Tieto slová v práci radšej nepužívajte: Znižujú váš status vo firme

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak si chcete budovať povesť profesionála v tom, čo robíte, mali by ste si dať pozor aj na svoj slovný prejav. Práve to, ako sa vyjadrujeme, o nás veľa napovie. Nezáleží pritom na tom, či pracujeme na pozícii, kde sa vyžaduje profesionálny prejav. Už na základe reči a nášho vyjadrovania si totiž o nás ľudia robia mienku. Dajte si pozor na tieto slovíčka, ktoré možno pomáhajú pri rozprávaní, ale v konečnom dôsledku kazia imidž odborníka.

 

 

  1. Hmmm, akoževlastnetakženo, tak a iné barličky
    „Akože vôbec nie je to zlé,“, alebo „Takže vitajte na tomto stretnutí“, či „No tak sme sa vlastne rozhodli...“... Skúste sa niekedy započúvať do toho, čo rozprávate. Niekedy, keď nevieme pokračovať plynulo vo vete, si pomáhame slovíčkami, ktoré sa hodia takmer všade. Problémom je, že si na ne môžeme ľahko zvyknúť a začneme ich používať  až pričasto. Potom bude náš prejav vyznievať skôr komicky, keď bude v každej vete „akože“, „takže“, „vlastne“ či "hmm".
     
  2. Oné
    Slovíčkom „oné“ si veľmi často pomáhame, ak si nevieme spomenúť na nejaký výraz. Pri rozhovore so známymi či kamarátmi je to v poriadku, ak ho však používame v práci a príliš často, ukazuje to našu nedostatočnú slovnú zásobu. Ak máte pocit, že sa vám stenčuje slovná zásoba, zalistujte si sem-tam v synonymickom slovníku a popracujte na svojom vyjadrovaní.
     
  3. Čo ja viem/neviem
    Nikto netvrdí, že musíte poznať odpoveď na každú otázku, ak však neviete odpovedať, sformulujte vetu inak ako „čo ja viem“ alebo „neviem“. Môžete tým totiž dať najavo, že sa ani len nesnažíte nájsť riešenie na konkrétnu otázku či problém. Skúste namiesto toho povedať: „To ti v tejto chvíli nepoviem, ale môžem zistiť, ako sa to dá urobiť“ alebo „Dáš mi čas? Porozmýšľam, ako to môžeme vyriešiť“.
     
  4. Haluzmega, hustévymakané a iné tínedžerské výrazy
    Sú povolania, kedy si takýto slovník môžete dovoliť. Ak pracujete ako kreatívec, pri predstavovaní bláznivého nápadu by sa formálny slovník ani nehodil. Ak však komunikujete s klientom alebo predstavujete nadriadenému konkrétny projekt, nenechajte sa uniesť: dbajte na svoj prejav. Samozrejme, ak sa do niektorej časti vyslovene hodí niektoré z týchto slovíčok, použite ho na ozvláštnenie.
     
  5. To sa nedá
    Váš kolega ešte ani len nedopovedal, čo od vás požaduje a vy už tvrdíte, že to nepôjde? Nečudujte sa však, ak vás začnú kolegovia obchádzať, prípadne sa na vás sťažovať nadriadenému. Neustálym negovaním všetkých nápadov a návrhov si totiž ľahko vyslúžite povesť lenivého zamestnanca. A to pravdepodobne nechcete.
     
  6. To tu fakt musím robiť všetko ja?
    Nestavajte sa do pozície supermana, nepovyšujte sa nad svojich kolegov. Možno ste šikovnejší a lepší ako oni, ak však ponižujete svojich kolegov, ani povesť kvalitného zamestnanca vám nepomôže. V očiach vašich spolupracovníkov budete stále arogantný a nepríjemný kolega, s ktorým komunikujú iba preto, lebo musia.
Viac o téme: Vzťahy na pracovisku
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy