Snáď každý už bojoval s poobedňajším útlmom: 8 tipov expertov, ako s ním bojovať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pozná to takmer každý: poludňajší útlm. Po raňajkách stále plní energie, no po obede ste unavení a bez motivácie. Ale čo sa s tým dá robiť?

V prvom rade sa netreba obávať: „Je úplne normálne, že po každých 90 minútach plnej aktivity a sústredenia klesá výkonová krivka u ľudí,“ hovorí výskumník spánku Jürgen Zulley, profesor biologickej psychológie na Univerzite Regensburg.

Inými slovami: Po každej výkonnostnej fáze si musíte dať pauzu – inak vás v určitom momente zastihne únava.

Čo ak však nechce ustúpiť ani napriek pravidelným prestávkam? Potom sú tu rôzne tipy a triky, ktoré prinášajú novú energiu z dlhodobého, ale aj krátkodobého hľadiska.

1. Viac svetla

"Jedným dôvodom dennej ospalosti môže byť nedostatok svetla," hovorí Zulley. Aj keď je jas v uzavretých miestnostiach subjektívne vnímaný ako dostatočný, je možné, že objektívne nie je intenzita svetla dostatočne vysoká.

Nedostatok svetla znamená, že telo nemôže produkovať dostatok látky, ktorá zlepšuje náladu, serotonín. Čo pomáha: Kúpte si jasnejšie lampy, napríklad denné lampy na pracovný stôl, alebo sa pravidelne vystavujte dennému svetlu – aspoň počas obedňajšej prestávky.

2. Zdriemnite si

Ak ste unavení, na poludnie krátko zatvorte oči. Takzvaný power nap by tiež mohol pomôcť prekonať denný útlm, hovorí Ursula Sellerbergová z nemeckej Federálnej lekárnickej komory.

Ale nemal by to byť skutočný poobedný spánok, hovorí výskumník spánku Hans-Günter Weeß. Konkrétne to znamená: nie dlhšie ako 20 minút – a nie po 15. hodine.

3. Krátko vypnite

Krátky spánok je pre pracujúcich ľudí často sotva možný. Ale ani ležanie nemusí byť nutné. V práci nakrátko vypnite, uvoľnene sa pozrite z okna a zamyslite sa: Niekedy to stačí na to, aby ste boli opäť fit.

„Tento efekt nie je možný, ak budete naďalej sedieť pri PC a hrať tam nejaké hry,“ vysvetľuje Zulley.

4. Viac kávy

Kofeín vás prebudí. Kombinácia kofeínu a cukru v cole – alebo v sladenej káve – je dokonca dvojnásobne povzbudzujúca, aspoň teoreticky a krátkodobo.

„Štyri až päť šálok kávy alebo až 400 mililitrov kofeínu denne sú neškodné a dajú sa bez problémov vypiť,“ hovorí Sellerberg.

5. Dostatok jedla

Kto dostatočne neje a nepije, riskuje nechcené záchvaty únavy. „Ideálna je konzumácia dvoch litrov tekutín denne,“ hovorí Zulley.

Pokiaľ nejde práve o kofeínový efekt kávy alebo koly, ďalšou voľbou môže byť neperlivá voda a nesladené čaje. „Aj príznakom hypoglykémie môže byť náhla únava,“ hovorí Sellerberg. Malé občerstvenie, ako sú napríklad mandle, vám môžu vrátiť chuť do života.

6. Pokračujte v pohybe

Vyjdite na čerstvý vzduch, urobte si krátku prechádzku: povzbudí vás a zaženie únavu. A ak sa vám von nechce – z akéhokoľvek dôvodu – môžete sa rozumne pohybovať aj vnútri.

„Napríklad zacvičiť si v práci niekoľko gymnastických alebo jogových cvičení alebo ísť za kolegom vo firme a o niečom s ním diskutovať namiesto toho, aby ste mu volali alebo posielali e-maily,“ vysvetľuje Zulley.

7. Používajte éterické oleje

Krátke pričuchnutie k fľaštičke mätového alebo citrónového oleja – to samo o sebe môže mať niekedy povzbudzujúci účinok. "Môžete tiež dať pár kvapiek éterických olejov do misky s vodou a inhalovať túto zmes," hovorí Sellerberg.

Neodporúča však aplikovať esenciálne oleje na pokožku. To by mohlo viesť k jej podráždeniu.

8. Používajte bylinné extrakty

Proti pretrvávajúcej únave a slabosti môžu pomôcť výťažky rôznych liečivých rastlín – napríklad ženšen, koreň tajgy, rozchodnica ružová alebo vhodný je tiež sójový lecitín.

Ale pozor: dĺžka užívania je obmedzená, napríklad pri koreni tajgy na dva mesiace, pri ženšene sú to tri. Záujemcovia by sa mali poradiť so svojím lekárom alebo v lekárni.

Viac o téme: Káva Oddych Práca Rastlinné oleje Útlm
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy