Chcete byť sebavedomý? Toto je spôsob, ako najrýchlejšie získať sebadôveru!

Ste často nervózny a neveríte si, ak vás čaká pohovor alebo dôležité stretnutie v práci? Neviete, ako si dodať sebavedomie, no radi by ste si začali viac veriť? Nezúfajte! Uznávaná harvardská psychologička Amy Cuddyová prináša jednoduchý návod, ako si aj vy dokážete dodať sebadôveru, ak chcete zažiariť!

„Ešte pred tým, ako sa dostanete do situácie, v ktorej vás čaká výzva, môžete svoju nervozitu a stres znížiť tak, že sami seba upozorníte na vlastnosti a schopnosti, ktoré si na sebe najviac vážite,“ radí psychologička.

Psychologička tým myslí hovoriť sám k sebe, v duchu, ale pokojne aj nahlas, prípadne si spísať, čo si na sebe vážite a oceňujete. Tento proces sa volá sebauznanie.

Sebauznanie možno využiť nielen v situáciách, kedy sa musíte prekonať, ale napríklad aj v momentoch, kedy pociťujete výraznú nervozitu, napríklad pred pohovorom. Ak vás trápi stres, zbaviť sa ho môžete aj tak, že si začnete pripomínať napríklad to, aký dobrý ste v tenise, že perfektne ovládate gramatiku alebo viete rozprávať vtipy.

Sebadôvera je veľmi dôležitá, ak chceme získať vysnívanú prácu alebo ukázať nadriadenému, čo dokážeme. Problémom je, že ak sa dostaneme do takýchto situácií, vieme, že v nich budú sledovaní inými, ktorí si o nás budú robiť úsudok či mienku, z čoho sa dostávame do nepríjemného stresu. Ľahko tak môžete stratiť silu, schopnosť argumentovať a namiesto toho sa sústredíme na naše slabé miesta.

Sebauznanie nám však pripomína, že ak sa nám aj náhodou nepodarí dosiahnuť to, čo sme chceli, stále budeme dobrí v tenise, v gramatike a rozosmejeme kopec ľudí našimi vtipmi. Nakoniec zistíme, že nie sme až takí krehkí a slabí, ako sa nám možno pred pohovorom či stretnutím zdalo. A práve vďaka tomu sa naše sebavedomie opäť o niečo zvýši!

Viac o téme: Sebavedomie Získať Byť Ako Sebavedomý Sebadôvera Sebadôveru Stať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy