Tipy pre absolventov: Ako sa pripraviť na prvé zamestnanie

Nástup do prvého zamestnania môže byť vzrušujúci, ale aj nervy drásajúci. V tomto článku prinášame absolventom tipy, ako sa pripraviť na nové zamestnanie a urobiť dobrý dojem na svojho potenciálneho zamestnávateľa.

Nastupujete do novej práce – hurá. Tešili ste sa, že vám niekto aspoň na začiatku povie, čo a ako. Namiesto toho vás v tom nechali plávať. Na pohovore ste tvrdili, že ste flexibilný, starostliví, samostatní a dá sa na vás bez problémov spoľahnúť. Ak to tak skutočne je a nepodcenili ste prípravu na pracovný pohovor, dokážete sa nad svojou náplňou práce zamyslieť a vyvodiť z toho, čo máte robiť a koľko času práci venovať. Čo keď sa v tom ale plácate ako ryba na suchu?

Samostatne si určovať, čo robiť, kedy sa do toho pustiť a koľko času tomu venovať. Nečakať, až vám niekto zadá úlohy a bude chcieť, aby ste ich splnili najlepšie ihneď. Znie to ako práca snov? Pozor, nech v túžbe po samostatnosti nepremárnite pracovný deň.

Vyjasnite si, čo od vás chcú a vyžadujú

Najlepšie už na pohovore. A pri nástupe do práce znova. Niekde sa uspokoja s dobre vykonanými zadanými úlohami, inde po vás budú chcieť, aby ste fušovali do personalistiky, do financií alebo marketingu. Veľa vecí vypozorujete sami, niektoré je ale dobré si vyjasniť hneď na začiatku.

Naporciujte slona

Každá činnosť sa dá rozdeliť na jednotlivé časti. Tie tvoria náplň vášho pracovného dňa. Napríklad vybavovanie telefonátov a pošty patrí medzi automatické činnosti, do ktorých pomerne rýchlo vplávate. Čo ale také vedenie pobočky alebo rokovania s klientmi? V inzeráte to vyzerá super, čo po vás ale budú chcieť naozaj? Nezostane vám nič iné, než si prácu rozdeliť na čiastkové činnosti a postupne ich plniť. Len tak počas dňa niečo skutočne urobíte. Zároveň sa nezrútite z toho, že neviete, z ktorého konca začať.

Buďte svojim vlastným pánom

Premýšľajte o svojej práci ako o vlastnom biznise. Začínate na administratívnej pozícii? Pozrite sa napríklad na asistentku riaditeľa ako na podnikateľku. Rovnako ako človek na voľnej nohe si musí sama stanoviť, čo bude robiť, ako a kedy, s kým sa potrebuje stretnúť, ktoré činnosti jej prinesú najväčší úžitok, čomu nad rámec pracovných povinností sa jej oplatí venovať, ale tiež na čo sa môže "vykašľať ", pretože to nikto neocení. Inak povedané, premýšľajte o svojej práci ako zamestnávateľ - za čo by ste sami sebe zaplatili?

Zapisujte si aj malé úspechy                                                                                                               

Nečakajte na pochvalu od šéfa, pochváľte sa sami. Pokojne každý deň. Pred odchodom domov si zapíšte, čo sa vám podarilo alebo čo nové ste sa naučili. A určite si nevravte, že ide o "banality". Podarilo sa vám prvýkrát správne prepojiť telefón? Zapamätať si, kde kto vo firme sedí a ako sa volá? Správne vystaviť objednávku a zaradiť faktúru do evidencie? Za pár mesiacov to pre vás bude rutina. Teraz sú to dôležité malé kroky, ktorými sa učíte a zoznamujete s prácou. Keď si ich napíšete, nielen, že sa pochválite, ale tiež budete spätne schopný zhodnotiť, na čom ste pracovali a ako sa vám darilo. A to sa vám bude pri hodnotení skúšobnej doby alebo pri žiadosti o vyšší plat hodiť.

Spýtajte sa

Stále neviete, ako na to? Spýtajte sa šéfa. Zamestnávatelia si síce veľmi želajú dostať do firmy absolventov s praxou, v skutočnosti sa to ale podarí len niekoľkým z nich. Nečakajú preto, že budete všetko hneď vedieť. Veľmi ale ocenia, keď uvidia vašu snahu. Keď za nimi zájdete až potom, čo ste sa sami zamysleli a pokúsili sa nájsť riešenie, získate plusové body.

Viac o téme: Kariéra Zamestnanie Absolvent Prvé zamestnanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy