Ste bez práce? Nečakajte na zázrak, choďte za ňou sami!

Smutnou pravdou je, že na Slovensku máme veľa hladových dolín. Sú okresy, v ktorých je vysoká nezamestnanosť, keďže v nich chýbajú firmy, podniky či závody. Ako vyriešiť tento problém? Zostať doma a čakať, či sa náhodou neobjaví zamestnávateľ? Alebo sa rozhýbať a presunúť sa za ním? Ak nechcete „zaostať“ na pracovnom trhu, no vo vašom okolí chýba príležitosť, zostáva vám jediné: musíte sa za prácou vybrať sami.

 

 

  1. Dochádzanie za prácou sa po novom vyplatí
    Možno by aj bola pre vás práca vo vzdialenom okolí, keď ste si však zrátali výdavky na cestovné, zistili ste, že sa vám aj tak viac oplatí zostať doma na podpore? Nemusí to platiť. Vláda totiž začala poskytovať príspevky pre tých, ktorí si našli džob mimo ich bydliska. To, ako môžete získať príspevok na dochádzanie za prácou, zistíte tu.
  2. Vyskúšajte týždňovky – aspoň dočasne
    Lepšie ako navštevovať každý mesiac úrad práce je nadobúdať pracovné návyky. Cestovať za prácou každý týždeň tam a späť, najazdiť desiatky alebo stovky kilometrov - to nie je nič príjemné. Získate tak ale pracovnú skúsenosť a môžete sa niečo nové naučiť. Vyskúšajte si prácu na týždenné turnusy - aspoň na isté obdobie. Áno, bolo by ideálne mať prácu v blízkosti svojho domova, ak však chceme niečo v kariérnom živote dosiahnuť, musíme sa zariadiť podľa toho, v akej situácii sa nachádzame.
  3. Ak vám v tom nič nebráni, presťahujte sa do iného mesta
    Ak nemáte deti či iné vážne záväzky, nedrží vás doma nič. Áno, samozrejme, že máte radi mesto či obec, v ktorej ste sa narodili. Máte tu rodinu, kamarátov, známych, viaže vás k tomuto miestu veľa spomienok... Čo však z toho, ak si v ňom, prípadne v jeho okolí nedokážete nájsť primeranú prácu a žiť plnohodnotný život? Ak viete, že v inom meste máte veľké šance získať prácu, nemali by ste váhať. A pozor, dokonca aj tí, ktorí sa rozhodnú presťahovať za prácou, majú nárok na získanie príspevku.  
  4. Zahraničie môže byť skvelá skúsenosť
    Mnoho ľudí sa rozhodlo vycestovať za prácou oveľa ďalej, než do mesta na druhom konci Slovenska. Mnohí pracujú v Rakúsku, Veľkej Británii, niektorí odišli do Ameriky. Ak si chcete zlepšiť jazykové znalosti, láka vás cestovanie a nemáte záväzky, naberte odvahu. Spojte sa s vašimi známymi, ktorí už pracujú v zahraničí a zistite, aké sú možnosti. Zaujímavé  pracovné ponuky do zahraničia nájdete aj na portáli Kariéra.sk. Pri vyhľadávaní si stačí len zvoliť pracovnú oblasť a krajinu.

Viac o téme: Práca Príspevok Cestovať Presťahovať Doliny Dochádzanie Hladové
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy