5 znakov, že vám práca ničí zdravie

Je dôležité pochopiť, ako môže vaše pracovisko negatívne ovplyvniť vaše zdravie, aby ste s tým mohli začať bojovať alebo hľadať zamestnanie inde. Tu je päť vecí, ktoré treba pozorne sledovať, pretože by mohli naznačovať, že vám vaša práca doslova spôsobuje zdravotné problémy.

Oslabený imunitný systém

Vedci a psychológovia potvrdzujú zistenia o tom, ako stres oslabuje imunitný systém už od začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia. Viacerými výskumami dospeli k záveru, že dlhodobý alebo chronický stres devastuje imunitný systém. Ak vaša práca brzdí váš kvalitný spánok, imunitný systém sa môže oslabiť a čas, za ktorý sa zotavíte predlžovať. Navyše, keď sú ľudia unavení, zhoršuje to ich úsudok pri výbere potravín. Dá sa povedať, že sila vôle je tiež znížená, a preto si vyberajú horšie potraviny. Zlý výber potravín môže samozrejme oslabiť imunitný systém, pretože telo potrebuje živiny, aby fungovalo optimálne.

Keďže trávime väčšinu času v práci, neustále bombardovanie stresom môže viesť k zlej imunite a zvýšenému riziku ochorenia. Stály stres vedie k zvýšenej produkcii kortizolu. Ten spôsobuje produkciu inzulínu, čo vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Výsledkom môže byť oslabená imunita, zvýšenie hmotnosti, problémy so štítnou žľazou a cukrovka.

Gastrointestinálne problémy

Stres má taký veľký vplyv na imunitný systém, že ľudom môže spôsobiť širokú škálu príznakov - jedným z najbežnejších a najnebezpečnejších následkov stresu sú ťažkosti so žalúdkom a tráviacim traktom. Okrem problémov s hmotnosťou a hnačiek môže stres spôsobovať aj vredy.

Režim „útok alebo útek“ vo vašom centrálnom nervovom systéme je aktivovaný stresom a zastavuje prietok krvi, čo môže skutočne zastaviť trávenie, pretože prietok krvi ovplyvňuje kontrakcie tráviacich svalov. Stres môže tiež spôsobiť zápal tráviaceho traktu, ktorý zapríčiňuje náchylnosť na infekciu.

Kognitívna dysfunkcia

Trávenie veľkej časti dňa v nevhodnom zamestnaní môže nepriaznivo ovplyvniť kognitívne schopnosti človeka. Takýto zamestnanec má zníženú koncentráciu, ľahšie sa rozptýli, môže robiť viac chýb a nepresností a tiež rýchlejšie zabúda.

Štúdia 6 000 pracovníkov vo veku nad 40 rokov zistila, že počet odpracovaných hodín ovplyvňuje kognitívne schopnosti. Preto nikoho neprekvapí, že ak v zamestnaní navyše zažívate stres, ešte viac to ovplyvní funkciu vášho mozgu. Ľudia, ktorí pracujú nadčasy v náročných zamestnaniach, sú zasiahnutí viac ako ostatní.

Úzkosť alebo depresia

Medzi príklady niektorých emocionálnych dôsledkov toho, že ste v toxickom zamestnaní, patrí nízka sebaúcta, znížené sebavedomie, znížená motivácia, úzkosť, depresia, pocity bezmocnosti alebo beznádeje a chronický hnev. Ľudia sú spokojní a fungujú najlepšie, najmä keď majú pocit, že robia niečo pre spoločnosť a sú súčasťou tímu. Ak tento pocit nezažívajú môže to zničiť morálku, dôveru a úsilie.

Existuje množstvo ľudí, ktorí kvôli pracovnému stresu a úzkosti a prichádzajú o kvalitný spánok. Niektorí sa kvôli zvládaniu pracovného stresu dokonca stávajú závislými na liekoch. A v neposlednom rade existujú aj pracovníci, ktorí zažívajú na pracovisku šikanu.

Neúmyselné chudnutie alebo priberanie

Nevhodné zamestnanie negatívne ovplyvňuje sebadôveru, sebavedomie a motiváciu bez ohľadu na vašu pozíciu alebo odvetvie, v ktorom pracujete. Nanešťastie nevhodné zamestnanie, či už kvôli zlému šéfovi, spolupracovníkom alebo kancelárskej kultúre, môže človeka fyzicky, emocionálne a kognitívne ovplyvniť. Fyzické príznaky, ktoré sa môžu prejaviť zahŕňajú problémy so spánkom a stravovaním, výkyvy hmotnosti, pocit napätia, slabšiu imunitu, bolesti hlavy alebo bolesti chrbta.

Nadmerný prírastok na hmotnosti môže viesť k zvýšenému riziku srdcových chorôb, mozgových príhod, cukrovky, rakoviny a depresie. Rýchla strata hmotnosti so sebou tiež prináša rôzne riziká napríklad dehydratáciu a žlčové kamene, ktoré sa vyskytujú u 12 až 25 percent ľudí, ktorí v priebehu niekoľkých mesiacov schudnú.

Ak ste pripravený zmeniť zamestnanie, na Kariéra.sk nájdete stovky voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných pozíciach.

Viac o téme: Váha Zdravie Práca Smútok Šťastie Mentálne zdravie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, healthline

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy