9 najnebezpečnejších povolaní na svete: Naozaj toto stojí za riskovanie života?

Zdroj: Getty Images

Viete, ktoré povolania patria medzi najnebezpečnejšie na svete? V nasledujúcom zozname spoznáte povolania, u ktorých hrozí vysoké riziko nepríjemných zranení a dokonca aj úmrtí. Keď si pozriete uvedený zoznam a zistíte, aké riziko úmrtia hrozí ľuďom vykonávajúcich dané povolania, možno zistíte, že to v tej vašej práci nie je až tak zlé, ako si myslíte.

 

 

 

  1. Robotníci na stavbách
    Práca vo výškach, často aj v chladnom počasí, nerobí z povolania stavbára to najbezpečnejšie. Najčastejším dôvodom smrteľných úrazov týchto pracovníkov sú pády zo stavby.
    Priemerný plat: 900 eur mesačne
  2. Poľnohospodári
    Hoci práca farmára môže znieť romanticky, ide o tvrdú a fyzicky náročnú prácu. Najčastejšie ich trápia zranenia pri práci, ale aj zranenia poľnohospodárskymi strojmi a vozidlami.
    Priemerný plat: 1 100 eur mesačne
  3. Vodiči kamiónu
    Sú neustále na cestách, dlhé hodiny šoférujú, musia zvládať náročné situácie aj s prepravou nákladu. Okrem toho sú často v nebezpečenstve aj napríklad v noci, kedy si rôzne indivíduá „brúsia zuby“ na ich naložený náklad.
    Priemerný plat: 1 100 eur mesačne
  4. Elektromontéri
    Vedeli ste, že práca elektromontéra je nebezpečnejšia než práca hasičov či policajtov? Elektromontéri často pracujú vo výškach, manipulujú s elektrickým vedením. Medzi najčastejšie dôvody úmrtia elektromontérov však patrí vystavenie nebezpečným substanciám v prostredí.
    Priemerný plat: 960 eur mesačne
  5. Smetiari
    Najčastejšie trpia zraneniami spôsobenými v premávke, prípadne pri manipulácii so smetnými nádobami a jeho obsahom. Ten totiž často obsahuje rozbité sklo, zdravotnícky odpad, chemikálie a pod. Taktiež je im však často osudným samotné smetiarske vozidlo a jeho zberné zariadenie, do ktorého hydraulického zdvíhača sa mnohokrát zachytia.  
    Priemerný plat: 750 eur mesačne
  6. Baníci
    Baníci čelia niekoľkým nebezpečenstvám – zasypaniu, zatopeniu bane, problémom s výťahom, ale taktiež aj zdravotným problémom s pľúcami a dýchaním.
    Priemerný plat: 1035 eur mesačne
  7. Pokrývači striech
    Práca vo výškach, kde stačí jeden chybný krok a nešťastie je na svete. Nebezpečenstvo však prináša aj riziko spálenia sa či zranenia spôsobené pracovnými nástrojmi.
    Priemerný plat: 840 eur
  8. Piloti
    Hoci majú piloti veľmi slušný plat, aj ich práca je značne riziková. Najviac nešťastí nastáva pri vzlietnutí a pristávaní. Vedeli ste, že súkromné lietadlá sú na tom so štatistikou úmrtí horšie? Nie sú totiž tak dobre udržiavané ako v prípadne veľkých komerčných letov.
    Priemerný plat: 2 700 eur
  9. Drevorubači
    Či je zima alebo teplo, keď je treba drevo, drevorubači nemajú na výber. Práca v ťažkých horských podmienkach, pri ktorej hrozí nebezpečenstvo poranenia pracovnými nástrojmi, ale aj pri samotnom výkone práce. S drevorubačmi by ste asi vašu prácu nemenili.
    Priemerný plat: 1 000 eur
Viac o téme: Rizikové povolania
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Foto: gettyimages, ehstoday.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy