S charizmou k väčšiemu úspechu v práci: Dáme vám 3 tipy

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Na to, aby ľudia stúpali po firemnom rebríčku, potrebujú životné skúsenosti, odborné znalosti a zručnosti špecifické pre dané odvetvie. Ako líder, ktorý chce byť vo svojej práci dlhodobo úspešný, však musíte popracovať aj na svojej charizme.

Odbornosť je nepochybne jedným z najdôležitejších faktorov pri získaní alebo udržaní riadiacej pozície. Poskytuje vám:

  • Sebavedomie
  • Vedenie v rozhovore
  • Pozornosť na mítingu

Ak nemáte potrebné znalosti o svojej doméne, väčšinou to ďaleko nedotiahnete. V týchto prípadoch vás zamestnanci a kolegovia väčšinou neprijmú ako lídra a nežiadajú o radu.

Samotná odborná spôsobilosť však neposunie dopredu nikoho, kto tieto vedomosti nevie sprostredkovať a nedostane sa k svojmu publiku. Na to, aby ste boli naozaj úspešní, potrebujete aj charizmu.

Čo charakterizuje charizmatického človeka?

1. Používajte zručnosti denne

Charizma dlhodobo zohráva významnú úlohu vo svete obchodu a financií, ale aj všeobecne v profesionálnom živote. Pomáha pri:

  • vedení zamestnancov
  • správnom spôsobe jednania so zákazníkmi
  • vyjednávaní o plate
  • hľadaní práce pre ďalší kariérny skok

Charizmatickí ľudia vyžarujú nadšenie a oslovujú ostatných na emocionálnej úrovni. Poslucháčom tak prenášajú svoje pocity, aby ich osobne zaujali. Týmto spôsobom možno vzbudiť záujem, upútať pozornosť a riešiť konflikty, a to najmä vtedy, keď je tímová práca nevyhnutná v profesionálnom živote.

Mnohí podnikatelia a vedúci pracovníci preto absolvujú semináre či workshopy na komunikáciu a osobný rozvoj. Na stretnutiach s koučom väčšinou pracujú na bežných obchodných zručnostiach, ako napríklad:

  • rétorika
  • reč tela
  • etiketa

2. Využite empatiu

Charizma, tento veľmi zvláštny vplyv na druhých, si vyžaduje predovšetkým empatiu, koncentráciu a prítomnosť. Ide o to byť vrúcny a zaujímať sa o iných ľudí. Najmä pre manažérov je dôležité vedieť, čo poháňa ich vlastných ľudí, a mať odpovede.

Charizmatickí ľudia vždy pozorne počúvajú a prejavujú silnú prítomnosť.

Prejavujú tak úctu svojmu náprotivku a tiež povzbudzujú jeho pozornosť. Okrem toho sú charizmatickí ľudia vždy pokojní. Títo ľudia vyžarujú vnútorný pokoj v každej situácii. Spoliehajú sa na svoju prítomnosť, aby sa suverenita a pocit bezpečia preniesli aj do okolia. Z toho profitujú aj iní ľudia. Tiež sa vyhýbajú pocitom, ako je závisť a pohŕdanie.

Charizmatickí ľudia môžu pociťovať náznak „chcieť mať“, ale tento pocit kombinujú s odhodlaním a idú za svojimi predsavzatiami štruktúrovane. Dáva im to väčšiu motiváciu napredovať.

Necharizmatickí ľudia zaobchádzajú so závisťou inak. Je im ľúto, že niečo nemajú alebo si niečo nemôžu dovoliť. Takže v určitom bode sa frustrácia zmení na hnev, nenávisť a nepriateľstvo alebo sa obráti dovnútra. 

3. Odložte vnútornú záťaž

Negatívne myšlienky a skúsenosti, blokády, nutkania alebo strachy sa ukotvujú v podvedomí – alebo už sú. Naše podvedomie má zasa veľký vplyv na náš každodenný život a naše rozhodnutia. Preto sa musíte zbaviť tohto balastu na ceste stať sa charizmatickou osobnosťou - len potláčanie nestačí.

Príležitosti pre tento rozvoj osobnosti ponúka napríklad autogénny tréning, meditácia alebo čistenie buniek (Cell-Clearing) – intenzívne, energiou nabité dýchanie. Len vyrovnaní ľudia, ktorí cítia chuť do života, pôsobia sebavedome a otvorene voči nadriadeným či iným zamestnancom.

Dôverujte teda svojim prednostiam, buďte autentickí a nikoho nekopírujte.

Viac o téme: Práca Úspech Sebavedomie Charizma
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy