Personalisti radia: Týchto 8 chýb na pohovore nerobte!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Na pohovor sa treba pripraviť – túto známu radu už hádam ani netreba opakovať. Zisťujete si informácie o spoločnosti, do ktorej sa hlásite? Sumarizujete svoje doterajšie pracovné skúsenosti? Pripravujete si odpovede na otázky, ktoré vám personalista môže položiť? Robíte správne. Dajte si však pozor na niektoré chyby, ktoré uchádzači o prácu mnohokrát robia. Ktoré to sú? Spýtali sme sa priamo personalistov - týmto ôsmim prešľapom sa odporúčajú vyhnúť!

 

8 najčastejších chýb, ktoré  kandidáti robia na pohovoroch  

  1. Podceňujete prvý dojem
    „Prvý dojem je dôležitý,“ vysvetľuje Peter Lazový, HR Consultant z personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S. „Ide o to, ako kandidát reaguje, keď vstúpi do firmy, ako sa správa k recepčnej – aj táto informácia sa totiž môže dostať k HR špecialistovi. Všímame si aj to, ako kandidát podáva ruku alebo či sa (ne)usmeje,“ dopĺňa. Buďte preto dobre naladený, milý a príjemný už ako vyrazíte na pohovor. Nikdy neviete – už v spoji mestskej hromadnej dopravy môžete cestovať s vaším potenciálnym budúcim kolegom. Nezabudnite byť slušný aj pri vstupe do budovy, pri komunikácii s vrátnikom, ale aj vo výťahu.
  2. Meškáte na pohovor
    Meškanie na pohovor je považované za chybu - avšak iba v tom prípade, ak personalistovi nezavoláte a neinformujete ho, prečo budete meškať. „Pre mňa osobne je meškanie 5-10 minút v poriadku - ak sa kandidát telefonicky ospravedlní. Ak však volá viackrát s tým, že nevie nájsť adresu, je zrejmé, že si sídlo firmy nepozrel na mape a teda sa nedostatočne pripravil,“ hovorí Lazový.
  3. Podceňujete personalistu
    „Veľkou chybou uchádzačov je, ak si neuvedomujú, že oproti nim sedí človek, ktorý denne robí niekoľko pohovorov a vie veľmi rýchlo zistiť, kedy kandidát hovorí pravdu,“
    vysvetľuje Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling.
  4. Ste príliš detailný
    Personalisti radia, aby ste vo svojom rozprávaní nerozprávali príliš o podrobnostiach. Lazový tiež odporúča, aby ste sa nevyhýbali personalistovým otázkam, ale vždy na ne odpovedali.
  5. Ohovárate
    Odchádzate z práce práve z dôvodu, že atmosféra je na pracovisku neznesiteľná a váš šéf kretén? Pochopiteľne by ste to všetko chceli porozprávať vášmu potenciálnemu zamestnávateľovi, radšej si však zahryznite do jazyka. O svojom nadriadenom či kolegoch hovorte len v dobrom. Netvrdíme, že by ste nemali kritizovať či povedať, čo sa vám na vašom aktuálnom či predchádzajúcom pracovisku nepáčilo, zostaňte však vždy diplomatom!
  6. Absencia očného kontaktu
    Počas rozprávania neuhýbajte pohľadom, nepozerajte do steny či niekam za personalistu. V prípade viacerých účastníkov sa snažte pozerať striedavo na každého z nich. Ukážete tak, že vám nechýba zdravé sebavedomie a neposkytnete tak personalistovi zámienku myslieť si, že si pri odpovediach vymýšľate.
  7. Chýba vám zmysel pre humor
    Lazový hovorí, že jednou z chýb na pohovore môže byť aj to, ak nepreukážete zmysel pre humor. Áno, pohovor je vážna záležitosť, humor však môže výrazne napomôcť a vytvoriť príjemnú atmosféru, ktorá nebude pripomínať výsluch, ale priateľský rozhovor.
  8. Nesnažíte sa odlíšiť
    „Ak ste absolvovali pohovor, prijemne sa vyčleníte spomedzi kandidátov, ak pošlete HR špecialistovi krátke emailové poďakovanie za stretnutie a príležitosť zúčastniť sa pohovoru. Ak ste aj boli zamietnutý, vyžiadajte si spätnú väzbu s tým, že by ste sa radi zlepšili,“
    radí Lazový.

Ako by mal vyzerať dokonalý uchádzač? Takto si ho predstavujú personalisti

Firmy pri obsadzovaní pracovného miesta hľadajú top kandidátov. Aké vlastnosti a schopnosti od neho požadujú či očakávajú? Pozrite si odpovede personalistov.

Podľa Lazového by mal byť ideálny kandidát dostatočne motivovaný a s príjemným, ľudským a profesionálnym vystupovaním. „Naučte sa podať ruku pevne a pozerať sa (primerane) do očí. Prejavte svoju motiváciu – predovšetkým kvalitnou prípravou na pohovor. Nebojte sa prejaviť zdravú osobnú energiu a zapálenie pre firmu či pozíciu – veď žiadna firma nechce vyhoreného zamestnanca,“ vysvetľuje.
 


Prečítajte si tiež: 8 vecí, ktoré pochovajú každý životopis: Toto vo vašom CV neuvádzajte!​


Dranga tvrdí, že nároky na kandidáta sa, samozrejme, odvíjajú od konkrétnej pracovnej pozície.
„Vo všeobecnosti by však mal byť ideálny uchádzač usmievavý, zdravo sebavedomý a slušne oblečený,“ objasňuje.

Myslíte si, že zamestnávatelia hľadajú dokonalého uchádzača? Spoločnosti vedia, že nájsť ho nebude jednoduché. „Nikdy sa nehľadá dokonalý kandidát, ale len kandidát, pre ktorého je dané miesto ako ušité a je veľký predpoklad, že na tom mieste aj nejaký čas ostane. Dokonalé ženy si hľadajú muži bez fantázie, takže tak nejako to bude aj s dokonalými kandidátmi,“ uzatvára Dranga.


 

Viac o téme: Rady Práca Pohovor Chyby Radia Personalista Personalisti Pohovore Nerobiť Nerobte Chýb
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy