Ohovárajú vás v práci? Zastavte klebety a lži, kým nebude neskoro

V každej firme sa nájde zamestnanec, ktorý zbožňuje klebety. Problém však nastane, ak takýto kolega začne ohovárať a šíriť nepravdy a lži. Zameral sa tento raz na vás? Začínajú si o vás pošepkávať ostatní kolegovia? Ako sa voči tomu brániť a ako to zastaviť?

Ohováračov nájdete všade. Môžu to byť vždy dobre naladení ľudia, ktorí vás dokonale vyspovedajú a to, čo zistia, rýchlosťou blesku posunú ďalej. Môžu to však byť tiež nenápadní postávači v kuchynke, ktorí si pozorne všímajú, čo robíte a čo rozprávate. Tou najhoršou kategóriu ohováračov sú tí, s ktorými prichádzate pracovne do kontaktu najmenej, no aj tak o vás vedia „zaručene všetko“.

Podľa Júlie Jurčíkovej z Poštovej banky je dobré, ak sa ohováranie zastaví ešte skôr, než k nemu vôbec dôjde. V záujme samotnej firmy by malo byť predchádzať takýmto situáciám. Ako? „Ideálnym stavom je, keď je tím nastavený tak, aby k ohováraniu neprišlo. Pri nástupe nového zamestnanca odporúčame jasne pomenovať, že dôvodom dobrej pracovnej i mimopracovnej atmosféry tímu je, že sa udržiavajú kolegiálno-priateľské väzby, do ktorých nepatrí ohováranie, odsudzovanie či ignorovanie.“

A hoci sa mnohé firmy snažia vytvoriť atmosféru a prostredie, v ktorom ohováranie nemá miesto, ľudský faktor občas zlyhá a niektorí zamestnanci začnú vypĺňať voľné chvíľky rozširovaním rečí o niektorom z kolegov.

Správajte sa k ohováračom tak, ako si zaslúžia

Ak viete, ktorý z vašich kolegov v práci rád klebetí, zaujmite voči nemu rázny postoj. „Snažte sa spolu riešiť predovšetkým pracovné záležitosti a nespomínať detaily zo súkromia, radí Jurčíková. Neotvárajte sa mu, nezdôverujte s vašimi zážitkami či plánmi. Ak už musíte hovoriť, rozprávajte výlučne o svojej práci, o tom, čo vás čaká, prípadne sa pýtajte na úlohy z jeho pracovnej náplne. Ak by sa reč zvrtla na súkromné záležitosti, snažte sa z nich vykľučkovať a zmeňte tému.

Niekedy však nepomôže ani to. Čo robiť, ak sa dozviete, že o vás kolega rozširuje nepríjemné klebety? „Ak sa dozviete konkrétnu klebetu, ktorá vás veľmi ranila alebo má priamy dopad na vašu prácu, snažte sa spoločne stretnúť a dať zreteľne najavo, že váš kolega nemá právo o vás šíriť klamstvá a že sa nebojíte sa voči nemu postaviť tvárou v tvár,“ odporúča Jurčíková.

Osobné stretnutie môže byť veľmi nápomocné. Ukážte ohováračovi, že mu nedovolíte, aby pokračoval v takomto správaní. Nebojte sa ani konfrontácie pred kolegami. Veď koniec koncov, potrebujete napraviť vaše meno a vašu povesť. „Držte sa pripravených argumentov a dôkazov. Ohovárač si poriadne rozmyslí, čo bude šíriť po chodbách,“ hovorí Jurčíková.

Ohováranie nemusíte riešiť sami, obráťte sa na šéfa

Ak osobný rozhovor s ohováračom nepomohol a so situáciou si neviete rady, mali by ste zapojiť aj vášho šéfa, ktorý môže konflikt vyriešiť. „Nadriadený by v žiadnom prípade nemal prehliadať, ak niekto robí rozbroje v jeho tíme. Neriešené konflikty, či nadržiavanie strany jednému z podriadených by sa mu mohlo vypomstiť úplným rozvrátením tímu, či možným odchodom zamestnanca. Taktiež by mu malo záležať na tom, aby sa jeho podriadení mohli na neho s dôverou obrátiť, ak nevedia situáciu vyriešiť sami,“ vysvetľuje Jurčíková.

Myslíte si, že ak pôjdete za šéfom, budete vyzerať ako žalobaba? Ohlásením ohovárania na pracovisku však bránite svoje práva. Nepodceňujte jeho význam, ohováranie totiž môže byť posúdené ako priestupok, v tých najzávažnejších prípadoch aj ako trestný čin. 

Viac o téme: Ohováranie
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy