Zobrali si pôžičku na svadbu a rozviedli sa: Toto je dôvod, prečo by ste sa nemali zadlžovať kvôli sobášu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images,

Veľa párov je ochotných požičať si kopec peňazí preto, aby mali dokonalú svadbu. Tento dlh vás však môže dlho strašiť a dokonca aj zničiť váš vzťah. Takmer polovica novomanželov, ktorí si na svadbu požičali peniaze, totiž zvažujú rozvod práve kvôli peniazom. Páry, ktoré majú pôžičku na svadbu, sa tiež častejšie hádajú o výdavkoch na ich svadobný deň.

Snom každého páru je mať dokonalú svadbu. Krásne šaty pre nevestu, perfektný oblek pre ženícha, chutné jedlo, veľa hostí, nápoje a alkohol – toto všetko však niečo stojí. A páry v predsvadobnom ošiali sú ochotné míňať. A niektoré prehnane veľa.

Najžiadanejšími a najdrahšími položkami na svadbe, na ktoré novomanželia najviac míňajú, je svadobná cesta (27%), jedlo a pitie (22%) a miesto svadby (17%).

Polovica novomanželov zvažuje rozvod – dôvodom sú peniaze

Nedávny prieskum v Spojených štátoch ukázal, že 45% novomanželov vo veku od 18 -53 rokov si na svadbu zobralo pôžičku. Keď však svadba skončí, takmer polovica (47%) z nich zvažuje rozvod kvôli peniazom. Na porovnanie - z čerstvých novomanželov, ktorí si pôžičku na svadobný deň nezobrali, však rozvod zvažuje len 9%.

Svadobná pôžička rapídne zvyšuje riziko rozvodu, prispieva tiež aj k manželskej nepohode. Traja zo štyroch (76%) novomanželov, ktorí si požičali peniaze na svadbu, povedali, že ich hádky s manželom či manželkou sa týkali predovšetkým výdajov na svadobný deň. Párom sa po skončení svadobného ošiaľu pri platení účtov otvárajú oči a niektorí sa pekne nasrdia, ak zistia, koľko stáli jednotlivé položky. Tak začnú hádky, prečo nemohli objednať lacnejšiu tortu, kúpiť menej alkoholu či vybrať lacnejšie priestory.

Nerozumné správanie aj po svadbe?

Páry, ktoré sa pre svadbu nezadlžili, minuli darované peniaze rozumne – štyria z desiatich si ich odložili. Ďalší ich minuli na pokrytie nákladov na svadobnú cestu. Zo zadlžených párov si však peniaze zo svadby odložilo na horšie časy iba 10%.

O dlhoch sa veľmi nerozpráva

Väčšina ľudí sa pred svadbou o výdavkoch na svadbu rozpráva, ukazuje sa však, že až 45% Američanov s partnerom pred zasnúbením nehovorí o svojich dlhoch. Svoje finančné problémy spomenie prvýkrát pred partnerom približne 31% ľudí, a to po zasnúbení. Tí menej odvážni (13%) však o svojich dlžobách neprehovoria až kým nie sú so svojím partnerom zosobášení.

Chystáte svadbu aj vy? Radi by ste so svojím partnerom nemali finančné tajomstvá pred manželským zväzkom? Skvelým spôsobom, ako otvoriť túto tému, je spomenúť požičanie peňazí na svadbu.

Viac o téme: Svadba Dlhy
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy