Nenechajte zo seba robiť hlupáka: 5 znakov, že vás zamestnávateľ len využíva

Ste pre firmu nenahraditeľný alebo vás len využíva? Mnohí šéfovia sa svojim zamestnancom zaliečajú, tvrdia im, ako veľmi závisia od ich práce. Stačí, ak natrafia na ľudí s chuťou pracovať a oddanosťou voči firme a hotovo. Zamestnanci ťahajú nezaplatené nadčasy, robia veci navyše, nechajú sa utíšiť, ak požadujú vyšší plat. Odhaliť pravdu niekedy trvá dlhšie. Overte si, či aj vás náhodou firma nevyužíva.

 

 

  1. Neustále nadčasujete
    A robíte to ochotne, pretože vám šéf neustále pripomína, ako je nevyhnutné, aby ste teraz zabrali a pomohli firme. To, že by firma mohla prijať ďalších ľudí, sa neustále odkladá, veď prečo platiť viacerých, keď to zvládne aj jeden človek? Pozor, ak vám firma prepláca nadčasy, nemôžete sa sťažovať. Problémom je, ak od vás firma dlhodobo vyžaduje pracovať dlhšie, tvrdí, že vás potrebuje, no za odrobené nadčasy neuvidíte ani cent. Vtedy je to využívanie.
  2. Často ste skôr osobným asistentom vášho šéfa
    Zaberá vám veľa času z vášho pracovného dňa starostlivosť o šéfa? Posiela vás po kávu, obed, riešite za neho tabuľky, objednávate ho k lekárovi? Ak to nemáte v náplni práce, nenechajte sa oklamať, že ste boli vybraný ako niekto výnimočný. Je to zneužívanie vašej dobrej vôle.
  3. Na jednej pozícii vykonávate viacero prác
    Hoci máte v pracovnej zmluve uvedenú jednu pozíciu, v skutočnosti ich vykonávate niekoľko. A aj také, ktoré sú na míle vzdialené od vašej oblasti. Váš zamestnávateľ musí byť spokojný, ak robíte veci, ktoré by mal riešiť niekto iný. Veď za jeden plat mať troch zamestnancov sa oplatí. Ale len pre vášho zamestnávateľa, vám nie.
  4. Stále čakáte na zvýšenie platu alebo povýšenie
    Robíte nadčasy, plníte všetko, čo vidíte šéfovi na očiach a neustále počúvate, ako sa to teraz nedá, ale o pol roka už určite áno? Niekedy si to človek ani nevšime, začne mať iné starosti a môže to skončiť tak, že sa na sľubovaný vyšší plat či povýšenie čaká roky. Ak je vám to dobre známe, zvážte, či vám stojí za to pracovať pre takéhoto zamestnávateľa.
  5. Za vašu prácu žne úspechy niekto iný
    Najčastejšie váš nadriadený. Pochváli sa výsledkami, ktorú sú vašou zásluhou, získa ocenenie, obdiv a prilepšenie, hoci sa o úspech nijako nepričinil. Zažívate toto v práci aj vy? Nenechajte zo seba robiť hlupáka, poobzerajte sa po firme, ktorá ocení kvalitného zamestnanca pochvalou, ale aj finančnou odmenou.
Viac o téme: Využívanie v práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: monster; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy