3 rady, ako si udržať prácu v neistých časoch: Takto by ste mali konať

Zdroj: Getty Images

Časy sú neisté, situácia ťažká. V súvislosti s pandémiu koronavírusu je svet v očakávaní a napätí. Firmy hovoria o prepúšťaní a zamestnanci sa tak boja o prácu. Budú mať z čoho zaplatiť účty, splátky úverov, budú mať z čoho žiť? Ak sa aj vy obávate straty zamestnania, môžete sa pokúsiť nepríjemnú situáciu zvrátiť. Inšpirujte sa našimi radami, čo robiť, ak si chcete udržať prácu v týchto zložitých časoch.

 

 

  1. Konajte ako človek odhodlaný prežiť
    Mnoho ľudí sa s príchodom náročného obdobia vzdá, ostanú apatickými a prenechajú to, ako sa vyvinie ich kariéra vo firme, na "osud". Robia však chybu, lebo ak by zmenili prísup a postoj, svoje miesto v spoločnosti by si mohli zachrániť. Prvou a dôežitou radou je správať sa ako človek, ktorý je odhodlaný prežiť. Pokojne si sám seba predstavte ako osobu, ktorá stroskotala na ostrove. Čo urobíte? Vzdáte sa a počkáte na to, kým umriete na vyčerpanie a hlad? Alebo sa budete snažiť zaobstarať si obživu a prežiť, kým nepríde pomoc? Túto situáciu si preneste do vášho pôsobenia vo firme. Správajate sa sebavedome a odhodlane, ťažké odbobie berte ako motiváciu vydať zo seba čo najviac. Správajte sa ako človek, ktorý je pre firmu potrebný, nedávajte zamestnávateľovi zámienku myslieť si, že vás nepotrebuje. Ukážte mu, v čom všetko vás potrebuje a prečo sa bez vás nezaobíde. Dôležité tiež je vyžarovať dobrú energiu, komunikovať optimisticky, povbudzovať kolegov aj vedenie. Najlepšou stratégiou je pozerať vpred, sústrediť sa na prácu a zvládať ju čo najlepšie. Konajte ambiciózne, výrazne to zvýši vaše šance prežitia vo firme.
  2. Dodajte vášmu šéfovi nádej
    Možno sa vám to nezdá, ale aj vedci sa prikláňajú k pravdivosti teórie, že vyjadrenie podpory a empatie mocným ľuďom sa môže vyplatiť. Uvedomte si, že situácia nie je náročná iba pre vás, rovnako ťažká je aj pre vášho nadriadeného. Je preto absolútne nevhodné riešiť s ním vaše povýšenie alebo zmenu pracovnej pozície. Najlepšie, čo môžete urobiť, je podporovať ho, byť nápomocným, prinášať kvalitné riešenia a čo najviac mu uľahčiť náročnú situáciu. V tomto prípade platí známy jav: čím lepší a bližší vzťah so svojím šéfom máte, tým je vaša pozícia vo firme istejšia.
  3. Prejavte aktivitu
    Hovorí sa, že 80% úspechu spočíva v tom, že vás je vidieť. Túto radu by ste mali aplikovať predovšetkým v náročnom období. Buďte aktívny, zapájajte sa do rôznych aktivít, aj keď pri niektorých nemáte páru, o čo ide. Zamestnávatelia chcú mať po ruke ľudí, ktorí sú nadšení pre firmu a ukazujú svoju ochotu niečo pre ňu urobiť. Ukážte, ako viete prispieť k tomu, aby naročné odbobie firma zvládla jednoduchšie.

Viac o téme: Koronavírus Ako si udržať prácu
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: hbr; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy