Skoncujte s biedou: Viac peňazí môžete mať v peňaženke aj vy, stačí ak urobíte toto

Túžite po tom, aby ste mali v peňaženke viac peňazí? Aby ste si mohli dovoliť míňať na drobné aj väčšie radosti, vytvárať si finančnú rezervu alebo sa mali v živote lepšie? Mať viac peňazí nie je nereálna predstava, stačí podniknúť tri dôležité kroky a dotiahnuť ich do konca. Chcete vedieť, čo musíte urobiť, aby ste boli bohatším človekom? Tento návod poslúži aj úplným začiatočníkom.

 

 

 

  1. Vytvorte si skrytý príjem
    Nie, nie je to bohatstvo, ktoré skrýva na horšie časy vaša starká pod matracom. Ide o peniaze, ktoré si môžete odložiť hneď teraz. Možno si to ani neuvedomujete, ale dokážete ušetriť desiatky a možno aj stovku eur mesačne, ak urobíte niekoľko jednoduchých krokov:
    - nájdite si finančne výhodnejšie poistenie auta
    - poobzerajte sa po lacnejšom telefónnom operátorovi
    - nájdite si lacnejšie fitnescentrum
    - nájdite si lacnejšiu káblovku

    Ešte pred tým, ako začnete hľadať, sa však skúste opýtať vášho aktuálneho poskytovateľa spomínaných služieb, či vám vie dať zľavu. Ak nepochodíte, rozlúčte sa s ním a nájdite si cenovo výhodnejšieho poskytovateľa. Bude vás to stáť nejaký čas, výsledkom však bude viac peňazí v peňaženke.
  2. Vyjednajte si vyšší plat
    Stačí obyčajný rozhovor s nadriadeným a môžete si výrazne prilepšiť. Čo na to potrebujete? Iba nabrať odvahu a ísť za šéfom, vždy raz ročne, prípadne raz za dva roky.
    Samozrejme, vyjednávanie o vyššom plate mnohých ľudí desí, najmä tých, ktorí sa s touto situáciou nikdy nestretli. Našťastie na to existuje jednoduchý systém, ktorý spôsobí, že vyjednávanie o plate nebude nočnou morou. Tieto kroky dodržte:
    Tri mesiace pred vyjednávaním
    N
    evyberte sa hneď za šéfom, vyjednávanie o plate sa začína ešte pred tým, niekoľko mesiacov dopredu. Začnite si sledovať všetko, čo ste v práci robili a aké výsledky ste dosiahli. Tak získate arguemtny, prečo ste nenahraditeľný zamestnanec a prečo si zaslúžite získať viac. Dohodnite si stretnutie so šéfom a porozrpávajte sa s ním o tom, ako vníma vašu prácu.
    ​Dva mesiace pred vyjednávaním
    Stretnite sa s nadriadeným znova a ukážte mu, čo sa vám podarilo za posledný mesiac. Opýtajte sa ho, v čom sa môžete zlepšiť. Ukážte šéfovi, že vám na vašej práci a vašom raste záleží, veď to bude mať pozitívny dopad aj na firmu.
    Jeden mesiac pred vyjednávaním - Ak ste sa na predchádzajúcich stretnutiach so šéfom nespomenuli, teraz je ten správny čas. Povedzte šéfovi, že o mesiac by ste s ním radi prebrali otázku vášho platu. Spýtajte sa ho, či na túto diskusiu od vás bude niečo potrebovať a dobre ho počúvajte.
    Nacvičte si vyjednávanie
    Požiadajte o pomoc priateľa alebo partnera. Je veľmi pravdepodobné, že šéf sa bude tváriť prekvapenie alebo otrávene, že žiadate vyšší plat. Môže vám uviesť staré známe odpovede, že teraz to nejde, že vaši kolegovia dostávajú rovnako.... Na všetko sa však môžete pripraviť a tak nebudete zaskočený. Pri vyjednávaní myslite na to, aby ste mali rozhodný, energický tón hlasu, reč vášho tela vyžarovala sebaistotu a taký istý by mal byť aj váš slovný prejav.
  3. Zabezpečte si bočný príjem
    Ako veľmi šikovný budete, tak si dokážete zarobiť. Nie je ľahké sa po práci venovať ďalšej práci, výhodou bočného príjmu však je, že si niekedy môžete spraviť voľno a dohnať to inokedy. V práci si povinnosti veľmi odkladať nebudete môcť. A čo teda môže byť váš bočný príjem? Na výber je toho veľa:
    - grafický dizajn
    - písanie a úprava textov
    ​- programovanie, návrh webov
    - čokoľvek, v čom ste dobrý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: iwillteachyoutoberich.com; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy