Čaká vás spolupráca s Američanmi? Týmto sa nenechajte prekvapiť

Zdroj: Getty Images

Spolupráca Slovákov a Američanov je dnes bežnou súčasťou profesionálneho života na Slovensku. Zatiaľčo sa Američania na vedenie ľudí a tímovú spoluprácu pripravujú prostredníctvom tréningov a konzultácií, Slováci sa učia na vlastných chybách. Prečítajte si ďalšiu časť seriálu o medzikultúrnych spoluprácach, ktorý pre vás pripravuje portál Kariéra.sk a konzultantka medzikultúrnej komunikácie Eva Gáboríková.

 


 

 

Zmena
Američania chápu zmenu ako nevyhnutnú súčasť života a a posun k lepšiemu. Ťažko sa im spolupracuje s tými kolegami a obchodnými partnermi, ktorí zmenu odmietajú a boja sa chýb.
 

Otázky
Američania neuvažujú nad tým, či otázka, ktorú chcú položiť, je správna v danej situácii. Ako oni sami hovoria „Každá otázka je vítaná.“ Slováci väčšinou zvažujú čo a kedy sa spýtať. Ak spolupracujete s Američanmi, nebojte sa pýtať otázky.
 

Pozitívne myslenie
Pozitívne myslenie je základným predpokladom úspechu. Pri kontakte so Slovákmi Američania čelia situáciám, kedy Slováci ich pozitívne nadšenie nezdieľajú a snažia sa ich reálnymi argumentmi presvedčiť, že sa niečo nedá.
 

Iniciatíva
Americkí manažéri očakávajú od svojho tímu iniciatívnu. Každý člen tímu má mať priestor vyjadriť svoj nápad, má využiť tento priestor a priniesť nové návrhy a myšlienky. Ak pracujete s Američanmi, aktívne sa zapojte do diskusie vo vašom tíme.
 

Byť nezávislý
Byť nezávislý v práci a v súkromnou živote. Prevziať zodpovednosť za seba a svoje rozhodnutia. To sú hodnoty, ktoré sa Američania učia od detstva. Tieto hodnoty prinášajú aj do pracovného prostredia. Tu sa stretávajú so Slovákmi, ktorí detailne konzultujú svoje rozhodnutia a radi sa uisťujú, že aj ich tím líder vníma situáciu rovnako.
 

Si dobrý líder len ak je dobrý tvoj tím
Mnohí americkí tímlídri sa snažia o rozvoj svojho tímu. Mentoring a koučing vnímajú ako nevyhnutnú spoluprácu so svojím tímom. Ak pracujete s americkym lídrom, využite ponuku „otvorených dverí“.
 

Neformálnosť
Američania bežne používajú pri svojom predstavovaní v súkromnom a pracovnom živote krstné mená. Sú známi svojou frázou „How are you?“ , ktorá nasleduje po krstnom mene a je len konverzačnou frázou. Niektorí Slováci by na ňu radi odpovedali, lebo je to slušné v našej kultúre, avšak Američania nečakajú na odpoveď.
 

Súťaž
Súťaž v škole a v práci chápu ako motiváciu. Motivuje ich záverečné mesačné hodnotenie alebo súťaž o najlepšieho zamestnanca.
 

Neviem všetko
Americkí manažéri sú často otvorení k svojmu tímu a dokážu priznať „Neovládam to“ alebo „Neviem to“. Vy ste odborníci na danú tému, ponúknite odporúčania. Neváhajte využiť dôveru, ktorú do vás americký manažér vkladá.
 

Výsledky sú rozhodujúce
Cesta, ako sa dopracovať k výsledkom, nie je rozhodujúca. Dôležité je dosiahnutie cieľa. Kultúry, ktoré plánujú jednotlivé kroky a procesy, sú často šokované americkým prístupom. „Let‘s do it and we will see!” naráža na ich “Postupujem podľa plánu.”
 

Eva Gáboríková ako konzultant medzikultúrnej komunikácie vedie workshopy a tréningy ako riešiť medzikultúrne pracovné problémy, prekonávať komunikačné bariéry a kultúrne nedorozumenia v biznise. Na Slovensku, v Európe, USA a Ázii spolupracuje s firmami, ktoré pripravujú svojich lídrov a tímy na zvládnutie kultúrnych rozdielov, efektívnu spoluprácu s kolegami z iných kultúr a pochopenie kultúrnych osobitostí zákazníkov v iných krajinách. Viac o jej profesionálnej činnosti na www.evagaborikova.eu

Čaká vás spolupráca s Galéria fotiek (2)

 

 

Viac o téme: Spolupráca Americania
  • Autor: © Zoznam/Eva Gáboríková
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy