Pracovať 8 hodín denne sa už dnes ľuďom nechce: Zamestnancom vyhovuje robiť len takto dlho

Zdroj: thinkstockphotos.com

Zvoní osemhodinovému pacovnému času umieračik? Najnovším trendom vo svete sa stávajú polovičné úväzky alebo práca na voľnej nohe. Tvrdí to nedávny prieskum, ktorého výsledkom je, že ľudia cítia potrebu byť flexibilní, chcú mať viac času sami pre seba, pre vzdelávanie sa a zdokonaľovanie a taktiež chcú mať priestor aj pre svoj osobný a rodinný život.

Dvaja z piatich zamestnancov si počas svojej kariéry vyskúšali prácu pre pracovnú agentúru, na skrátený úväzok alebo prácu na voľnej nohe. V roku 2014 bolo takýchto ľudí iba tretina, uvádza britské združenie personálnych agentúr REC - Recruitment and Employment Confederation.

Viac času pre seba aj na rozbehnutie vlastného biznisu

Prieskum, do ktorého sa zapojilo viac než 4 000 Britov odhalil, že najväčší záujem o takéto typy práce je u zamestnancov vo veku od 18 do 35 rokov. Zamestnanci, ktorí si nezvolili tradičnú pracovnú dobu, si pochvaľujú predovšetkým viac času, ktorý môžu stráviť s rodinou a môžu sa venovať svojim koníčkom. Ako ďalšiu výhodu uvádzajú aj to, že môžu na sebe pracovať, vzdelávať sa, zvyšovať úroveň svojich zručností alebo viac času venujú rozbehnutiu vlastného podnikania.

"Ľudia chcú od svojej práce viac, aj preto sa rozhodujú pre pozície s flexibilnou pracovnou dobou," uvádza Neil Carberry, generálny riaditeľ organizácie, ktorá prieskum realizovala. "Veľmi dlhú dobu spoločnosť vnímala zamestnancov so skráteným úväzkom ako menejcenných a niektoré odvetvia dokonca prácu na čiastočný úväzok úplne vytesnili. To sa ale musí zmeniť. Je dôležité podporovať rôzne formy pracovných dôb a vyhovieť požiadavkám a potrebám zamestnancov," dodáva.

Šťastní zamestnanci sú kvalitní zamestnanci

Carberry tvrdí, že je dôležité nájsť rovnováhu, ktorá bude vyhovovať ako zamestnancovi, tak aj zamestnávateľovi. Aj samotné firmy by si mali uvedomiť, že ak chcú prilákať kvalitných a vo svojom odbore skúsených pracovníkov, musia im ponúknuť flexibilitu. Takíto zamestnanci okrem výkonu svojej práce potrebujú mať čas aj na svoje ostatné záujmy a život, aby sa cítili spokojní a šťastní.

Viac o téme: Skrátený úväzok Na voľnej nohe
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy