Ako myslia miliardári a ako chudobní: Toto je 8 najčastejších rozdielov v myslení

Zdroj: Getty Images

Je to naozaj tak, že mať alebo nemať peniaze je len otázkou voľby? Niektorí s týmto tvrdením možno nebudú súhlasiť, no aj Bill Gates povedal: „Nie je vaša vina, že ste sa narodili ako chudobný, ale vaša vina bude, ak chudobný aj zomriete." Neexistuje teda žiaden dôvod, prečo by človek nemohol zbohatnúť. Bohatstvo nemá preferencie, nevie ani diskriminovať. Je to voľba, ktorú musíte urobiť.

Problémom možno  je, ako o peniazoch uvažujete. Pozrite sa na rozdiely v myslení bohatých a chudobných ľudí. Inšpirujte sa a začnite premýšľať spôsobom, ktorý vás dovedie k úspechu.

  1. Problémy verzus riešenia
    Chudobní ľudia hľadajú problémy a dôvody, prečo niečo nejde. Za svoje problémy obviňujú prostredie, okolnosti, prácu – jednoducho všetko ostatné, len nie seba samého.  Pre nich existuje celý rad príčin a dôvodov, prečo nemôžu byť úspešní a bohatí. Bohatí ľudia ale pochopili, že všetko sa deje z nejakého dôvodu a každá akcia vyvolá adekvátnu reakciu. Nečakajú, čo im život prinesie, ale premyslene konajú, aby dosiahli to, čo chcú. Najpodstatnejšie je si uvedomiť, že najväčší nepriateľ vášho úspechu sa skrýva vo vás samých. Musíte bojovať so svojimi pochybnosťami a hlavne výhovorkami. Počúvajte sa- Ak sa pristihnete, že si často sťažujete a vyhovárate sa, je čas na zmenu.
  2. Predpoklady verzus otázky
    Neverili by ste, koľko ľudí sa len domnieva. Domnienky sú však zabijakom snov. Mnoho ľudí si myslí, že im by podnikanie nevyšlo, že by sa nepodarilo to, čo túžia dosiahnuť. Predpokladáte aj vy, že ak by ste sa spýtali na zvýšenie platu alebo povýšenie, odpoveď by bola nie? Pokiaľ sa ale nespýtate, odpoveď bude vždy nie. Nehrajte hry „čo by bolo, keby“. Niektorí ľudia dokážu o „keby“ premýšľať pokojne aj niekoľko hodín denne. Keby túto energiu a čas venovali kladeniu tých správnych otázok (aj samým sebe), asi by boli prekvapení, ako by sa ich život zmenil.
  3. "ONI" verzus "MY"
    Pýtate sa, ako jedno slovo, navyše tak krátke, dokáže urobiť rozdiel? Všimnite si, kto u vás v práci používa slovo oni. Oni Ešte raz si to povedzte. Oni. Je to neosobné slovo, zbavujúce zodpovednosti a spolupatričnosti. Je zaujímavé, koľko ľudí ho využíva voči svojmu zamestnávateľovi. Bohatí oproti tomu využívajú slovo MY. Nebudete počuť od nich „Robím najlepší softvér na svete", ale "My robíme najlepší softvér na svete." Kladú veľký dôraz na tím a tímovú prácu. Nebudete počuť od nich "To nie je môj problém", ale "Poďme to vyriešiť". Táto spolupatričnosť a určitý druh líderstva dokážu všetko zmeniť k lepšiemu. Chcete radšej patriť do tímu, kde sa bude tvoriť niečo úžasné, alebo chcete blúdiť v kancelárii "cudzej" spoločnosti a neustále opakovať "oni"?
  4. Najlacnejšie verzus to najlepšie
    V nákupných centrách to môžete vidieť dennodenne. Chudobní ľudia hľadajú to najlacnejšie a často kupujú veci, ktoré síce nepotrebujú (a niekedy dokonca ani nechcú), ale kúpia ich, pretože sú v zľave, a to sa "predsa oplatí". Bohatí ľudia však nakupujú kvalitné veci a veľmi často k tomu žiadajú služby, ktoré zvýšia ich úžitkovú hodnotu alebo šetria čas. Neobklopujú sa bezcennými a nepoužiteľnými vecami, ktoré nepotrebujú. Čo vy? Kupujete skutočne len to, čo potrebujete? A zaujíma vás iba cena, alebo sú pre vás dôležité aj iné kritériá?
  5. Dôležitosť peňazí verzus čas
    Milióny ľudí na celom svete dennodenne vymieňajú svoj drahocenný čas za peniaze. Zarobené peniaze potom míňajú mnohokrát za zbytočné alebo nepotrebné veci a dostávajú sa tak do začarovaného kruhu, keď pracujú viac, než by mali, aby získali peniaze na veci, ktoré v podstate ani nepotrebujú. Bohatí ľudia vedia, že ak budú chcieť to isté, čo má väčšina, budú tiež chudobní ako väčšina. Čas je spravodlivý, rovnako ako bohatstvo. Nikomu sa nebude odpočítavať rýchlejšie alebo pomalšie. Bohatí ľudia kupujú veci a služby, ktoré im šetria čas, chudobní si kupujú veci, ktoré im pomáhajú čas zabiť. Bohatí ľudia menia čas za peniaze, využívajú ho na získavanie skúseností, menia svoj život k lepšiemu. Robíte to tak aj vy?
  6. Kritika verzus vďačnosť
    Asi sa s tým stretol každý, prinajmenšom v detstve - so situáciou, kedy sa vám niekto smial alebo vás kritizoval za nejakú odlišnosť alebo odvážny nápad. Chudobní ľudia majú totiž tendenciu myslieť v malom meradle a čokoľvek „väčšie“ sa im zdá nereálne. Na základe toho potom radi kritizujú tých, ktorí sa pustia do realizácie svojho sna. Radi používajú vety ako "To sa nemôže podariť" alebo "Ja som ti hovoril, že to nezvládneš". Bohatí ľudia radi podporujú a chvália tých, ktorí sa rozhodnú ísť za svojím snom. Veľakrát v takých ľuďoch vidia svoje "mladšie ja". Pamätajú si, aké to bolo ťažké a že každé slovko podpory im pomohlo naštartovať príval ďalšej energie. Ak sa ku svojmu okoliu budete správať tak, ako si prajete, aby sa správalo k vám, ak odstrihnete negatívnych ľudí zo svojho života, môžete dosiahnuť všetko, čoho budete chcieť.
  7. Amatérske poradenstvo verzus odborné poradenstvo
    Chudobní ľudia veľmi často počúvajú rady svojich blízkych, či už rodiny alebo priateľov. Ak sú spokojní s odpoveďou, neriešia, či daný človek problematike rozumie a má nejaké relevantné skúsenosti.  Bohatí ľudia však myslia sami za seba a informácie si dobre overujú. Ak sa im zdá nejaká oblasť dôležitá pre dosiahnutie ich cieľov, vzdelávajú sa v nej. Pokiaľ je im niečo nejasné, vyhľadajú odborné poradenstvo a za kvalitné rady si radi zaplatia.
  8. Veľké televízie verzus veľké knižnice
    ​Chudobní ľudia radi hovoria, že sa pozerajú na televíziu, aby po práci mohli "vypnúť". Je ale naozaj žiaduce vypínať myslenie pre zábavu? Odovzdávať kontrolu nad vlastným životom? Voľný čas strávený týmto spôsobom zabraňuje premýšľaniu. A premýšľanie je základná vec, ktorú potrebujete na ceste za bohatstvom a úspechom všeobecne. Je dokázané, že človek si oddýchne výrazne kvalitnejšie čítaním. A viete, kto veľa číta? Bohatí ľudia. Je to ich spôsob trénovania mysle. Takto získané znalosti dokážu využiť pre svoj vlastný prospech. Snažia sa pochopiť fungovanie mysle, pochopiť sami seba aj ostatných, a porozumieť svetu, v ktorom žijú. Bohatí ľudia nemusia mať tri vysokoškolské tituly, nemusia byť vzdelaní v tradičnom slova zmysle, ale vzdelávajú sa. To je kľúčové. Ak chcete získať bohatstvo, musíte skrátka robiť veci inak ako ostatní. Ak totiž budete robiť to, čo väčšina, budete mať presne to isté, čo väčšina.
Viac o téme: Bohatí a chudobní
  • Autor: © Zoznam/kch
  • Zdroj: lifehack; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy