Psychická únava z práce: Naučte sa správne rozdeliť energiu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: gettyimages

Postihnutých je veľa zamestnancov. Príčina je často jednoduchšia, než by ste očakávali, a riešenie sa dá nájsť rýchlo.

Po dlhom dni v práci sa môžete cítiť úplne podráždený a unavený. Mnoho ľudí má zamestnanie, ktoré si vyžaduje veľmi malú fyzickú námahu, ako je napríklad práca v kancelárii. To však neznamená, že takáto práca je menej únavná – rovnako unavení môžete byť aj po dlhom dni v práci. Tento druh únavy nazývame psychická únava. Tomuto typu únavy môžete predísť. Ale ako?

Čo je duševná únava?

Duševná únava je výsledkom psychickej námahy na rozdiel od fyzickej námahy. Môže nastať po psychicky namáhavých činnostiach, napríklad po dlhej jazde v aute, po vykonaní určitých výpočtov v hlave alebo po vykonaní niečoho iného, ​​čo si vyžaduje vysokú úroveň koncentrácie.

Mieru duševnej únavy môžu ovplyvniť dve veci: náročnosť úlohy a prostredie. To zahŕňa hluk alebo iné druhy rušenia. Aj keď sa kvôli rušeniu musíte viac snažiť, váš výkon zostane stále na rovnakej úrovni.

Psychická únava má za následok problémy so spánkom, silné emócie, či stres.

Aké sú príčiny?

Duševná únava je psychologická obtiaž, ktorá je celkom bežná. Sú na ňu rôzne dôvody. Jedným z dôležitých dôvodov je každodenná práca ľudí, ktorá si vyžaduje čoraz menej fyzickej aktivity. Význam duševného aspektu práce stúpa.

Tlak na zamestnancov sa zvyšuje, ako ukazujú vedecké štúdie. Kedysi museli odpracovať určitý počet hodín. Dnes ste zodpovedný za množstvo vykonanej práce. S pribúdajúcimi rokmi je na zamestnancov čoraz viac tlačená väčšia zodpovednosť za vlastnú prácu.

Ako sa môžem vyhnúť duševnej únave po dni v práci?

Väčšina ľudí je produktívnejšia ráno ako popoludní. Využite toto: Väčšinu práce robte ráno, potom sa zmierte s tým, že poobede budete menej produktívni.

Je dôležité, aby ste do dňa nenaložili príliš veľa. Nevystavujte sa prílišnému tlaku a snažte sa vyhnúť prílišnej práci s príliš krátkymi termínmi. Stres môže výrazne zvýšiť duševnú únavu.

A je veľmi dôležité, aby ste si robili malé prestávky. Krátka prestávka na niekoľko minút alebo zdriemnutie môže dať vášmu mozgu novú dynamiku.

Psychickej únave sa dá vyhnúť ergonomickým pracoviskom. Váš zamestnávateľ má určité povinnosti, ktoré musí dodržiavať.

Zdá sa vám to vo vašej súčasnej práci ťažké a chcete konečne niečo zmeniť? Potom si choďte hľadať prácu – na kariera.sk si určite nájdete prácu, ktorá vám vyhovuje.

Viac o téme: Práca Psychika Duševná únava
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy