Ako sa nezblázniť v karanténe: Tieto tipy vám pomôžu prežiť domácu izoláciu

Tešili ste sa, že si v karanténe oddýchnete od každodenných povinností, že sa váš život aspoň na čas zjednoduší? Dnes však situáciu vnímate inak? Objavuje sa aj u vás doma "ponorková choroba", hádky a hnev, pocity smútku či depresie? Nútená izolácia, ktorú podstupujú mnohí ľudia v súvislosti s hrozbou menom koronavírus, má aj svoje negatívne stránky. Preto sme pre vás pripravili niekoľko tipov, ako prežiť karanténu a nezblázniť sa v nej.

 

  1. Nájdite si "opačnú" činnosť
    Pracujete prevažne hlavou? Máte nariadený home office a sedíte za počítačom? Aby ste sa po čase nezbláznili, je dôležité nechať hlavu oddýchnuť. Nájdite si činnosť, ktorú budete vykonávať rukami a pri ktorej sa váš mozog nebude až tak namáhať. Umyte riad ručne, nie v umývačke, utrite prach alebo povysávajte. Že tieto činnosti robíte bežne? Skúste teda začať niečo vytvárať – kúpte si modelovaciu hlinu a vymodelujte si napríklad vlastný, originálny kvetináč. Ak sa nebojíte, vyskúšajte si prácu s drevom a pokúste sa niečo vyrezať. Snažte sa, aby boli rovnako zapájané ako vaše ruky, tak aj hlava a tieto činnosti striedajte.
  2. Rozdeľte si úlohy
    Vzťahy sa počas nútenej izolácie môžu vyhrotiť. Byť neustále zatvorený v jednom priestore s tými istými ľuďmi môže ľahko spôsobiť „ponorkovú chorobu“. Nie je preto nič výnimočné, ak sa aj u vás doma po čase objavujú hádky a začnú vás rozčuľovať maličkosti. Aj preto je dobré, aby každý člen domácnosti mal svoj vlastný priestor a možnosť doň počas dňa uniknúť, byť aspoň chvíľu osamote a mohol sa venovať sebe alebo svojim záľubám. Dohodnite sa v rodine, ako budete fungovať, aby ste si nezačali „liezť na nervy“.
    Máte na starosti aj učenie sa s deťmi? Pomôcť môže stanoviť si režim. Ten je dôležitý najmä pre deti, ktoré tým, že zrazu nie sú v škole, majú pocit, že majú voľno. Dohodnite si s nimi presné pravidlá, od kedy do kedy sa učíte, kedy majú prestávku, kedy si budú robiť úlohy a ako sa budete z učiva skúšať. Tieto pravidlá by mali dodržiavať obaja rodičia, aby si deti pravidlá domáceho učenia rýchlo osvojili.
  3. Cvičte
    Ak ste sa doteraz športu vyhýbali, pretože vám stačila prechádzka do alebo z práce, teraz by ste s ním mali začať. Na internete nájdete množstvo inštruktážnych videí, ako si precvičiť telo. Vždy ste si chceli vyskúšať jogu alebo pilates? Položte si počítač, tablet alebo mobil pred seba a vaša súkromná hodina s trénerom sa môže začať. Cvičenie je dôležité, pretože tým pomôžete nielen svojmu telu, ale aj mysli. Pri športe sa totiž vyplavujú endorfíny, hormóny šťastia, ktoré v týchto náročných časoch ocení každý.
  4. Využite karanténu pre seba
    Vždy ste si hovorili, že by ste chceli viac času pre seba, aby ste na sebe mohli pracovať alebo aby ste mohli rozbehnúť svoje aktivity, no nestíhali ste? Využite situáciu nútenej izolácie naplno. Pustite sa do samovzdelávania, naučte sa jazyk, o ktorom ste vždy hovorili, že sa raz začnete učiť. Alebo si vyberte online kurz, v ktorom sa naučíte programovací jazyk, ktorý ste vždy chceli vedieť. Možností je veľa a je len na vás, ako ich využijete. Namiesto otráveného sa povaľovania v byte či hádania sa s partnerom z nudy si radšej vyberte činnosť, ktorá vás posunie vpred a dokonca môže obohatiť aj váš životopis.
  5. Využívajte technologické výdobytky
    Byť s niekým v kontakte je dnes jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Ľudia sa môžu v reálnom čase nielen počuť, ale aj vidieť. Prečo tieto technologické výdobytky nevyužívať? Ak vám chýba kontakt s ľuďmi, každý deň si môžete dať videohovor s niekým z vašich blízkych, priateľov či kolegov. Nestačí? Ozvite sa ľuďom, na ktorých občas myslíte a ktorých ste už dávno nevideli. Aspoň zistíte, ako sa majú, ako prežívajú toto náročné obdobie a zároveň tak obnovíte kontakty a vzťahy.
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 7
Viac o téme: Izolácia Karanténa Ako prežiť karanténu
  • Autor: © Zoznam/es
  • FOTO: thinkstockphotos.com
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy