete,  aby si z pohovoru s vami pamätal predovšetkým na toto. Neutrálne farby ako tmavomodrá, hnedá, sivá či čierna patria medzi najvhodnejšie farby, ktoré si na pohovor môžete obliecť. Samozrejme, aby ste nepôsobili príliš tmavo, je vhodné, ak váš outfit ozvláštnite svetlými farbami. Biela, béžová či rôzne pastelové farby môžu so spomínanými decentnými farbami vytvoriť zaujímavú kombináciu.


Prečítajte si tiež: Nepokazte si pohovor nevhodným oblečením: Takto určite zabodujete!​


Spoznajte pracovné prostredie vášho potenciálneho zamestnávateľa
Ak sa dá, skúste si zistiť vopred, aký dress code platí v spoločnosti, do ktorej sa hlásite. Ak nepoznáte nikoho, kto by vám s tým poradil, veľa vám prezradí už samotná pozícia. Na vyššie pozície bude oblek, prípadne košeľa so sakom nevyhnutná, pri ostatných nie je nutné prísť v kostýme či v nohaviciach s pukmi.

Čo vyjadrujú jednotlivé farby?

Farby v ľuďoch evokujú rôzne pocity, pritom si to ani nemusia uvedomovať. Zaujíma vás, čo znamenajú jednotlivé farby, ktoré sme vám v tomto článku odporúčali obliecť si na pohovor?

Hnedá
Hnedá farba je neutrálna a navodzuje pocity pokoja. Je to skvelá decentná farba, vhodná na akýkoľvek pohovor.

Modrá
Modrá, obzvlášť tmavomodrá alebo námornícka, je ďalšou skvelou farbou pre outfity na pohovor. Modrá symbolizuje pokoj, dôveru a sebavedomie – čo sú vlastnosti, ktoré vo vás personalista hľadá. Tmavomodrá zas naznačuje autoritu a sebadôveru. Ak chcete spraviť skvelý prvý dojem, určite si oblečte niečo modré.

Sivá
Táto farba evokuje sofistikovanosť a neutralitu. Aby ste však na pohovore nepôsobili ako „sivá myška“, doplňte svoj outfit napríklad o biely kúsok odevu.

Čierna
Je jedna z najobľúbenejších farieb na pohovor. Čierna vyjadruje silu a autoritu. Je to vhodná farba do konzervatívneho, napríklad právnického prostredia alebo aj pri uchádzaní sa o vyššie pozície.

Červená
Červená je veľmi silná farba. Naznačuje energiu a vášeň. Ak si zvolíte k svojmu outfitu doplnok v tejto farbe (napríklad šatku alebo kravatu), personalistovi naznačíte, že ste správne zapálený – bez toho, aby ste vyvolávali prílišné emócie .

Biela
Ak ju chcete použiť na pohovor, zvoľte si v tejto farbe tričko, blúzku alebo košeľu. Biela evokuje úprimnosť a jednoduchosť a taktiež vás dokáže rozjasniť aj bez toho, aby váš outif „kričal“.

Viac o téme: Farby Oblečenie Pohovor Ako Obliecť Pohovore Personalsita
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: about.com; Text. es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy