Kedy je čas zmeniť zamestnanie? Ako dlho je príliš dlho?

Každé tri roky? Alebo radšej päť? Po ako dlhej dobe má človek zmeniť prácu, aby nevyzeral, že stagnuje na jednom mieste? Asi tušíte, že jednoznačná odpoveď neexistuje. Záleží na vašej kariére a aj na tom, čo máte za sebou. Napriek tomu platí, že častejšie zmeny práce môžu kariére skôr prospieť, než uškodiť.

Juniori: po 1 - 2 rokoch

Príliš časté zmeny nepôsobia v životopise dobre. Vystriedať počas štyroch rokov päť zamestnávateľov - to nie je pre budovanie reputácie ideálne. Výnimku majú čiastočne juniori, ale aj oni len na prechodnú dobu. Mladí ľudia krátko po škole si môžu dovoliť meniť prácu častejšie, napríklad každý rok alebo dva, bez toho aby sa na nich niekto pozeral cez prsty.

Jednak samozrejme preto, že ešte nemusia byť jednoznačne vyhranení. Keď máte 22 rokov, je normálne, že chcete objavovať, čo vám najlepšie sedí. Ďalším dôvodom pre zmenu je, že ciele a úlohy nastavenéna juniorných pozíciách sa dajú väčšinou splniť pomerne rýchlo - za rok alebo dva, niekedy aj za pár mesiacov.

Čo potom? Lepšie ako čakať, až na dvere zaklope stereotyp, je pustiť sa do niečoho nového. Či už to bude iná pozícia v existujúcej firme, alebo úplne nová príležitosť.

Seniori: po 3 - 5 rokoch

U ľudí, ktorí zastávajú seniornejšie pozície, je to trochu inak. Tí si zvyčajne nemôžu dovoliť meniť prácu každý rok, bez toho, aby ich životopis nestratil na dôveryhodnosti. Ciele a úlohy na seniornejších pozíciách bývajú nastavené dlhodobejšie. Počíta sa s určitým cyklom a s tým, že výsledky sa prejavia až v budúcnosti. Nedávalo by zmysel starostlivo zasiať a tesne pred úrodou ujsť.

Napriek tomu - po troch alebo štyroch rokoch na jednej pozícii sa prirodzene dostavuje pocit, že by to chcelo zmenu. Úlohy sa "podozrivo" opakujú, všetko beží tak nejako rovnako. Prípadne chýba priestor presadiť určité zmeny, čo môže byť ubíjajúce.

Doba, kedy sa dostaví vyššie popísaný pocit, je individuálna. Veľa záleží aj od oblasti a typu práce. Vo firmách zameraných na „rýchloobrátkový“ tovar sa potreba zmeny môže ohlásiť skôr, než keď robíte v spoločnosti s produktmi s dlhším životným cyklom.

V každom prípade - zostávať "na silu" ďalšie roky v práci, ktorá vám nevyhovuje, nemá zmysel. Ani keď vám niekto bude tvrdiť, že je to dobré kvôli životopisu.

Ako dlho je príliš dlho?

Predtým platilo, že čím dlhšie človek v jednej práci vydržal, tým lepšie. Dnes už je skôr raritou, ak má niekto v životopise napísané, že na jednej a tej istej pozícii vydržal desať, pätnásť rokov (hovoríme o tej istej pozícii, nie o rôznych miestach vystriedaných v jednej firme).

To, či v práci zahnívate, nespoznáte len pohľadom do kalendára. Ak sa vám ale zdá, že už sa nikam neposúvate a v súčasnej práci nevidíte príležitosť s tým niečo urobiť, je čas poohliadnuť sa inde.

Podľa prieskumu amerického úradu práce dnes ľudia na jednej pozícii vydržia v priemere 4,4 roka. U tých, ktorý majú 20 až 30 rokov, je to ešte menej - zotrvajú najviac 3 roky. To znamená, že dnešní dvadsiatnici a tridsiatnici za život vystriedajú 15 až 20 zamestnaní, a bude to brané ako úplne normálna vec

Viac o téme: Čas Práca Zmena Zamestnanie Povolanie Životopis
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, indeed

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy