Ako si vypýtať plat na pohovore? Bez týchto rád sa nezaobídete!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Keď na pohovore príde k otázke platových očakávaní, mnohí z nás sa necítia veľmi príjemne. Nie preto, že by sme sa hanbili vypýtať si, problém je, že často nevieme, koľko si vypýtať. Nevieme zhodnotiť svoje skúsenosti a schopnosti, preto často tieto sumy buď nadhodnotíme, alebo naopak, podhodnotíme. Výsledkom je, že pre nás pohovor skončí alebo fiaskom, alebo dostaneme prácu, v ktorej však nie sme spokojní s mzdou, keďže sme sa báli vypýtať viac. Naučte sa, ako odpovedať na otázku o plate ako profesionál.

„Otázka k výške platu je pre mnohých záujemcov o novú prácu mimo komfortnej zóny. Ľudia nevedia ako zareagovať, zahmlievajú. Pritom by to malo byť úplne normálne a prirodzené,“ vysvetľuje Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke.

Ako zistiť svoju cenu na thru práce?

Problémom mnohých uchádzačov je, že nevedia, aká je ich hodnota na trhu práce. K dispozícii je množstvo prieskumov, tie však nemusia zohľadňovať ich skúsenosti a odbornosť. Ako si teda vypýtať plat, keď si nie sme istí, aká je naša cena? „Vzorec, ktorý by nám vedel vyrátať presnú sumu ceny na pracovnom trhu, neexistuje. Pri určení svojej ceny by sme však mali zohľadniť jazykové a počítačové znalosti, prax v danom odbore, stupeň špecializácie a, ak je to možné, urobiť si aj prehľad v rámci svojej konkurencie,“ radí Andrej Kulaviak, odborný asistent ľudských zdrojov zo spoločnosti Kaufland.

"Každý človek má predstavu o ideálnej mzde a mal by si pred pohovorom určiť rozmedzie, v ktorom by sa chcel hýbať," vysvetľuje Ivan Jurkovič z personálnej a pracovnej agentúry P.J. Servis.

„Veľkou pomocou môžu byť tiež rôzne portály, ktoré vychádzajú z prieskumu trhu, regiónov a rôznych pozícií. Porovnať si výšku môžeme pomocou svojich známych, ktorí buď pracujú v danom odbore alebo pôsobia ako HR partneri,“ odporúča Jurčíková.

V prípade absolventov, ktorí nemajú žiadne pracovné skúsenosti, radí Ingrid Múčková zo spoločnosti Metro vychádzať zo sumy, ktorá nám dokáže zabezpečiť slušný život: „Jedna vec sú potreby, to znamená, že potrebujem prácu, ktorá pokryje všetky moje životné náklady. Po získaní zručností a skúseností narastá úmerne aj moja cena.“

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Kto by mal začať rozprávať o plate? Uchádzač alebo personalista?

Mnohí uchádzači si myslia, že výška platu je to prvé, čím na pohovore začať. Personalisti si však myslia opak - že o mzde by sme sa mali rozprávať až na záver stretnutia. Aký je teda správny postup? 

Podľa Múčkovej správna odpoveď na otázku, kto začína hovoriť na pohovore o plate, neexistuje: „Nikto nepotvrdí, či je to ideálne na začiatku, alebo konci pohovoru. Vždy záleží najmä na konkrétnom stretnutí a jeho priebehu. Ak je všetko ideálne, malo by to podľa môjho názoru prísť vo chvíli, keď sa stretnutie blíži ku koncu a kandidát si je vedomý, že ho pozícia zaujala.“

Jurčiková priznáva, že ak sa koná pohovor priamo vo firme – nie v personálnej agentúre, je zvykom, že túto otázku položí personalista. „Ak tak nespraví, môže otázku položiť uchádzač. Obe strany si tak ušetria ďalšie kolá pohovoru, v prípade, že sú ich platové predstavy veľmi vzdialené,“ vysvetľuje.

Kulaviak však upozorňuje, že iná situácia je v prípade absolventov a ľudí, ktorí nemajú dostatočné pracovné skúsenosti. „Tí by otázku platu mali nechať na personalistu, prípadne na ďalšie kolá výberového procesu. Naopak, kandidát, ktorý disponuje odbornými vedomosťami, skúsenosťami a má prehľad o danej pozícií, môže byť v tejto téme väčším iniciátorom."

Môžete vyjednávať o plate? Áno, ak patríte medzi týchto uchádzačov

Možno si aj vy myslíte, že prídete na pohovor a poviete, že chcete 1 000 eur v čistom. Na to, aby vám túto požiadavku splnili, však musíte patriť do úzkej skupiny uchádzačov. „Keď firma hľadá konkrétneho špecialistu, kandidát má možnosť stanoviť si svoju cenu,“ hovorí Múčková. „Ak však ide o pozíciu, ktorú zamestnávateľ obsadzuje štandardnou cestou, môže si sám vyberať a teda hľadá ideálnu obchodnú dohodu s potenciálnym zamestnancom,“ dopĺňa. Tu teda veľmi priestor na vyjednávanie o mzde nečakajte.

Nie ste úplne spokojný s ponúknutou mzdou zo strany firmy? Kulaviak odporúča neupnúť sa iba na ňu. Firma totiž môže poskytovať aj rôzne zamestnanecké benefity, ktoré spolu s platom môžu vytvoriť zaujímavú ponuku.

Vypýtať si na začiatok viac alebo menej? Aká taktika zaberie?

Uvažujete, že sa dohodnete na nižšej sume a po čase, keď ukážete, čo viete, si vypýtate viac? Nie je lepšie dohodnúť sa na vyššej mzde hneď na začiatku s tým, že s vaším platom sa nebude najbližší rok hýbať? V každej spoločnosti majú tieto podmienky nastavené inak. „Kandidátom by som od začiatku odporúčal žiadať plat, ktorý by naplnil ich očakávania. Zvýšenie platu má v každej firme svoje pravidlá a uchádzačovi, aj napriek tomu, že si vyšší plat zaslúži, nemusia byť jeho očakávania naplnené v časom horizonte, aký si on predstavuje,“ radí Kulaviak.

Jurkovič tiež pripomína, že súčasná situáciu kandidátov v je v otázke platu veľmi pozitívna: "Uchádzači sú v pozícii, kedy si môžu vyžiadať viac ako tomu bolo v minulých rokoch. Je to dané vyššou ponukou pracovných miest v porovnaní s prechádzajúcim obdobím. Je však potrebné, aby požiadavka uchádzača dosahovala určitý stupeň reálnosti," uzatvára.

Viac o téme: Pohovor Plat Mzda Mzdy Vypýtať Mzdu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy