Neviete vyžiť z výplaty? Za rýchlo prázdnu peňaženku môže aj týchto 6 chýb

Patríte aj vy k tým, ktorí každý mesiac netrpezlivo čakajú na výplatný deň? Ak mávate často finančné suchoty a niekoľko dní (alebo dokonca aj týždňov) pred výplatou starostlivo obraciate každé euro, niečo nerobíte správne. Ak máte nízky plat a šéf vám v najbližšej dobe neplánuje pridať, mali by ste zvážiť svoje návyky a spotrebiteľské správanie. Pozrite sa, či náhodou nerobíte niektoré z týchto zásadných chýb, vďaka ktorým sa peniaze z vášho účtu rozkotúľajú rýchlejšie, než vyslovíte „výplata“.

 

  1. Obmedzte svoje neresti
    Koľko vám mesačne zhltnú cigarety či posedenie na pivku po práci? Patríte medzi tých, ktorí pravidelne podávajú tiket a dúfajú, že vyhrajú milióny? Skúste zredukovať výdavky na nepotrebnosti a neresti. Ušetríte tým nielen kopec eur, ale napríklad v prípade fajčenia aj svoje zdravie.
  2. Nevozte sa do práce taxíkom
    Ak nevlastníte auto, lebo si ho nemôžete dovoliť, uvedomte si, že aj voziť sa do práce taxíkom je luxus. Raz za čas sa to dá pochopiť, ak potrebujete odniesť niečo veľké – napríklad narodeninové pohostenie pre svojich kolegov. Ak ste však jednoducho lenivý ísť MHD-čkou, ktorá by vám ušetrila kopec peňazí, mali by ste prehodnotiť svoj prístup.
  3. Auto pýta ako ďalší člen rodiny, ak naň nemáte, zbavte sa ho
    Áno, môže sa zdať, že cestovať autom vie priniesť peknú úsporu. Myslite však aj na to, že okrem pohonných hmôt si budete musieť z badžetu vyčleniť aj peniaze na údržbu, servis či prípadné poruchy. Mať auto je ako mať o jedného člena domácnosti naviac. Ak cítite, že vám výrazne zasahuje do peňaženky, rozlúčte sa s ním.
  4. Zrušte možnosť debetu
    Ak si totiž raz požičiate, potom to budete musieť vrátiť. Samozrejme, že vám z ďalšej výplaty znova bude chýbať značná suma. Uznávame, v niektorých prípadoch vás takéto „požičanie si“ môže zachrániť, veľmi ľahko však môže spustiť kolotoč nekonečných splátok, z ktorého vyjsť nemusí byť jednoduché.
  5. Nedopriavajte si luxus, keď naň nemáte
    Vybrať sa každé ráno cestou do práce na raňajky či kávu do reštaurácie, objednávať si pravidelne drahý obed? Také niečo si môžu dovoliť ľudia s nadštandardným príjmom. Ak medzi nich nepatríte, nie je nič na tom, ak si kávu uvaríte doma a na obed si dáte jedlo v cene prijateľnej vašej peňaženke. Spomeňte si na staré známe príslovie: Prikrývaj sa len takou perinou, na akú máš.
  6. Zhodnoťte, ako žijete
    Naozaj potrebujete novú blúzku? Alebo ďalší pár nohavíc? Neustále nakupovanie neprospieva ani vašej peňaženke, ani životnému prostrediu. Skúste zastaviť aj vy svojím správaním kolotoč odevného priemyslu a spotrebnej doby. Oprášte staré kúsky a zaktuálnite ich, nemusíte neustále nasledovať všetky výstrelky módy, ktoré aj tak onedlho nebudú "in".
Viac o téme: Plat Výplata
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy