Chce vám šéf znížiť plat? Dať výpoveď nie je jediné riešenie, takéto máte možnosti

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Plat, ktorý zarábate, vám nastavuje životný štandard. Ak ste doteraz zarábali určitú sumu, no dozviete sa, že firme sa nedarí a preto je nútená znižovať platy, asi vás táto správa nepoteší. Lomcujú vami emócie a ste za každú cenu rozhodnutý odísť? Neurobte unáhlené rozhodnutie. Máte aj iné možnosti ako dať výpoveď.

Oznámilo vám vedenie spoločnosti, že musí prístúpiť k znižovaniu platov? Skôr než v hneve a afekte urobíte niekoľko zbytočných chýb, skúste od vášho nadriadeného zistiť odpovede na tieto otázky:

  • Prečo dôjde k znižovaniu platov?
  • Kedy k tomu dôjde?
  • Koľkých ľudí vo firme sa to dotkne?
  • Je to len na isté obdobie alebo je to dlhodobý plán?
  • Pôjde len o zníženie platov, alebo budú okresané aj benefity?
  • Vrátia sa platy na pôvodnú sumu, keď sa firme polepší?
  • Ako tým budú ovplyvnené moje povinnosti a náplň práce?
  • Aké má firma dlhodobé plány?

Až ked získate odpovede na uvedené otázky, môžete sa zamyslieť, ako vyriešiť túto situáciu. Riešení je niekoľko:

  1. Vyjednávajte
    Vaša spoločnosť vie, že zníženie platu je pre vás nepríjemnou zmenou a vedenie firmy asi neprekvapí, ak sa niektorí zamestnanci rozhodnú odísť. Ak však vy chcete zostať – pretože sa vám vo firme páči, ste spokojný s kolektívom alebo svoju prácu máte úprimne rád, využite túto situáciu vo svoj prospech. Áno, plat sa vám zníži, môžete si však skúsiť vyjednať iné výhody. Čo takto si vyjednať dovolenku navyše? Alebo viac práce z domu? Alebo si môžete znížiť úväzok a nájsť si popritom brigádu. Riešení je niekoľko, dobre si zvážte, čo by vám viac vyhovovalo.
  2. Začnite sa obzerať po novej práci, ale iba pod touto podmienkou
    Ak ste v tejto práci neboli šťastný, ak ste už dávno rozmýšľali, že odídete a aktívne ste si hľadali nové zamestnanie, zníženie platu môže byť impulzom na rozhýbanie sa. Že ste sa so šéfom nedohodli na benefitoch, ktoré by boli pre vás výhodné? Začnite si hľadať prácu niekde inde, ale nerozprávajte o tom svojim kolegom. Ak sa rozhodnete dať výpoveď, urobte tak iba vtedy, ak už máte potvrdené a isté nové zamestnanie. Ak by ste z firmy odišli bez plánu B, mohlo by sa stať, že skončíte nezamestnaný a s ešte menej peniazmi, ako by bol váš znížený plat.
  3. A nakoniec - dajte výpoveď
    Je pre vás neprípustné pracovať za tak nízky plat? Vyrátali ste si, že sa vám viac oplatí stať sa nezamestnaným a využiť podporu v nezamestnanosti? Ak sú tieto výpočty jasné, neváhajte s výpoveďou. Ak cítite, že by vám prospel krátky oddych a finančne sa vám to oplatí viac, nemusíte otáľať s odchodom.
Viac o téme: Zníženie platu
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: monster; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy