7 príšerných a nepravdivých tipov ako hľadať prácu: Toto určite nerobte!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Keď Liz Ryanová pracovala ako personalistka, bola zhrozená radami, ktoré žiadatelia o prácu dostávali zo všetkých strán. Tradičný pohľad na rolu uchádzača je očakávať od neho, že spraví možné i nemožné len preto, aby potešil manažéra. Skúsená odborníčka poukazuje na nesprávnosť tohto prístupu a radí, ktoré tipy treba nevyhnutne pri hľadaní práce ignorovať.

 

„Ak si nevážite sami seba, kto bude? Nezáleží na tom či ste tieto rady počuli od poradcu na vysokej škole, alebo od svojej milovanej mamy, všetky vychádzajú zo strachu. Sú urážlivé, a  hlavne nepravdivé. Trénujem uchádzačov o prácu každý deň a vidím rozdiel vo výsledkoch, keď prestanú žobrať o zamestnanie a začnú využívať vplyv, ktorý majú. Nemáte sa čoho obávať. Máte zručnosti, ktoré zamestnávatelia potrebujú,“ tvrdí skúsená personalistka Liz Ryanová.

Nepravdivý tip č. 1: Používajte tradičné a neoriginálne resumé plné prázdnych slov

Prečo by ste mali znieť rovnako ako všetci ostatní? Ako potenciálneho zamestnávateľa zaujmete, keď sa nebudete niečím odlišovať? Skúste do životopisu zakomponovať svoj príbeh, postačí ak ho poviete zopár vetami v súhrne hneď na začiatku. Predveďte svoju originalitu a vystúpte zo šedej zóny.

 

Nepravdivý tip č.2: Keď nájdete ponuku, ktorá vás zaujala a chcete sa o ňu uchádzať, postupujte presne podľa toho, čo je v nej napísané.

Ak hodíte svoj životopis do čiernej diery medzi stovky ostatných, je možné, že sa odpovede nikdy nedočkáte. Pokiaľ o prácu skutočne stojíte, zabudnite na automatizovaný proces aplikácií a skúste osloviť potenciálneho zamestnávateľa priamo.

 

Nepravdivý tip č.3: Ak sa vás náborár spýta koľko zarábate teraz a ako si predstavujete nový plat, odpovedzte mu.

Váš plat je len a len vaša vec. Ak by ste predávali byt, určite by ste nepovedali možnému záujemcovi najnižšiu sumu, akú by ste zaň prijali. Personalistovi povedzte, aby vám skúsil dať ponuku a podľa toho sa dohodnete.

 

Nepravdivý tip č.4: Využite pohovor na to, aby ste vysvetlili, že prácu skutočne veľmi chcete.

Ani na prvom rande by ste neprosili možného budúceho partnera, aby mal s vami vzťah. Prvá schôdzka sa zvykne vnímať ako prieskumná misia, aby obaja zúčastnení zistili, či sa k sebe hodia. Podobne je to s pohovorom. Namiesto žobrania o prácu, sa radšej spýtajte niekoľko otázok o pozícii, ktorú by ste vykonávali, ako to funguje v zákulisí a podobne. Dáte tým najavo svoj záujem a taktiež spravíte lepší dojem.

7 príšerných a nepravdivých Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Nepravdivý tip č.5: V motivačnom liste a na pohovore rozprávajte o tom, čo o vás povedali iní ľudia ako napríklad bývalí zamestnávatelia či pedagógovia.

Nikoho nezaujíma, čo si myslia ľudia, ktorých v živote nestretli. Pre náborových pracovníkov je skôr relevantné ako sa vnímate vy. Porozprávajte im o reálnych situáciách z predchádzajúcej práce, ktoré poukážu na vaše schopnosti, prípadne načrtnite, ako zvládate jednotlivé zručnosti potrebné pre zamestnanie, o ktoré sa uchádzate.

 

Nepravdivý tip č. 6: Prineste si na pohovor zoznam odporúčaní zhrnutý na jednej strane.

Majte zoznam odporúčaní pripravený, no nikomu ho nedávajte skôr, než si ho vyžiada. Niektorí ľudia by totiž vedeli využiť kontaktné informácie vašich predchádzajúcich zamestnávateľov a na vás by sa už druhýkrát ani nepozreli.

 

Nepravdivý tip č. 7: Spýtajte sa potenciálneho zamestnávateľa, či existuje šanca, aby vás najal.

Pýtať sa na niečo také, je spoločensky nevhodné a určite vám to nepomôže získať ďalší pohovor. Poďakujte sa náborárovi za jeho čas, potraste mu rukou a choďte domov. Vo väčšine prípadov musí personalista nad jednotlivými uchádzačmi aj tak popremýšľať a po jednotlivých pohovoroch ešte nevie, kto má najväčšiu šancu.

 

Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


 

Viac o téme: Rady Tip Práca Zamestnanie Hľadanie Hľadať Prosiť Nerobiť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: forbes.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy