Kamarátiť sa s kolegami? Nepokazte si vzťahy v práci, dodržte toto základné pravidlo

Spriateliť sa so svojimi kolegami môže byť výhodou a nevýhodou zároveň. Na jednej strane máte blízkeho človeka na pracovisku, ktorý vám pomôže „nezostať v kúte“, povzbudí vás k lepším výkonom, jeho prítomnosť tiež robí zo zamestnania príjemné miesto, čo oceníte v prípade, ak sa niečo nepodarí. Na strane druhej si však môžete vybrať za priateľa nesprávnu osobu, s ktorým bližší vzťah prinesie viac škody ako úžitku.

 

 

 

Predovšetkým ak ste v novej práci a snažíte sa „dostať bližšie“ k svojim kolegom, môžete sa spriateliť s nesprávnym človekom. Postupom času – ako ho lepšie spoznáte, totiž môžete zistiť, že nie je tak celkom vašou „krvnou skupinou“. Problém však je, ak ste sa mu otvorili a prezradili informácie, ktoré by mohol zneužiť.

Aj napriek možným negatívam plynúcich z priateľstva v zamestnaní je budovanie si bližších vzťahov v práci veľkou výhodou, dokonca z toho môže prosperovať aj samotný zamestnávateľ. Aby však priateľstvá na pracovisku boli pre všetkých prospešné, je dôležité, aby zamestnanci dodržiavali jedno základné pravidlo: vedieť, čo neprezradiť.

Je totiž častou chybou, ak sa kolegom-priateľom úplne otvoríme. Tento priateľský vzťah je totiž odlišný od tých bežných. S kamarátmi z práce máme často tendenciu rozoberať pracovné veci: našu nespokojnosť či hnev, čo často vedie k prezradeniu utajovaných informácií – napríklad výšky platu či odmien, alebo si uľavíme nadávaním na šéfa či kolegu. Toto sú však vety, ktoré nepatria do uší kolegov, hoci si s nimi dobre rozumieme. Nikdy totiž neviete, ako sa môže váš priateľský vzťah narušiť a ako skončia informácie, ktoré ste kedysi blízkemu kolegovi prezradili.

Ak si chcete ušetriť možné problémy a komplikácie v budúcnosti, naučte sa radšej neprezrádzať a nezverovať sa s osobnými a kľúčovými informáciami kolegom-kamarátom. Viete, čo by ste si mali nechať radšej pre seba?

6 vecí, ktoré by ste nemali prezradiť priateľom z práce

  1. Výšku vášho platu
    Určite vás zaujíma, koľko môže váš kolega, s ktorým si tak rozumiete, zarábať, je však lepšie, ak o svojich platoch neviete. Môžete totiž zistiť, že jeden z vás zarába výrazne viac a keď tomu druhému odmietnu zvýšiť plat, problém je ľahko na svete.
  2. Vašu sexuálnu minulosť
    Tento údaj by ste si mali nechať výhradne pre seba, v žiadnom prípade sa nehodí do pracovného prostredia.
  3. Choroby alebo zdravotné problémy
  4. Podrobnosti o vašom pracovnom výkone
    Najmä ak sa zveríte s nejakým vážnym prešľapom či tým, že ste nejakú úlohu poriadne „odflákli“. Ak už sa vám niečo takéto „podarilo“, aspoň si to nechajte pre seba.
  5. Udalosti z vášho osobného života (detaily rozvodu, rozchodu, ...)
    Možno si myslíte, že to, čo si poviete, ostane len medzi vami, často sa však vo firmách stáva, že si o niekom rozprávajú všetky oddelenia, a pritom ani daného človeka dobre nepoznajú. Čudujete sa, odkiaľ to môžu vedieť? Prílišná otvorenosť sa môže vypomstiť a informácie sa budú šíriť od zamestnanca k zamestnancovi.
  6. Váš názor na jednotlivých kolegov či šéfa
    A to najmä ak je negatívny. Ak sa potrebujete vyžalovať, radšej sa o tom porozprávajte s niekým mimo vášho pracoviska.

Pamätajte si, že priateľstvá v práci by mali byť výhrane profesionálne. Práca má v tomto prípade prednosť.

Viac o téme: Kolegovia Vzťahy s kolegami
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: friendship.about; Foto:gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy