Na toto sa nebude pozerať ľahko: Odborníci ukázali, ako budeme vyzerať o 20 rokov, čaká nás hrb, kŕčové žily aj veľké brucho

Každý jeden pracovný deň sedíte za počítačom, opakujete tie isté, často aj nesprávne pohyby. Deformujete si chrbát, koledujete si o kŕčové žily, preťaženie zápästia, poškodený zrak a mnoho iného. Viete, ako môžete dopadnúť, ak si na seba nezačnete dávať pozor? Ak nezmeníte svoj životný štýl? Pozrite sa, ako môžu ľudia vyzerať o 20 rokov, ak vo svojom živote nič neupravia. Pohľad to naozaj nie je príjemný.

Dnes ľuďom viac než kedykoľvek predtým chýba pohyb a zdraviu prospešné návyky. Hodiny a hodiny presedia v práci za počítačom, v nesprávnej polohe, deformujúc svoje telo, poškodzujúc si zrak.

Na to, čo takéto správanie môže spôsobiť o niekoľko rokov, sa pozrel vo svojom výskume William Higham. Ten sa zaoberá zdravotným stavom dnešných zamestnancov. Poukazuje na to, že hoci je prístup k lekárom a najnovším medicínskym poznatkom veľmi jednoduchý, úroveň zdravia dnešných pracujúcich je nízka. V súčasnosti patrí medzi najčastejšie zdravotné problémy zamestnancov nízka fyzická aktivita a nerovnomerné preťažovanie určitých častí tela. Sedavé zamestnanie, v ktorom vykonávajú iba niekoľko sa opakujúcich činností, má negatívne dopady na svaly, kĺby, nervy, šľachy, čo spôsobuje rôzne bolesti aj svalovú degeneráciu.

Autor štúdie sa zaoberal aj tým, čo všetko človeku hrozí, ak nezmení svoje návyky a nevyberie si zdravý životný štýl. Medzi to najvážnejšie, čo človeku hrozí, sú hrb, kŕčové žily, ekzém, opuchutné zápästia, ale napríklad aj chlpy v ušiach.

Všetko tieto riziká sa potom odborníci rozhodli zhmotniť a ukázať ich na "kolegyni budúcnosti" - Emme. Podľa odborníkov by približne tak, ako vyzerá Emma, mali vyzerať zamestnanci o 20 rokov neskôr. Figurína v životnej veľkosti je veľmi realisticky spracovaná a reprezentuje to, čo sa môže týkať každého, ak si na svoje zdravie nezačne dávať pozor - Emma má hrb, nadváhu, kŕčové žily, napuchnuté zápästia, bledú pokožku, keďže slnko vidí len občas, trápia ju aj suché a začervenané oči z hodín, ktoré trávi pozeraním do obrazovky počítača. 

Kolegyňa z budúcnosti Emma a autor štúdie, William Higham. Zdroj: fellowes Galéria fotiek (2) Kolegyňa z budúcnosti Emma a autor štúdie, William Higham. Zdroj: fellowes

 

Problematické nie je len to, ako sa samotný človek v práci správa a aké nevhodné návyky si osvojuje (nepsrávne sedenie, málo pohybu, nedostatočná vzdialenosť od monitora, ...), škodlivo naňho vplýva aj samotné pracovné prostredie. Nesprávne či nedostatočné svetlo, zlá kvalita vzduchu, "choré" budovy z nekvalitných či zdraviu škodlivých materiálov sú taktiež rizikovými faktormi. A to stále nie je všetko. Na zdravie človeka vplýva aj to, ako sa cíti. V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy je množstvo ľudí pod veľkým tlakom a stresom (pôžičky, splácanie hypotéky, starostlivosť o rodinu), sa objavujú aj psychické problémy - pocity úzkosti, depresie, vynechávanie pamäti či problémy so spracovaním obrovského množstva informácií. Bežnou súčasťou ich životov sa stávajú aj problémy so spánkom, problémy s trávením, keďže sa nestravujeme poriadne a kvalitne, ale iba rýchlym občerstvením.

 

Odborníci prostredníctvom Emmy varujú, aby sa ľudia zamysleli nad štýlom svojho života. Ak sa ani vám nepáči to, ako Emma vyzerá, urobte všetko pre to, aby ste nedopadli ako ona.

Viac o téme: Emma Sedavé zamestnanie Nezdravé návyky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj a foto: fellowes.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy