Čaká vás pohovor? Na týchto 8 vecí by ste nemali zabudnúť!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zatelefonovali vám z firmy, do ktorej ste sa hlásili a oznámili vám, že vás pozývajú na pohovor? Gratulujeme! Určite ste sa už vrhli na osobnú prípravu. Čím viac sa však deň pohovoru približuje, tým viac narastá vaša nervozita? Ako využiť posledný deň pred pohovorom čo najlepšie? Nepanikárte, máme pre vás 8 tipov, vďaka ktorým na nič nezabudnete!

Príprava je veľmi dôležitá a nie je dobré ju zanedbať. Nezabudnite si zosumarizovať všetko o vás – vaše vlastnosti, schopnosti a skúsenosti, pripravte sa na opísanie konkrétnych skúseností nadobudnutých u predchádzajúcich zamestnávateľov. Ak ste na trhu práce nováčikom, zamerajte sa na vaše silné stránky, skúsenosti z brigád a stáží, na základe ktorých môžete ukázať vašu pracovnú stránku.  

Zostáva vám do pohovoru posledný deň? Čo radia personalisti – ako ho využiť čo najlepšie?

Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling, radí:

1. Pozrite si na mape, kde sídli firma, v ktorej máte pohovor.
Ak si nie ste istý, opýtajte sa personalistu, ktorý vás na pohovor pozval. V tomto prípade nie je hanba spýtať sa, je to znak profesionality. Prísť na pohovor do budovy na minútu presne je fajn, ale čo ak zistíte, že miestnosť, v ktorej sa má odohrať pohovor, je v inej budove? To vám spôsobí akurát stres a na úspešný pohovor môžete zabudnúť.


Prečítajte si tiež: Aké sú vaše silné stránky? Nebojte sa tejto otázky na pohovore, takto odpovedzte


2. Buďte informovaný.
Zistite si informácie o osobe, s ktorou budete na pohovore hovoriť, naštudujte si informácie aj o šéfovi danej spoločnosti. Vyhľadajte si tiež údaje o spoločnosti, čím sa  zaoberá, kde má pobočky, aké výsledky dosiahla. Všetky údaje nájdete na internete, sociálnych sieťach, prípadne sa opýtajte známych.

3. Pripravte si ukážky vašej doterajšej práce.
Urobte malú prezentáciu výsledkov svojej práce. Videním ukážok si personalista zapamätá viac, ako keby ste mu o vašej práci iba rozprávali. 

Čaká vás pohovor? Na Galéria fotiek (3)

 

Ján Svrček, špecialista ľudských zdrojov z RTVS, odporúča:

4. Prejdite si kritériá a náplň práce, o ktorú sa uchádzate.
V prípade, že máte obdobné skúsenosti z minulosti, naučte sa ich opísať, prerozprávať, o aký projekt išlo, aká bola vaša úloha, s kým ste spolupracovali, aký bol výsledok. Mnohokrát si až pri takomto „prepise“ situácii uvedomíme, čo všetko sme museli pre danú vec, prácu, projekt urobiť a vieme „objaviť“ našu vlastnosť, lepšie a reálnejšie ju pomenovať.

5. Rozplánujte si deň pred pohovorom.
Ak aj osobnostne nie ste plánovací typ, urobte výnimku. Ak vám na pozícii skutočne záleží, je lepšie zvládnuť veci s prehľadom ako v strese, na ktorý sa určite nabalia nové problémy. Aj krátka príprava je lepšia ako žiadna.        


Prečítajte si tiež: Chcete uspieť na pohovore? Týchto 5 viet nikdy, ale naozaj nikdy nepovedzte personalistovi!


6. Dostaňte sa do psychickej pohody.
Deň pred pohovorom sa snažte načerpať energiu spôsobom, ktorý uprednostňujete - aktívny športový oddych, príroda, kniha, snažte sa zbaviť stresu, navodiť pohodu a doprajte si dostatok spánku.  

Na čo by ste ešte nemali zabudnúť?

7. Nachystajte si vopred oblečenie, ktoré si chcete vziať na pohovor.
Ak si nie ste istý, ako sa obliecť na pohovor, zopár užitočných rád nájdete tu.

8. Pripravte sa na čudné a prekvapivé otázky, ktoré na pohovore môžu padnúť.
Tu nájdete výber netradičných otázok, ktoré sa skutočne pýtajú personalisti na pohovoroch. Otestujte sa, ako by ste ich zvládli.

 

Viac o téme: Tipy Práca Zamestnanie Pohovor Pred Tipov Pohovorom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy