Chyby, či len informácie na ceste osobného rastu? 6 základných krokov na prácu s chybami

Mnohokrát sa zastavíme na ceste k rastu, pretože stratíme motiváciu, lebo si myslíme, že robíme príliš veľa chýb. Známa psychologička a koučka Mgr. Silvia Langermann, PhD., PCC tvrdí, že „chybou je aj to, ak sa príliš sústredíme na svoje chyby“. Ako dokážeme rozlíšiť, kedy je chyba skutočne chybou a kedy je to iba proces, počas ktorého rastieme? Čítajte ďalej a určite sa to dozviete.

Určite ste už počuli známy výrok: „Chyba opakovaná viac krát je rozhodnutie.“ Môže ísť teda o rozhodnutie, ako sa budeme na seba pozerať. V každom prípade ešte predtým, ako si sami diagnostikujeme množstvo chýb a upadneme do ľútosti alebo sebaobviňovania, skúsme si pri svojich chybách uvedomiť, či sa práve nenachádzame vo fáze učenia. Uvedomujeme si všetko, čo ešte nevieme? Nie je to náhodou iba proces, počas ktorého rastieme? Poďme to spolu zistiť.

1. Nesústreďte sa na svoje chyby a problémy

Chyba ako taká je relatívna vec. Vnímanie vlastných chýb môže ovplyvňovať celkový emočný stav a zároveň našu spokojnosť. Silvia tvrdí: „Pokiaľ sa sústredíme na svoje chyby, nemáme šancu rásť alebo posúvať sa ďalej. Budeme si neustále pripomínať, čo nevieme, v čom sme slabí, nedostatoční...“ A tento spôsob vnímania je deštrukčný. Je to, akoby ste boli sami sebe tým najhorším učiteľom. 

Pokiaľ budete zameraní na problém alebo svoje chyby, tak budete riešiť iba tieto problémy a chyby. Ak sa však zameriate na riešenie, tak sa tým pádom zameriate na zmenu k lepšiemu! Totiž stav našej mysle a teda aj naše konanie, je silno podmienený tým, ako sa so sebou rozprávame a ako as vnímame. Ak sme zameraní na nedostatok, naše konanie bude smerovať rovnakým smerom. Namiesto otázky „Ako začal tento problém?“ si skúste položiť otázku „Čo mi pomôže tento problém vyriešiť?“.

2. Veľmi dôkladne si vyberte, koho budete počúvať

Máte vo svojom okolí ľudí, ktorí vám pri každej príležitosti hovoria iba to, čo nerobíte dobre? Ako sa vám to počúva? Vnímali ste niekedy, ako vás to ovplyvňuje? Pri tomto sa riaďte úplne jednoduchým pravidlom: „Nikdy si neberte kritiku od niekoho, ku komu by ste nikdy nešli po radu“

Zamyslite sa nad tým, kto vás kritizuje a v akej oblasti. Dajte si záväzok, že si budete pripúšťať k srdcu iba takú kritiku, čo pochádza od človeka, ktorý je v danej oblasti ďalej resp. múdrejší ako ste vy sami. Pokiaľ budeme dodržiavať toto pravidlo, stane sa zvláštna vec. Aká? Že kritiku budeme dostávať minimálne. Naša koučka k tomuto kroku poznamenala: „Ak je niekto v danej oblasti, o ktorej sa rozprávame, ďalej ako my, tak presne vie, akú dlhú cestu sme si sami museli prejsť, aby sme sa dostali tam, kde sme teraz. Jednoducho si nás ten človek nedovolí kritizovať.“ Ak je niekto úspešný napríklad v podnikaní, môže byť pre nás užitočným mentorom v oblasti podnikania.  

Spätnú väzbu však vždy berte na vedomie. Pokiaľ je relevantná, tak si z nej zoberte, čo môžete, avšak nenechávajte sa si z toho to negatívne, ale to, čo vás posunie vpred.

3. Buďte objektívni a pomenujte to, v čom ste naozaj dobrí

V tomto kroku by sme mali zvládnuť zdravú, konštruktívnu a posúvajúcu sa sebareflexiu. Buďte vy tí, ktorí pomenujete vlastné nedostatky a skúste nájsť cestu, ako ich odstrániť. Zároveň nájdite v čom ste dobrí a ako z toho vyťažiť. Buďte sami sebe koučmi! Buďte na seba možno trošku viac prísnejší, ale zároveň objektívni a smerujúci k rastu. Prečo? Pretože pokiaľ nám bude chýbať zdravá sebareflexia, hrozí, že nebudeme rásť, pretože sa nám postupne začne strácať motív zlepšovať sa (pretože zlepšovať sa je nekonečný proces). „Pokiaľ si však niekto myslí, že je dokonalý, nemá potrebu rásť a má pravdepodobne skreslené vnímanie o sebe samom,“ vysvetľuje Silvia vo svojej knihe Úspech si ty.

Chyby, či len informácie Galéria fotiek (2)

4. Buďte svojim vlastným hrdinom a pomenujte to, v čom sa chcete zlepšiť

„Jedna moja klientka“, uvádza Silvia, „mi na jednom koučingovom sedení rozprávala, že sa ocitla v situácii, keď prišla o bývanie s dvoma malými deťmi a nemala kam ísť. Rozhodla sa, že sa vráti k rodičom a našla si novú prácu. Zaumienila si, že to zvládne, hoci každý večer plakala od únavy. Časom si našla nový byt a rozbehla vlastné podnikanie. Vnímala sa totiž ako najväčšia hrdinka na svete, keď sa rozhodla vzdorovať svojmu manželovi a žiť život, ktorý chcela ona.“ Akou cestou teda prešla táto klientka? Urobila rozhodnutie. Verila si. Pracovala – bola aktívna. Dovolila si plakať. Neuhla a išla si za svojim. A práve tieto atribúty sú zároveň návodom na úspech. 

Určite ste urobili na svojej ceste mnoho chýb, avšak mnohé z nich, povedzte si úprimne, určite neľutujete. Môžu byť tieto chyby práve tie informácie, vďaka ktorým ste sa posunuli vpred? Skúste si spomenúť teraz vy na svoj „príbeh hrdinu“. Čo ste v minulosti urobili, že sa vám to či ono podarilo? Ako ste to urobili? Môžete podobný proces aplikovať aj teraz pri svojom ďalšom raste?

5. Určite si svoj cieľ a odvážne za ním!

Je dobré ak si uvedomujeme svoje nedostatky, avšak skúsme na ne toľko nemyslieť a radšej ovládnuť ďalšiu zmenu. Je to vedomé rozhodnutie, ktoré vedie k činom a tie vedú k našim úspechom. Pri určení svojho cieľa je dôležité položiť si otázku: „Čo pre nás úspech znamená?“ A teda aký by mal byť pre nás stav, aby sme sa mohli nazvať úspešnými. Nemusíte si ihneď stanoviť veľký cieľ. Pokojne začnite s malými a dosahujte ich krok po kroku. 

Keď kráčame za úspechom, na tejto ceste nebýva červený koberec, naopak, je časť komplikovaná či únavná a mnoho krát nás ňou sprevádzajú neprajníci. Nezabúdajte, že ak sa vy rozhodnete uspieť, nie je otázkou, či áno alebo nie, ale kedy a ako. Ak toto rozhodnutie vedome uchopíme, nezáleží na tom koľko chýb pri tom spravíme. „Musíme si to uvedomiť a pripustiť. Na našej ceste za úspechom budeme robiť chyby. Je to v poriadku. Dôležitejšie je však to, že sa z nich musíme vedieť poučiť a neopakovať ich znova a dookola.“ dodáva Silvia Langermann. 

6. Chopte sa urobených chýb

Na čomkoľvek teda pracujeme, čokoľvek robíme, i keď sa veľmi snažíme, je dosť pravdepodobné, že aspoň malú chybičku urobíme. Rátajme s ňou, skúsme sa jej chopiť a ideálne využime ju vo svoj prospech. Ako? 

Silvia radí: „V princípe ide o spätnú väzbu, z ktorej sa môžeme použiť a už múdrejší kráčať ďalej. Ak sa z chýb nepoučíme, tak sú nám tieto spätné väzby zbytočné. No ak sa poučíme, môžu byť pre nás užitočným darom“. Silvia je kouč, ktorého jednou z úloh je vytvoriť uvedomenie u ľudí, čo ich mohla táto chyba naučiť, resp. spätná väzba, aké informácie vďaka nej mohli získať a ako s týmito informáciami môžu ďalej pracovať. Silvia by sa opýtala: „Čo môžete teraz spraviť lepšie ako predtým a kam sa môžete posunúť?“ A teda efektívnym spôsobom, ako na to prísť, je aj koučing, pretože najlepšie to viete vy sami. 

Nebojme sa robiť chyby, ale nikdy nie rovnaké! Poučme sa z nich a ešte istejší kráčajme za cieľom.

AUTOR: Ing. Fanny Bilková , Power Coaching

Viac o téme: Rast Práca Kariéra Chyby Koučing
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy