Neničte si zdravie v práci: Počas mítingu vyskúšajte tento jednoduchý trik

Zdroj: Getty Images

Zamestnanci sú unavení z nekonečného množstva pracovných stretnutí. Počas pandémie sú odsúdení sedieť za počítačom a riešiť všetky pracovné záležitosti cez počítač či smartfón. Ukazuje sa, že počas pandémie počet pracovných mítingov raketovo vzrástol. Podľa štatistík spoločnosti Microsoft zamestnanci v súčasnosti strávia na stretnutiach dva a pol násobne viac minút než v čase pred pandémiou.

Dlhodobé sedenie však nie je dobré pre zdravie. Preto ak aj vás trápi, že sa v čase pandémie málo hýbete alebo začínate mať z celodenného sedenia bolesti chrbtice, vyskúšajte jednoduchú, no účinnú zmenu. Ak neviete zredukovať počet stretnutí, začnite sa počas stretnutia prechádzať. Stačí prechádzať z jednej izby do druhej, ak bývate v dome, vyjdite do záhrady. Výskumy ukazujú, že kráčanie je jedna z najlepších vecí, ktorou môžete vyvážiť celodenné sedenie.

Štúdia z roku 2016 Univerzity v Miami, publikovaná v časopise Prevencia chronických ochorení ukázala, že ak sa len raz týždenne jedno stretnutie nahradí stretnutím, pri ktorom sa kráča, človeka to motivuje k ďalšej fyzickej aktivite - pohybu venuje týždenne o 10 minút viac. 

Malá štúdia skúmala 17 ľudí - administratívnych pracovníkov na univerzite. Každý z účastníkov dostal akcelerometer, aby si mohli odmerať svoju fyzickú aktivitu.

Počas prvého týždňa experimentu vedci účastníkov požiadali, aby vykonávali toľko fyzickej aktivity, ako sú bežne zvyknutí. Počas nasledujúcich dvoch týždňoch dostali úlohu, aby si dohodli pol hodinový míting s ostatnými členmi štúdie a aby sa počas tohto stretnutia prechádzali.

Aké benefity z prechádzania sa počas stretnutia vedci odpozorovali?

  • Niektorí účastníci povedali, že sa pri kráčaní počas stretnutia dokázali lepšie sústrediť na samotný míting. Keďže neboli pri počítači, hrozilo im menej potenciálnych ruchov.
  • Prechádzanie sa počas stretnuia spôsobilo, že sa viac držali danej témy a míting prebiehal efektívne.
  • Niektorí používali takéto stretnutia na odbúranie stresu počas náročného dňa.
  • Stretnutia sa dali ľahko zaradiť do ich bežného pracovného dňa, čo naznačuje, že takýto spôsob stretnutí by bol ľahko využiteľný aj pri väčších skupinách.

Hoci bola štúdia realtívne malá, vedci poukázali na to, že ide o dôležitú tému, ktorú by bolo vhodné preskúmať podrobnejšie. Ich odporúčaním je, aby budúce štúdie skúmali na väčšom počte respondentov stretnutia, počas ktorých sa človek prechádza a sledovali, aké efekty táto metóda prinesie.

Viac o téme: Práca Stretnutia Meetingy
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy