Prečo bohatí ľudia nie sú šťastní, aj keď si to o nich všetci myslia: Keď zistíte pravdu, zvážite svoj pohľad na peniaze

Zdroj: Getty Images

„Bola som chudobná aj bohatá,“ povedala kedysi americká komička Sophia Tucker. „Byť bohatou ale bolo lepšie.“ S týmto úprimným výrokom súhlasí aj Michael Norton, autor knihy Šťastné peniaze. Peniaze nám totiž zabezpečujú prístup k veciam – produktom, službám, zážitkom. A tie zvyšujú náš pocit šťastia. A hoci by sa zdalo, že bohatí ľudia budú šťastnejší, nie je to tak. K šťastiu totiž potrebujú aj jednu dôležitú vec. Ktorú?

Jeden z dôvodov, prečo bohatí ľudia nie sú až tak šťastní, je fakt, že bohatstvo ich robí menej štedrými. Nielen v zmysle rozdávania peňazí, ale tiež aj z hľadiska ich správania. V tejto oblasti sa realizovalo niekoľko štúdií. Jedna z nich prebiehala skúmaním respondentov počas hrania známej stolnej hry Monopoly. Ukázalo sa, že tí hráči, ktorým sa darilo a postupne bohatli, sa stávali povýšeneckejšími a nepríjemnejšími k ich „chudobnejším“ spoluhráčom. Pri hre mali tiež hráči spravodlivo zdieľať misu praclíkov. Výsledok? Tí, ktorým sa podarilo vyhrať väčšie bohatstvo, si z nej „uchmatli“ oveľa viac.

V ďalšej štúdii zas respondentom dali 10 dolárov a povedali im, že ich môžu niekomu darovať. Respondenti, ktorí disponovali väčším majetkom, sa však veľmi deliť nechceli. Ich ochota deliť sa bola v porovnaní s „obyčajnými“ účastníkmi prieskumu až o 44% nižšia. Aj v skutočnom svete – mimo laboratórií a univerzít, vedci prišli na to, že bohatí ľudia síce venujú peniaze charite, sú to však skôr nižšie sumy z ich príjmov. A to je práve problém, prečo majetní ľudia nie sú až tak šťastní.

Prevratná štúdia, ktorá sa konala na viac ako 200 tisíc respondentoch, totiž ukázala, že byť štedrým má výrazný vplyv na naše šťastie. Darovanie peňazí, dobrovoľníctvo či dokonca „len“ vypočuť si či pomôcť priateľom, robí ľudí výrazne šťastnejšími.

Bohatstvo izoluje a neprispieva k pocitu šťastia

Výskumníci majú teóriu, že bohatstvo ľudí robí menej štedrými z dôvodu, že ich vlastne izoluje od ostatných. A práve izolácia spôsobuje, že sa cítia nešťastní. Peniaze izolujú dvoma spôsobmi: psychologicky a aj fyzicky. Bohatstvo síce dodáva človeku istý status, no tým ho vzďaľuje od ostatných – to je psychologická izolácia. Často si však za ňu môže aj samotný boháč - mnohí bohatí ľudia si kupujú obrovské domy a rozľahlé pozemky s vysokými plotmi okolo nich.

Čo sa týka fyzickej izolácie, rozdiel možno vidieť na jednoduchom príklade internátneho života. Viacero študentov zdieľa jednu izbu, často majú spoločnú kúpeľňu a kuchyňu. Po skončení školy a nástupe do práce si mnohí z nich zabezpečia vlastné bývanie. Majú komfort v zmysle súkromia, vlastnej kúpeľne a kuchyne, bez toho, aby sa museli s niekým deliť či striedať. Po čase sa však začnú cítiť osamelo a chýba im spoločnosť.

Môžete byť bohatý a úspešný, bez tohto nebudete skutočne šťastný

Je to jednoduché a množstvo štúdií to potvrdilo. Človek je tvor spoločenský a na to, aby bol skutočne šťastný, potrebuje aspoň jeden zmysluplný dôverný vzťah. Čím viac je sociálny život bohatší, tým šťastnejší sa človek cíti. 

Problémom bohatých ľudí však je, že úprimné a dôverné vzťahy sa im nadväzujú ťažko, keďže ľudia v ich okolí častejšie túžia po ich peniazoch ako po jeho osobe, povahe a vlastnostiach. 

 

Viac o téme: Šťastie Bohatstvo
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: hbr.org; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy