Ako získať prácu, aj keď ste bez praxe? Toto radia firmy

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Firmy sa mladým ľuďom bez skúseností nebránia, práve naopak. Radi do svojho tímu získajú posilu v podobe energických, zapálených ľudí, ktorí prejavia nadšenie z učenia sa nových vecí. Spýtali sme sa známych slovenských zamestnávateľov, aké možnosti uplatnenia u nich majú uchádzači z radov absolventov a s minimom pracovných skúseností. Prečítajte si, ako odpovedali!

 


 

Mladí ľudia majú mnoho skvelých vlastností, pre tieto sú firmami žiadaní

Mnohé známe slovenské spoločnosti sú otvorené novým zamestnancom z radov absolventov. Jednou z nich je napríklad aj Tatra banka. „Veľmi radi v našej spoločnosti privítame absolventov. Ceníme si na nich hlavne ambicióznosť, chuť a ochotu pracovať a myslenie out of box,“ hovorí Miriam Švábová, vedúca oddelenia HR business partners v Tatra banke.

„Veľa našich nových kolegov je z radov absolventov,“ potvrdzuje aj Andrej Višacký, manažér ľudských zdrojov zo spoločnosti NAY. „ Mladí ľudia majú často výhodu, že sú otvorení novým veciam. Máme prepracovaný systém zaškoľovania a každého nového zamestnanca pripravíme tak, aby po určitom čase vedel pracovať samostatne,“ vysvetľuje.

O tom, že mladí ľudia sú pre zamestnávateľov veľmi zaujímaví, hovorí aj Peter Luprich, HR Biznis partner zo spoločnosti Slovak Telekom. „Na trhu sú veľmi šikovní absolventi, ktorí veľakrát pracovali 2-3 roky v jednej firme počas školy a potom sa chcú posunúť ďalej. Máme aj takých a snažíme sa ich udržať.“

Andrej Kulaviak z HR oddelenia spoločnosti Kaufland potvrdzuje, že v súčasnosti je trendom dať šancu mladým ľuďom, absolventom s minimálnymi skúsenosťami. „Máme s tým dobré skúsenosti aj v našej spoločnosti. Osvedčili sa nám aj takí, ktorí u nás brigádovali ako študenti a po úspešnom absolvovaní ostali.“  Čo však Kulaviak vníma ako problém, je, že „čoraz častejšie sa stretávame u mladých absolventoch s prehnanými nárokmi. Či už ide o finančné očakávania, ako aj pracovné nasadenie,“ tvrdí.


Prečítajte si tiež: 8 vecí, ktoré pochovajú každý životopis: Toto vo vašom CV neuvádzajte!​


Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky si zas myslí, že „je dôležité, aby sme na uchádzačovi videli snahu a ochotu vzdelávať sa a pracovať na sebe.“ Dodáva však, že praktické vedomosti sú nenahraditeľné, špeciálne vo svete privátneho bankovníctva a investícií.

K mladým ľuďom so slabšími pracovnými skúsenosťami pristupujú pozitívne aj v spoločnosti CRH. „Každý musí raz začať, to je predsa prirodzený profesijný vývoj, ktorý treba podporovať. Aj preto dávame absolventom možnosť spoznať náš biznis aj pomocou letných stáží. Overili sa nám ako výborný nástroj a vďaka minuloročným stážam máme až troch šikovných kolegov a kolegyne,“ prezrádza Miroslava Remenárová, manažérka pre firemné vzťahy zo spoločnosti CRH North Danube.

Spokojní so zamestnancami z radov absolventov sú aj v SPP. „Máme veľa úspešných zamestnancov, ktorí u nás začínali ako absolventi, a to nielen v rámci absolventského rozvojového programu, ktorý realizujeme,  ale aj na iných odborných pozíciách, napríklad v oblasti obchodu či financií,“ hovorí Ľubomíra  Radosová, riaditeľka sekcie ľudských zdrojov v SPP.

Ako môžu absolventi uspieť na trhu práce? Toto radia zamestnávatelia

Ste ešte študentmi? Alebo vás čaká posledný rok na univerzite či strednej škole? Prípadne ste čerstvo po škole a uvažujete, čo budete robiť? Zamestnávateľov sme sa pýtali aj na to, ako sa mladí ľudia môžu stať žiadanými kandidátmi. Čo všetko by mali robiť, ako by na sebe mali pracovať? Prečítajte si a inšpirujte sa týmito 7 radami.

  1. Naberajte prax už počas štúdia 
    „Pokiaľ sú ešte stále študentmi a rozmýšľajú do budúcnosti, určite je dôležitá snaha získavať skúsenosti už počas štúdia. Práca počas štúdia im umožňuje ľahšie nájsť vysnívanú prácu po jeho ukončení.  Čo sa týka absolventov, dôležitou časťou cesty za prácou je ujasnenie si, v akej oblasti chcú pracovať a tam smerovať svoju energiu,“
    odporúča Švábová z Tatra banky.
  2. Nezaostávajte ani po ukončení školy
    "Mladým absolventom by som odporučil, aby na sebe neprestávali pracovať ani po ukončení školy, našli v sebe pridanú hodnotu, ktorá im vytvára náskok pred konkurenciou a stavali na nej. Po škole sa menej zamýšľať nad finančným ohodnotením, naopak, pouvažovať skôr o svojich cieľoch a prispôsobiť smerovanie ich kariéry v tomto duchu,“ radí Kulaviak z obchodného reťazca Kaufland.
  3. Pracujte na sebe a odlíšte sa od ostatných
    „Mladí ľudia by tiež mali mať predstavu o svojej práci, oblasti, ktorej sa chcú v pracovnom živote venovať. Zdravé sebavedomie, chuť rásť, vzdelávať sa a rozvíjať, iniciatíva a zvedavosť sú kvality, ktoré ich odlíšia,“ hovorí Radosová z SPP.
  4. Nesnívajte, stojte radšej nohami pevne na zemi
    „Z prieskumov vieme, že zamestnanci po prvom roku strácajú motiváciu, platí to najmä pri mladých ľuďoch. Až neskôr zisťujú, že ich očakávania boli príliš veľké a vtedy je potrebná istá dávka trpezlivosti. Je dôležité nevzdať sa po krátkej dobe, vedieť sa reálne pozrieť na svoju kariéru a profesijný rast. Netreba očakávať príliš rýchly posun na vyšší post a viac sa sústrediť na svoj odborný rast aj bez zmeny názvu pracovnej pozície na vizitke,“
    vysvetľuje Macaláková z J&T Banky.
  5. Vybete si správneho zamestnávateľa
    Višacký zo spoločnosti NAY si myslí, že je tiež dôležité vybrať si stabilnú spoločnosť, kde je možný kariérny rast. "Výhodou môže byť, ak sa v takejto spoločnosti zamestnajú už počas štúdia (brigáda). Následne po skončení školy majú veľkú šancu pokračovať plynulo ďalej,“ objasňuje.
  6. Stanovte si cieľ, čo sa chcete v horizonte dvoch rokov naučiť
    „Mladý človek potrebuje vyskúšať viac možností, aby sa zorientoval a vybral si tú, ktorá preňho predstavuje tú najlepšiu možnosť na rozvoj svojej kariéry. Ak je otvorený počúvať, má primeranú mieru úcty voči skúsenostiam kolegov, je vytrvalý a flexibilný, je to plus navyše,“
    objasňuje Remenárová z CRH.
  7. O šťastie sa musíte pričiniť
    „Mladí ľudia by mali hlavne chcieť a nečakať, že sa veci udejú samé,“
    uzatvára Luprich zo Slovak Telekomu.
Viac o téme: Bez Práca Zamestnanie Prax Skúsenosti Pracovať Získať Pracovné Chýbajú Zamestnať Chýbajúce Praxe
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy